Annonce:
Annonce:

Antibiotika gør os fede

Overforbrug af antibiotika i landbruget kan have indflydelse på de stigende fedmeproblemer

Indtag af kød fra dyr, der har fået antibiotika, kan ændre vores stofskifte og gøre os fede, viser en ny amerikansk undersøgelse. (Foto: Colourbox)
Indtag af kød fra dyr, der har fået antibiotika, kan ændre vores stofskifte og gøre os fede, viser en ny amerikansk undersøgelse. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sundhed

Selvom der de seneste år har været stor fokus og restriktioner på forbruget af antibiotika til slagtedyr, viser nye studier, at der kan være en direkte forbindelse mellem antibiotikaforbrug i landbruget og fedmeproblemer hos mennesker. Restriktionerne på forbruget af antibiotika er sat for at forhindre, at bakterierne hos dyrene udvikler resistens, men nu viser det sig, at det høje forbrug kan have andre skadelige virkninger på mennesker og dyr.

Antibiotika til dyr truer mennesker

Binder fedtet i kroppen
Et højt og vedvarende forbrug af antibiotika ændrer sammensætningen af bakterier i kroppen og kan derved påvirke stofskiftet, så kroppen binder mere fedt. Det viser en undersøgelse lavet af blandt andre professor Martin Blaser fra New York University, og som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Journal.

Annonce:

- Vores studier viser, at børn, der tidligt i livet udsættes for meget antibiotika, senere er mere tilbøjelige til at udvikle fedme, siger han til The Telegraph.

Her er listen: Farlig medicin i solen

I tidligere tider var det almindeligt at give slagtedyr små mængder af antibiotika i deres foder. Det fik dem til at tage hurtigere på i vægt, og dermed var de hurtigere slagteklar. Men de nye undersøgelser tyder på, at antibiotikaen har samme effekt i kroppen på de mennesker, der indtager kødet fra de antibiotikafodrede dyr.

Fede mus og småbørn på antibiotika
I forsøget blev en gruppe mus vedvarende givet små mængder antibiotika. Resultatet var, at musene tog 10-15 procent mere kropsfedt på end musene i kontrolgruppen, der blev fodret på samme måde, men ikke givet antibiotika.

Annonce:

- Vi har fundet ud af, at man kan påvirke kroppens sammensætning og udvikling ved at ændre dens sammensætning af bakterier i tarmene. Vedvarende påvirkning fra antibiotika kan forårsage denne ændring, der igen kan give fedme, siger dr. Ilseung Cho, der også er en af forskerne bag forsøget.

Kur mod resistente bakterier forsinkes

En lignende undersøgelse af de samme forskere understøtter resultatet fra museforsøget. Den viser nemlig, at småbørn, der har fået små mængder antibiotika ofte har mere kropsfedt end små børn, der ikke har fået antibiotika.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: