Eksplosion i stress: Mere end 500.000 er ramt

Hver femte dansker føler sig stresset og tallet er i eksplosiv vækst. Sygdommen efterlader samfundet med en milliardregning og de ramte med en mental nedtur, der i værste fald kan koste livet

Mange danskere er lige vendt tilbage fra sommerferie til arbejdet. En stor del vil de næste måneder blive en del af den kedelige stress- statistik (Foto: Lørdags Magasinet).
Mange danskere er lige vendt tilbage fra sommerferie til arbejdet. En stor del vil de næste måneder blive en del af den kedelige stress- statistik (Foto: Lørdags Magasinet).

Sommerferien er slut, og det er tid til at vende tilbage til jobbet. Det bratte skift fra at dase i solen til pludseligt at være tilbage til den krævende chef, ringende telefoner og emails, der skal besvares, kan stresse.

Mens de fleste hurtigt kommer tilbage i arbejdsrutinen, så bliver et stigende antal danskere permanent stressede. De risikerer sygdom, depression og i værste fald død.

- Stress kan godt være det, der gør, at det går helt galt. Undersøgelser viser, at stress øger risikoen for hjertesygdom, og det kan jo udover at betyde sygdom i yderste tilfælde betyde død, siger Knud Juel, professor og forskningsleder hos Statens Institut for Folkesundhed.

Stress-syge Anne Sofie: Min egen anerkendelse er den vigtigste

I 2006 vurderede forskere, at 1400 danskere døde af psykisk arbejdsbelastning bl.a. forårsaget af stress, og siden dengang har sygdommen som en kræftbyld kun vokset sig større.

Kraftig stigning
At stress er et fænomen, der er tiltagende, vidner tal fra Statens Institut for Folkesundhed om. I 1987 rapporterede 5,8 procent af befolkningen, at de følte sig stressede. I 2010 var det tal vokset til 12,8 procent.

- Vi kan se, at der er en stigning i stress. Vi oplever et stigende effektivitetspres, og det medvirker til, at der bliver rapporteret en større andel af mennesker, der føler sig stressede, siger forskningsleder Knud Juel.

Han bakkes op af en anden stressforsker:

- Mit indtryk er, at opmærksomheden omkring stress er stigende. Ser man på data fra Arbejdsskadestyrelsen, hvor man får anmeldt psykiske helbredsproblemer og gener som arbejdsskader, ser de en stigning i antallet af disse anmeldelser.

Undgå stress: Så let bevarer du dit overskud

- Når man taler med læger, rapporterer de, at folk kommer med stress-relaterede helbredsproblemer hyppigere end tidligere, siger Jesper Kristensen, seniorforsker og ph.d fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

De nyeste tal fra Den Nationale Sundhedsprofil viser, at 21,3 procent af danskerne føler, de har et højt stressniveau. Disse tal er dog ikke sammenlignelige med 2010-tallene, da metoden i undersøgelsen siden da er ændret.

Stigningen i stress er dog ikke kun en belastning for de enkelte mennesker, som bliver ramt. En rapport viser, at den psykiske arbejdsbelastning blandt andet forårsaget af stress er en stor belastning for samfundsøkonomien.

Alene udgifterne i sygedagpenge var i 2006 otte milliarder – og siden da er antallet af stressede eksploderet.

Fakta om stress

Fakta om stress

* I 1987 følte 5,8 procent af alle danskerne sig stressede. I 2005 var samme tal 8,8 procent og i 2010 var tallet vokset til 12,8 procent.

* De nyeste tal fra Den Nationale Sundhedsprofil viser, at 21,3 procent af danskerne føler, de har et højt stresssniveau. Disse tal er dog ikke sammenlignelige med 2010-tallene, da metoden i undersøgelsen siden da er ændret.

* Stress er mest udbredt i Region Hovedstaden hvor 13,4 procent af alle borgerne føler sig stressede. I Region Nordjylland er det samme tal 11,1 procent.

* De mindst stressede målt efter samlivsstatus er de gifte, hvor kun 10,3 procent følte sig stressede. De mest stressede er de enlige efter en skilsmisse, hvor tallet er 17,2 procent.  

* 1400 dødsfald vurderes at være forårsaget af psykisk arbejdsmiljø blandt andet forårsaget af stress.

* 1400 dødsfald vurderes at være forårsaget af psykisk arbejdsbelastning, som stress udgør en stor del af.

* 30.000 hospitalsindlæggelser om året og 500.000 kontakter årligt til den praktiserende læge er forårsaget af psykisk arbejdsbelastning.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter