Børnevaccine gav Bettinas søn allergi: - Det er et valg mellem pest og kolera

Lille Bertram kunne kradse sit lår til blods i lang tid, efter han fik vaccinen. Nu skal forældrene vælge, om han skal vaccineres igen og dermed påny igennem allergi-mareridtet

Bettina Nørremarks yngste søn, Bertram, har fået aluminiumsallergi efter den første grundvaccination. Beskyttelsen fra vaccinen vægter dog for forældrene tungest, og Bertram skal fortsætte i vaccinationsprogrammet (Privatfoto)
Bettina Nørremarks yngste søn, Bertram, har fået aluminiumsallergi efter den første grundvaccination. Beskyttelsen fra vaccinen vægter dog for forældrene tungest, og Bertram skal fortsætte i vaccinationsprogrammet (Privatfoto)
Følg Sundhed

Har du fravalgt vaccinationer til dine børn? Så hører Ekstra Bladet gerne fra dig. Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller en mail til 1224@eb.dk

Færre danskere har ladet deres børn indgå i vaccinationsprogrammet sidste år i forhold til år 2014. Det viser tal fra en ny årsrapport, som Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Lægemiddelstyrelsen onsdag har udgivet.

Helt konkret er tilknytningen til vaccinationerne faldet mellem et og fem procentpoint, så den samlede andel af vaccinerede børn ligger mellem 80 og 90 procent alt efter, hvilken type vaccine der er tale om.

31-årige Bettina Nørremark fra Aarhus-området er en af de forældre, der har ladet begge sine børn vaccinere. Da den yngste, Bertram, dog havde fået sin første vaccine i låret som etårig, begyndte det pludseligt at klø.

- Han fik noget, der hedder et granulom. Det er en allergisk reaktion, fordi der er aluminium i vaccinen. Det gjorde, at huden omkring det sted, hvor han havde fået vaccinen på låret, var helt hævet i en slags klump, som kløede rigtig meget, siger Bettina Nørremark til Ekstra Bladet.

Kløede sig til blods
I lang tid stod forældrene magtesløse over for Bertrams allergi. Lægerne kunne ikke gøre noget.

- Om sommeren måtte vi nogle gange lade være med at give ham shorts på, for ellers ville han klø sig selv helt til blods, siger Bettina Nørremark, der lige nu er i gang med at skrive speciale i folkesundhedsvidenskab.

Aluminiumssalte er en vigtig del af mange af vaccinerne, fordi de forstærker effekten. Lige nu findes der intet alternativ til metallet i vaccinen.

- Derfor har jeg tænkt meget over, om jeg skal lade ham fortsætte i vaccinationsprogrammet, for hans allergi var virkelig slem. Nu er der gået nogle år, og det er kun rigtig slemt, når han fejler noget andet - altså når hans immunforsvar i forvejen er aktiveret, siger Bettina Nørremark.

Pest eller kolera
Ekstra Bladet har været i kontakt med Statens Serum Institut, der oplyser, at forældrene må overveje, hvorvidt allergien vejer højere end risikoen for at få en dødelig sygdom.

Det er det dilemma, Bettina Nørremarks tanker har kredset omkring.

- Og der er selvfølgelig ingen tvivl om, at alternativet - at han kunne få en alvorlig sygdom og dø - er værre en allergien. Derfor vil jeg også lade ham vaccinere, når det er tid igen. Men det har lidt føltes som et valg mellem pest eller kolera, siger Bettina Nørremark.

Hun er stadig frustreret over, at der ikke findes et alternativ til aluminiummet.

Vaccinationen vejer tungest
Der har tidligere været kviksølv i vaccinationerne, men det blev ikke brugt på samme måde som aluminiumssaltene gør i dag. Derfor kan man ikke bruge den metode i stedet.

- Det er en svær situation at stå i, for jeg er en stor fortaler for vaccinationer, men samtidig kunne jeg se, hvor besværet min søn var.

- Men alt i alt vægter beskyttelsen mod de farlige sygdomme tungest, synes jeg, siger moderen til Bertram.

I 2015 modtog Lægemiddelstyrelsen mellem 185 og 284 indberetninger om allergi eller granulomer som formodede bivirkninger af børnevaccinationen.

Lille Bertram Nørremark, der bliver fem år om få dage, har modtaget en erstatning på 25.000 kroner for svie og smerte i forbindelse med bivirkningen. Sagen kan genoptages, når han bliver seks år, hvis det findes aktuelt.

Sundhedsboss' svar til børnevaccines bivirkninger: - De kan dø uden

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?