Annonce:
Annonce:

Overlæge om tis i badevandet: Ulækkert, men ufarligt

Sådan bliver du syg på stranden: Ekstra Bladet tager temperaturen på badevandet og tjekker sommerens sundhedsfarer

I dette tv-indslag erkender flere badegæster, at de tisser i vandet. (Video: Linda Johansen, redigering: Sarah Skrivergaard)
Annonce:
Følg Sundhed

Tisser du også i vandet, når du er på stranden?

Selv om de færreste vil indrømme det, eller ligefrem synes, det er lækkert, er det faktisk ganske uskadeligt at lade vandet i vandet.

Det bekræfter overlæge ved Statens Serum Institut Kåre Mølbak overfor Ekstra Bladet.

- Det er ikke særlig delikat, hvis voksne systematisk tisser i vandet, men tis er sterilt og ikke det, der er skyld i, at der nogle gange bliver målt coli-bakterier i badevandet.

- Så det der med at give små babyer skylden for at forpeste badevandet, det er bare noget pis?

- Ja, coli-bakterier kommer fra afføring fra mennesker eller dyr og i virkeligheden meget tit fra dyr som hunde eller andre mere vilde dyr, siger Kåre Mølbak.

Annonce:

Kolort ender i badevand
Kåre Mølbak uddyber, at afføringen eksempelvis kommer fra køer, der græsser på en strandeng, og at regnskyl kan forårsage, at fækalierne ender i havet eller søer. Fugleklatter bidrager også til coli-tallet, men fortyndes så hurtigt, så de ifølge overlægen sjældent udgør nogen væsentlig risiko. Derudover kan forurening af badevand ske ved oversvømmelser af kloakker.

Kåre Mølbak understreger, at coli-bakterier i sig selv ikke nødvendigvis er farlige, men er en indikation på, at der kan være sygdomsfremkaldende bakterier, virus eller parasitter fra dyr eller mennesker i vandet.

- Man risikerer opkastninger, diarré, øjenbetændelse, mellemørebetændelse og hudinfektioner, hvis man kommer i kontakt med smittestofferne, siger Kåre Mølbak.

- Hvis man sørger for ikke at drikke vandet, kan man så ikke tage en svømmetur, selv om badning frarådes?

- Man risikerer ikke bare mavetarminfektioner, men kan også få mellemørebetændelse, hvis man får vand i ørerne, eller hudinfektioner, hvis man har sår og bader.

Jo mindre vand, desto større risiko
- Hvor meget afføring skal der til, før det bliver farligt for badegæster?

Annonce:

- Det afhænger meget af strandens eller bassinets størrelse. Og af strøm- og vindforhold. I Vesterhavet vil afføring blive fortyndet så hurtigt, at det er meget svært at måle indhold af coli-bakterier her.

- I et soppebassin i Fælledparken er der mindre vand per barn, som går ud og bader. Har en dårlig mave, vil det nemmere smitte de andre børn. Men det er selvfølgelig to ekstremer.

- Er der risiko for, at der kommer coli-bakterier ud, hvis man slår en prut i vandet?

- Nej, der kommer kun luft ud.

Kåre Mølbak understreger, at det ikke er muligt at måle, hvorvidt coli-bakterierne i vandet kommer fra dyr eller mennesker.

Han fraråder badeglade danskere at tisse i vandet og skide på advarsler om coli-bakterier i badevandet. Derudover anbefaler han danskere med dårlig mave at blive hjemme, indtil ræsermaven har det bedre i stedet for at risikere at dele sygen med andre badegæster på danske strande.

Kommune: Sådan holder vi soppebassinerne rene

I Københavns Kommunes parker kan børn i sommerperioden blive afkølet af en tur i en række soppebassiner i byen.

Soppebassinerne i Københavns Kommune bliver som udgangspunkt fyldt med vand, når lufttemperaturerne er 21 grader, fra juni til august måned.

De bliver fyldt og tømt hver dag med rent drikkevand, og kommunen oplyser, at børn, som benytter soppebassinerne, skal bruge badeble eller badetøj.

Der er ingen garanti for eksempelvis udsivende afføring, men:

- Som borger kan man selv gøre meget for at opretholde god vandkvalitet i soppebassinerne ved for eksempel at sørge for, at børnene har været på toilettet inden sopning. Så mindskes risikoen for ulykker, siger centerchef i Københavns Kommune Anders Melamies til Ekstra Bladet.

Du kan tjekke, hvilke soppebassiner, der er åbne, og hvornår på Facebook-siden De Bemandede Legepladser i København.

Ingen garanti mod flydende babylort
Er uheldet ude, så der pludselig flyder en babylort rundt i et bassin, bliver bassinet på de bemandede legepladser straks lukket, tømt og gjort rent, før det næste dag kan genåbne.

Ved de øvrige soppebassiner er proceduren det samme, når Københavns Kommune bliver opmærksomme på problemet.

Københavns Kommunes parkmedarbejdere melder om, at man hovedsageligt finder græs, sand og andre ting fra parkomgivelserne i soppebassinerne.

I Remiseparkens soppebassin er der dog to gange blevet brændt knallerter af i bassinet, som denne sommer derfor er lukket.

Ingen soppebassiner i Aalborg
Voksne må også gerne soppe i bassinerne og lege med deres børn. Men hunde og andre dyr må ikke  bade i soppesøerne. Det fremgår af skiltene med parkernes ordensreglement, at hunde ikke har adgang på legepladserne.

I Aalborg har man ikke soppebassiner, men havnebad og Aalborg Friluftsbad, hvor bademester Kaj Jensen understreger, at man hver dag pumper en million liter saltvand fra Limfjorden igennem hver dag i løbet af sommeren.

Vandet hentes 80 meter ude i fjorden på fem meters dybde, og der er dermed minimal risiko for forurening af coli-bakterier.

I børneafdelingen i friluftsbadet bliver vandet ifølge bademesteren udskiftet endnu oftere, hvorfor eventuelle uheld hurtigt bliver skyllet ud.

Annonce:

Tisser du (også) i vandet eller det, der er værre? Og hvor langt fra andre synes du, man skal være, før man lader vandet i vandet? Del din historie med Ekstra Bladet under artiklen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: