Her får teenagerne lov til at sove længe

På Egå Ungdoms-Højskole møder man først 9.30. Det har givet langt mere glade og motiverede unge mennesker, siger en af lærerne

Louis Leidecker og Sofie Liljedahl får lov til at sove lidt længere på Egå Ungdoms-Højskole. (Foto: Mikkel Kjerri)
Louis Leidecker og Sofie Liljedahl får lov til at sove lidt længere på Egå Ungdoms-Højskole. (Foto: Mikkel Kjerri)

På listen over ting, som teenagere hader mest, ligger vækkeuret i top-tre hos langt de fleste. Døgnrytmen er simpelthen ikke til at komme frivilligt ud af sengen tidligt om morgenen.

10 vigtige grunde til at sove igennem

Nu har Egå Ungdoms-Højskole ved Aarhus taget konsekvensen og efter en succesfuld testperiode valgt at flytte mødetiderne, så man starter 9.30.

- Ny forskning dokumenterer, at unge mennesker ikke er soveklar før 22.30 til 23.00. Så det hjælper ikke, at bede de unge om bare, at gå i seng før. Det beskriver den hollandske professor Everline Crone i  bogen 'Teenagehjerners udvikling', og den problemstilling kan de fleste forældre til teenagere nikke genkende til, siger forstander på Egå Ungdoms-Højskole Erling Joensen i en pressemeddelelse.

Unge uden søvn risikerer sukkersyge

I en forsøgsperiode flyttede man mødetiden til senere, og resultatet var langt mere udhvilede og selvsikre elever, hvilket også har givet gladere medarbejdere, Lars Andreassen, cand. mag. Idéhistorie og kognitiv semiotik.

Det har også givet glade elever.

Søvnmangel skader din hjerne

- Jeg gik før på gymnasiet hvor man skulle møde kl. 08.00 ligesom i folkeskolen. Her møder vi kl. 09.30 hvilket for mig personligt gør, at jeg er langt mere klar i hovedet foruden, at være meget mere deltagende og aktiv i timerne, siger en af eleverne, Sofie Liljedahl.

Hun bakkes op af Louis Leidecker

  - Jeg er absolut B-menneske med stor B. Jeg kan sidde langt ud til de sene nattetimer og arbejde med musik eller læse. Her er ro og her fordyber jeg mig bedst. Derfor er jeg absolut stor tilhænger af, at andre uddannelsesinstitutioner skal gøre ligesom Egå Ungdoms-Højskole og lade os unge møde senere.

Er det en god idé at tilpasse skolegang efter teenagernes døgnrytme? Giv din vurdering i kommentarfeltet under artiklen eller på Facebook