Annonce:
Annonce:

Otte overraskende ekstra gevinster ved orgasmer

Se bare at komme i gang: Der er masser af sunde sidegevinster ved sex

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)
Annonce:
Følg Sundhed

De fleste af os behøver ingen undskyldning for at hoppe under dynen med en, vi elsker. Men hvis du har brug for ekstra motivation, så læs lige her hvad orgasmer også kan gøre for din krop og psyke.

Vidste du for eksempel, hvorfor en rigtig god omgang sex gør dig så mild og medgørlig bagefter? Eller hvad er forklaringen mon på, at kvinder åbenbart bliver i godt humør af at deres mænd får orgasme?

Her er otte årsager til, at orgasmer gør dig sundere og gladere.

Annonce:

Orgasmer får mænd til at være tro
Tyske forskere gennemførte i 2012 et eksperiment, hvor de testede påvirkningskraften i oxytocin. De mente, at høje doser af ’kærlighedshormonet’ ville få mænd til at overveje at være deres partnere utro. Så de gav en gruppe heteroseksuelle mænd tilskud af oxytocin og introducerede dem for en attraktiv kvinde. Mændene blev bedt om at sige, hvornår den lækre kvinde var på en passende afstand, og hvornår det var for tæt på.

Dem, som tog oxytocin og var i et parforhold foretrak en afstand til fristelsen, der var større end dem, der tog oxytocin og var singler. Det fik forskerne til at mene, at i stedet for, at oxycotin fik mænd til at være utro, så fik hormonet i stedet for mænd til at i højere grad at beskytte deres parforhold.

Orgasmer begrænser stress
Til et studie fra 2000 interviewede Carol Rinkleib Ellison 2.632 kvinder i alderen 23 til 90. Og her fandt hun ud af, at 39 procent af dem, der onanerede, fortalte, at de gjorde det for at slappe af. Sexologen Beverly Whipple forklarer, at det er på grund af oxytocinen. Når man får orgasme, udløses oxytocin fra nervecellerne i den del af hjernen, som hedder hypothalamus, og løber ud i blodbanerne.

Annonce:

Orgasmer virker derfor mod anspændthed, da oxytocinen stimulerer følelser af varme og afslapning. Desuden viser forskning fra Groningen University i Holland, at når kvinder oplever orgasme, udviser amygdala, den del af hjernen, som er forbundet med angst og uro, næsten ingen aktivitet.

Orgasmer hjælper mod smerte
Der findes en del beviser på, at orgasmer kan lette alle former for smerter, herunder smerter ved leddegigt, smerter efter en operation og endda fødselssmerter. Dette skyldes oxytocin og endorfiner, blandt andet dokumenteret i en bog skrevet af Beverly Whipple, som viste, at kvinders tolerance overfor smerte øgedes med 74,6 procent, når de onanerede sig til orgasme.

Orgasme hjælper mod søvnløshed
Hvad vil du foretrække – en sovepille eller en dejlig orgasme? En amerikansk undersøgelse foretaget af Carol Rinkleib Ellison dokumenterede, at 32 procent af 1.866 undersøgte kvinder, sagde, at de onanerede for at falde i søvn. Og hvorfor virker orgasmen så godt som sovemiddel? Ingen ved det præcist, men mange sexologer og terapeuter tror, at det er fordi orgasmer udløser bl.a. endorfiner, hvilket giver en let bedøvende effekt.

Annonce:

Mænds orgasmer gør måske kvinder i godt humør
Et studie blandt studerende ved State University of New York i Albany viser, at kvinder, som har sex uden kondom, har færre tegn på depression end kvinder, som bruger kondom eller slet ikke har sex. Resultatet var renset for personlige forhold som bl.a., hvordan kvindernes parforholdsstatus var. Og hvad betyder det så? At sæd, som jo er resultatet af mænds orgasme, måske kan være et effektivt antidepressivt middel til kvinder.

Læs også: Derfor tænder kvinder på mænd med dybe stemmer

Den ledende psykolog bag undersøgelsen, Gordon Gallup, har sagt til New Scientist, at han mener, årsagen til at sæd måske kan løfte kvinders humør, er, at der i sæd findes flere forskellige hormoner, som virker positivt på humøret. Og Gallup siger, at de fleste af disse hormoner findes i kvindens blod efter mandens orgasme.

Men det skal selvfølgelig understreges, at ubeskyttet sex ikke generelt kan anbefales – og slet ikke som antidepressionsmiddel.

Annonce:

Mænd kommer måske hurtigere over forkølelser
Et tysk studie af 11 mænd, som blev bedt om at onanere sig selv frem til orgasme, viste, at seksuel ophidselse og orgasme øger antallet af de celler, der hedder leukocytter. Det betyder, at når mænd er syge, kan en orgasme styrke de dele af deres immunsystem, som kan hælpe dem med komme over en forkølelse.

Læs også: 8 råd til at øge dit testosteron-niveau

Gentagne orgasmer kan give dig et længere liv
I 1997 ønskede en gruppe forskere fra Wales at se på sammenhængen mellem orgasmer og dødelighed. De undersøgte den seksuelle frekvens hos 918 mænd i alderen mellem 45 og 59. Og da de så, hvem der døde af hjertesygdomme, opdagede de, at dem, der havde to eller flere orgasmer om ugen, havde en kun halvt så høj dødsrate i forhold til dem, der fik orgasme en gang om måneden eller sjældnere. Forskerne konkluderede, at seksuel aktivitet har en beskyttende funktion over for mænds helbred.

Læs også: Derfor er det vigtigt at kysse

Annonce:

Helt tilbage i 1941 besluttede psykologen Lewis Terman fra Stanford University at undersøge sexlivet hos 1.500 californiske par. Han så på, hvor ofte kvinderne fik orgasme, og 20 år senere undersøgte han sammen med kollegaer dødsårsagen hos de deltagere, der var døde. Det viste sig, at de kvinder, som fik regelmæssige orgasmer i forbindelse med samleje, så ud til at leve længere end dem, der ikke var så seksuelt tilfredsstillede.

Du stimulerer hjernen – på den fede måde
Orgasmer får blodet til at flyde lystigt, og det betyder også, at der kommer blod til hjernen. De to forskere Barry Komisaruk og Nan Wise har fået en gruppe kvindelige forsøgspersoner til at onanere, mens de lå i en MR-scanner.

Derved kunne de måle blodtilstrømningen til hjernen under orgasmen. Og det viste sig, at da kvinderne kom, øgedes blodtilførslen til alle dele af hjernen, hvilket betød, at næringsstoffer og ilt også flød i en berigende strøm til hjernen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: