Frygtet bakterie rykket ind på minkfarme

Flere personer med kontakt til minkfarme er smittet af svine-stafylokokker - bakterien kan være dødelig, hvis den spreder sig til hospitaler

Minkene bliver fodret med dyreaffald, og derfor kan foderet det være kilden til den alvorlige smitte. (Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto)
Minkene bliver fodret med dyreaffald, og derfor kan foderet det være kilden til den alvorlige smitte. (Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto)

En potentielt livsfarlig, multiresistent bakterie har fundet et nyt miljø, hvorfra den kan sprede til mennesker.

Det er den frygtede stafylokokbakterie MRSA CC398, bedre kendt som svine-MSRA, der nu er dukket op på minkfarme. Det første tilfælde blev registreret i 2009, og siden er der opdaget 24 nye tilfælde, hvor personer er blevet smittet med MSRA-bakterien på danske minkfarme.Den danske minkindustri, der årligt eksporterer for milliarder af kroner til især Kina, er flere gange blevet afsløret i store problemer med dyrevelfærden, og MSRA-bakterien fra minkfarmene kan være livsfarlig, hvis den bæres ind på landets hospitaler.

Det er journalistnetværket Investigative Reporting Denmark, der har indhentet oplysninger fra sundhedsmyndighederne, som dokumenterer den nye, bekymrende tendens.

Overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut er områdechef for Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne, og han bekræfter fundene.

- Det nye er, at vi ikke før har anset mink for at være en risikofaktor.

Kan give infektion
- Der, hvor bakterierne gør alvorlig skade, er, når de kommer ind på hospitalerne.

- Hvis du er indlagt på et hospital, og din hudbarriere brydes, så kan stafylokokken lukkes direkte ind i kroppen, og så kan den lave en infektion, siger Robert Skov, som understreger, at fundene af svine-MSRA hos mink stadig er meget små i forhold til svineindustrien, hvor langt de fleste tilfælde registreres.

Misrøgt af mink? Så har jeg ingen pels!

MSRA-bakterien er resistent over for alle typer penicillin og spredte sig for få år siden i et alarmerende omfang på danske hospitaler og kostede hundredvis af patienter livet.

Efter en landsdækkende indsats fra Sundhedsstyrelsen i 2006 fik man stoppet spredningen, men kort efter dukkede en ny udgave af stafylokokbakterien op, nemlig MRSA CC398, der spreder sig fra levende svin.

Måske smitter foderet
Omfanget af svine-MSRA er i de sidste år eksploderet, og det skyldes blandt andet, at svinene proppes med antibiotika i foder og vand.

Også i minkindustrien har man på det seneste øget antibiotikaforbruget markant, og ifølge en videnskabelig undersøgelse fra 2008, udgivet i Dansk Veterinærtidsskrift, kan hver anden mink på de danske farme bære multiresistente bakterier.

MERE: Bakterie springer til mennesker

Eksperterne ved dog endnu ikke, om MRSA i mink skyldes antibiotika. Robert Skov vurderer, at foderet kan være smittekilden.

- Man skal tænke på, at minkene bliver fodret med dyreaffald, og derfor kunne det være kilden. Eller det kan være, at det er minken selv, der bærer den, uden at vi har kunnet finde det, siger overlægen.

Sådan ender din burhøne: Sår på kroppen og med opsvulmet underliv

Af de i alt 25 tilfælde, hvor personer er blevet smittet med svine-MSRA på minkfarme, er de 15 fra Nordjylland, hvor myndighederne har været nidkære med at opspore bakterien. Dermed kan det bare være toppen af isbjerget.