Norddjurs: Syge borgere er fanget i sort hul

Byrådsmedlem Ulf Harbo er blevet bisidder for syge borgere og har oplevet, hvordan Norddjurs Kommune lader egne lægekonsulenter overtrumfe vurderinger fra speciallæger

Ulf Harbo gik ind i politik for at hjælpe samfundets svageste. Han har fået sin sag for i Norddjurs Kommune. (Foto: Ernst Van Norde)
Ulf Harbo gik ind i politik for at hjælpe samfundets svageste. Han har fået sin sag for i Norddjurs Kommune. (Foto: Ernst Van Norde)
Følg Sundhed

HJÆLP OS: Har du oplevet at lægekonsulenter eller kommunen har underkendt dine lægeattester? Send os en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Det er ekstremt svært for Pia Jakobsen, Martine Helm-Pedersen og andre syge Norddjurs-borgere at komme i et ressourceforløb.

Sammenlignet med kommuner af samme størrelse ligger Norddjurs Kommune nemlig i helt i bund, når det kommer til at sende borgere i ressourceforløb.

Hele sidste år begyndte blot fire borgere i kommunen på sådan et forløb. Og i de to første måneder af 2014 er blot en borger begyndt på et ressourceforløb.

Det på trods af at Norddjurs Kommune har budgetteret med 82 ressourceforløb i år.

- Jeg er bange for at de seks millioner kroner kommunen kommer til at spare på ressourceforløb i 2014, hvis de fortsætter med at lave så få ressourceforløb, vil være meget dyrt på længere sigt på grund af ødelagte liv og knuste skæbner, siger Ulf Harbo, der er medlem af byrådet i Norddjurs Kommune for Enhedslisten.

Kommune til syg borger: Vi mangler at forsøge elektrochok

For at man kan komme i et ressourceforløb, som kan være indgangen til førtidspension eller flexjob, kræver Norddjurs Kommune, at ens sygdom er stationær – altså at der ikke er mulighed for, at arbejdsevnen kan forbedres.

- Det er meget svært at få sin sygdom erklæret stationær i Norddjurs Kommune, forklarer Ulf Harbo.

Han er lige nu bisidder for ti borgere, der er fanget på kontanthjælp i det, som de kalder "det sorte hul".

Trine slog kræften - men tabte til kommunens kendislæge

- Når ens egen læge og speciallæger skriver, at borgerens sygdom er stationær og alle behandlinger er forsøgt, så indhenter kommunen et lægeskøn fra en lægekonsulent, der aldrig møder patienten, fortæller Ulf Harbo.

- De konsulenter gør hvad de kan for at finde på alternative behandlingsmuligheder. Så siger kommunen, at man skal igennem de behandlinger først, før man kan erklæres stationær.

- Dermed står lægekonsulentens ord over egen læges og speciallægernes ord. Det mener jeg er i strid med de gældende retningslinjer for lægekonsulenternes virke, påpeger Ulf Harbo.

Norddjurs Kommune skriver i en mail til Ekstra Bladet, at man ikke ønsker at stille op til interview.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.