Annonce:
Annonce:

Farlig nilfebermyg: Læg dig i bikini - så bliver du stukket

Der er en reel chance for, at nilfeber-myggen, der er fundet i Greve, stikker fugle med hjernebetændelse-virus og overfører det til mennesker, siger ekspert

Nilfebermyggen, der er blev fundet i et kunstigt vandhul ved Greve. (Foto: DTU Veterinærinstituttet)
Nilfebermyggen, der er blev fundet i et kunstigt vandhul ved Greve. (Foto: DTU Veterinærinstituttet)
Annonce:
Følg Sundhed

Bzzz. Bzzz. Normalt er den spage summen af en sommermyg blot forbundet med irritation og en kortvarig kløe.

Men i fremtiden skal man måske tage den irriterende lyd lidt mere alvorligt, hvis man lægger sig i bikini - i hvert fald på Greve Strand.

Europas farligste myg, Nilfeber-myggen, der kan sprede meningitis til mennesker, er nemlig fundet i et stort antal ved et kunstigt vandhul i Greve, tæt ved stranden, af DTU Veterinærinstituttets forskere.

Det skriver dr.dk.

- Nilfeber-myggen er fra det her vandhul, og vi har fået den dna-testet for at være helt sikre på, at det nu også er den her art, siger epidemiolog Rene Bødker fra Sektion for Epidemiologi ved DTU Veterinærinstituttet til Ekstra Bladet.

Landede på studerende
Han fortæller, at de i august har fanget myg ved simpelt hen at lade myggene lande på de studerende ude ved vandhullet, der ligger tæt op ad Greve Strand.

Annonce:

- Vi har lavet det, man kalder 'human landing catch', hvor de studerende sidder, og så smøger de bukserne op. Og så tager man tyve minutter ad gangen igennem en dag.

De studerende tæller så, hvor mange myg der lander, og suger dem op med en sugefælde, inden de når at stikke. Og i august måned landede der en nilfeber-myg i minuttet. 

Stikker både fugle og mennesker
- Så hvis man ligger i bikini nede på stranden der, så bliver du i hvert fald bidt af de her myg (nilfebermyg, red.) en gang i minuttet, siger Rene Bødker.

 Da de kom hjem første gang, havde de siddet i seks timer fra klokken 14 til klokken 20 om aftenen midt i august, og så kommer de hjem med 330 myg.

- Og de 330 er nilfeber-myg. Der er ikke nogle andre myg, siger Rene Bødker.

Han fortæller, at vi i Danmark har andre myg i den gruppe, der kan sprede virus, men de stikker aldrig mennesker.

Annonce:

- Det der gør nilfebermyggen så problematisk er, at den både stikker fugle og mennesker. Så hvis man har den her virus i fugle, så bygger den bro mellem sygdomme i fugle og mennesker, siger Rene Bødker.

Reel bekymring
Og virussen kommer med trækfugle sydfra i foråret, gerne spurvefugle, og de lander ved de danske kyster.

Hvad tror du sandsynligheden er for, at trækfuglene smitter fra fugle til mennesker gennem myggen?

 - Den tror jeg faktisk er helt reel. Vi har to af de her sygdomme. Westnile-virus, som er i udbrud og breder sig i Europa. Tyskerne har ikke Westnile-virus, men de har Usutu-virus, og den fik de for to år siden, siger Rene Bødker.

Han fortæller, at de har undersøgt danske trækfugle for Westnile-virus, og der finder de hvert år trækfugle, der kommer ind i Danmark, som de tager blodprøver fra, og flere af dem har anti-stofferne. 

Tysker smittet

- Det vil sige, at de har et eller andet sted undervejs faktisk været smittet med den her virus, siger Rene Bødker.

Der er ikke nogen tyskere, der var blevet syge af hjernebetændelsen, men det er der i Italien.  

Annonce:

Men i Tyskland havde man undersøgt 400 bloddonorer, og en af dem havde været smittet med virussen, han havde blot ikke fået hjernebetændelsen. De to typer virus, Westnile-virus og Usutu-virus er meget nært beslægtede.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: