Sparekniven svinges: Ældre sendes syge hjem fra hospitalet

Siden 2008 er 20 procent af hospitalssengene sparet bort. Det betyder, at svækkede og syge ældre sendes hurtigere hjem til kommunen, hvor de ofte efterlades til sig selv

Ældre mennesker sendes hurtigere hjem fra hospitalerne. Desværre mener Dansk Sygeplejeråd, Ældresagen og Danske Patienter ikke, at kommunerne er tilstrækkeligt nok rustet til at tage sig af de ældre (Polfoto).
Ældre mennesker sendes hurtigere hjem fra hospitalerne. Desværre mener Dansk Sygeplejeråd, Ældresagen og Danske Patienter ikke, at kommunerne er tilstrækkeligt nok rustet til at tage sig af de ældre (Polfoto).
Følg Sundhed

HJÆLP OS: Oplever du konsekvenserne af nedskæringen? Fortæl din historie i en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Når regeringen i dag fremlægger en plan for fremtidens sundhedsvæsenet, sker det på ryggen af massive forringelser, politikerne på Christiansborg selv har lavet.

Siden kommunalreformen i 2007 er hele 20 procent af sengepladserne nemlig blevet skåret væk på landets hospitalsafdelinger.

Det betyder, at patienter hurtigere bliver udskrevet til eget hjem. Men kommunen står langt fra altid klar med hjælpen, når den ældre bliver bliver rullet ind i sit hjem i en kørestol.

Tis i bukserne, eller vent på hjemmeplejen

- Vi oplever eksempler på, at at kommunen ikke er der for patienterne, der bliver udskrevet, på trods af, de ikke kan klare sig selv i hjemmet, siger Mirjana Saabye, seniorkonsulent hos Ældresagen og fortsætter:

- Det er et problem at vente i et døgn, hvis man skal på toilettet. Eller hvis man kommer hjem til et tomt køleskab, men ikke selv kan handle ind. Vi hører desværre om ældre, der bliver udskrevet til de forhold.

Kommunikationen fejler
Mange patienter er ofte behandlingskrævende, når de kommer hjem. Alligevel oplever Danske Patienter, patienternes paraplyorganisation, at sundhedspersonalet ofte mangler ved hjemkomsten til kommunen. Forklaringen på problemet er ofte dårlig kommunikation.

- Problemet er, at kronisk syge patienter både har en behandling, der omfatter sygehuse, men også genoptræning i kommunalt regi.

Dit postnummer afgør din behandling

- Det er et samlet behandlingsforløb, men kommunikationen mellem de forskellige instanser er ualmindelig ringe, siger Lars Engberg formand for Danske Patienter.

Skader helbred og økonomi
Ifølge flere patient- og interesseorganisationer er flere kommuner slet ikke klar til at tage sig af det øgede antal syge ældre.

- Vi oplever, at ikke alle kommunerne er rustet til at løfte sundhedsopgaverne. Typisk er det de ældre patienter, der har sværest ved at klare den hurtige udskrivning, fordi de i forvejen er skrøbelige. Det er vigtigt, de får den nødvendige kost, medicin og pleje, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Den manglende hjælp risikerer både at skade patientens helbred, men også at øge regningen til hospitalerne:

- Mange patienter bliver genindlagt, når det kommunale sundhedsvæsen ikke har ressourcerne til at tage sig af patienten. Det er meget mere besværligt for patienten og enormt dyrt for vores sundhedsvæsen, siger hun.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et interview med Kommunernes Landsforening, KL, om problematikken. Det er ikke lykkedes at få KL igennem til et mundtligt interview, men gennem organisationens presseafdeling skriver Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, blandt andet:

'Det er afgørende, at sygehus og kommune har en god kommunikationen om patienter, der udskrives fra sygehus til efterfølgende pleje og behandling i kommunen. Særligt fordi indlæggelsestiderne på sygehus bliver kortere, og patienterne har større behov for pleje og behandling i det nære sundhedsvæsen, når de udskrives fra sygehus. Heldigvis går det godt i langt de fleste tilfælde.

Kommuner og regioner arbejder i øjeblikket med at udarbejde de fireårige sundhedsaftaler, som skal styrke samarbejdet mellem sygehuse og kommuner. Bl.a. i forhold til patienter med genoptræningsbehov og i forhold til ældre medicinske patienter.'

HJÆLP OS: Oplever du konsekvenserne af nedskæringen? Fortæl din historie i en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Så hurtigt blev sengepladserne skåret væk

Så hurtigt blev sengepladserne skåret væk

* Et udvalg af eksperter nedsat af den daværende regering anbefalede i 2007 regioner at nedlægge 20 procent af hospitalssengene fra 2007 til 2020.

* Fra 2007 til 2012 har regionerne nedlagt antallet af sengepladser med 18 procent - langt over de otte procent regionerne selv forventede at nedlægge. I dag er målet på de 20 procent nået.

* Det er hensigten kommunerne skal overtage sundhedsopgaverne fra regionerne. De har haft svært ved at følge med den hurtigt voksende sundhedsbyrde.

* Kommunerne har haft svært ved at følge med den hastigt voksende sundhedsbyrde. Det betyder ifølge flere patientorganisationer, at syge kommer hjem til en kommune, hvor de ikke kan få den hjælp, de har behov for.

Kilde: Dansk Sygeplejeråd.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+