Lægekonsulent om KOL-patient: Han kan sagtens arbejde

Paw Sommers lunger er ved at visne væk af KOL. Alligevel mener kendislægen Vibeke Manniche - som aldrig har mødt Paw - at han skal tilbage til arbejdsmarkedet

Paw Sommer er så medtaget af lungesygdommen KOL, at han knap har energi til basale gøremål som tøjvaske eller gå ned med affaldet fra sin lejlighed. Vibeke Manniche mener dog sagtens, at han kan arbejde. (Foto: Ernst Van Norde)
Paw Sommer er så medtaget af lungesygdommen KOL, at han knap har energi til basale gøremål som tøjvaske eller gå ned med affaldet fra sin lejlighed. Vibeke Manniche mener dog sagtens, at han kan arbejde. (Foto: Ernst Van Norde)
Følg Sundhed

HJÆLP OS: Har du oplevet at firmaet laegeservice.dk eller andre lægekonsulenter har underkendt dine lægeattester? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Lyden af en harmonika breder sig, da Paw Sommer, 49, åbner døren og byder Ekstra Bladet indenfor i sin to-værelses lejlighed i Randers.

Men lyden, som man kan høre, stammer ikke fra et musikinstrument. Derimod kommer den fra Paws lunger, der er hårdt medtagede af lungesygdommen KOL, som i dag har reduceret lungekapaciteten til 21 procent.

Kendislægen syge danskere frygter: Her er Doktor Nej

Sygdommen, som kun bliver værre, har afkræftet Paw i sådan grad, at selv udflugten hen til døren kan få ham til at gispe efter vejret. Og skal han op ad en trappen, kan vejrtrækningsproblemerne blive så slemme, at han føler, han blive kvalt.

- Mine lunger hyler og synger, hvis bare jeg skal gå 50 meter. Sygdommen betyder, jeg ikke får sovet ordentligt om natten. Når man har KOL, så vågner man ofte op, fordi man føler, at man bliver kvalt. Så er jeg bange for at dø, siger Paw Sommer.

Lægekonsulent: Paw kan godt arbejde
Lungespecialisterne og Paws praktiserende læge mener, at sygdommen er så fremskreden, at han ikke kan arbejde.

Men da Paws papirer havnede på bordet hos lægekonsulent Vibeke Manniche fra Randers Kommune, mente hun sagtens, at han kunne arbejde - en konklusion hun nåede frem til uden nogensinde at have mødt den 49-årige KOL-patient.

- Min praktiserende læge siger, at den er helt gal, og på lungeafdelingen fortæller de mig, at jeg aldrig kommer til at arbejde igen.

Vibeke Manniche: - Syge elsker at arbejde

- Det er derfor frustrerende, at en person, jeg aldrig har mødt, kan valse ind og underkende deres vurderinger, siger Paw Sommer.

Paw er langt fra den første, der oplever at få speciallægers vurderinger underkendt af Vibeke Manniche, der også er kendt som foredragsholder, debatør og forfatter af en række kriminalbøger. Ekstra Bladet har flere eksempler fra Randers og andre danske kommuner, hvor borgere i modstrid med speciallægeerklæringer er blevet erklæret arbejdsdygtige, efter de har været forbi Manniches bord.

Store konsekvenser
Lægekonsulentens vurdering har haft store menneskelige og økonomiske konsekvenser for Paw. Arbejdsprøvning og et liv på kontanthjælp har slidt hårdt på ham.

- Jeg har råbt op og kæmpet, men nu orker jeg ikke mere. Jeg kan ikke kæmpe mere. Afmagten er kommet inden for de sidste år, hvor jeg har fået det værre, fortæller Paw og fortsætter:

Trine slog kræften - men tabte til kommunens kendislæge

- Jeg kan ikke forstå, hvordan en læge som Vibeke Manniche, uden nogensinde at have mødt mig, kan gå ind og overrule lungespecialister. Der er en grund til at hun er børnelæge og de er lungespecialister.

Mens han taler, må han kæmpe for at holde tårerne tilbage. Men modløsheden har bredt sig, og han har ikke overskuddet til at holde følelserne i skak.

Manniche sliber sparekniven
Engang troede Paw, at kommunen var en upartisk dommer, der objektivt skulle vurdere, om borgeren havde brug for hjælp. Det tror han ikke på længere.

- Jeg føler, at sagsbehandlerne opfører sig som anklagere, der vil gøre alt for at få ret. De mennesker, der sidder og bestemmer over kommunens svageste borgere, de tramper dem ned, hvis de kan komme afsted med de, siger han og fortsætter:

- Jeg betragter Vibeke Manniche som en lakaj for Randers Kommune. Hendes funktion er at legitimere ubehagelige besparelser, som kommunen ellers ikke har grundlag for at lave.

Folkeoprør på Facebook: Vi har fået nok af kommunen

I dag lever Paw på kontanthjælp. Han har mistet troen på velfærdssamfundet. Til gengæld er tiltroen til de nærmeste venner blevet styrket:

- Min tro på velfærdssamfundet er stort set forsvundet. De eneste, der har samlet mig op, er mine venner og bekendte.

- Jeg har en sød overbo, der hjælper mig med at handle ind og gå ned med skraldet. Hvis ikke jeg havde sådan et godt netværk, så ville jeg være helt fortabt.

Vibeke Manniche afviser over for Ekstra Bladet, at hun har andet ansvar end at vurdere de enkelte sager - og at det er kommunernes sagsbehandlere, som træffer de endelige afgørelser i sagerne.

HJÆLP OS: Har du oplevet at firmaet laegeservice.dk eller andre lægekonsulenter har underkendt dine lægeattester? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.