Brunch-bombe: Bacon og pølser så farligt som arsenik, asbest og cigaretter

Ny rapport fra sundhedsorganisationen WHO bandlyser forarbejdet kød som pølser, bacon og skinke

Det vil være særdeles klogt at skære ned på forarbejdet kød. (Foto: Colourbox).
Det vil være særdeles klogt at skære ned på forarbejdet kød. (Foto: Colourbox).

Mandag offentliggør sundhedsorganisationen WHO (World Health Organisation) en ny rapport og ifølge engelske Independent og The Mirror byder den på rigtig dårligt nyt til dem der er glade for forarbejdet kød som bacon, pølser og skinke.

De engelske aviser har haft rapporten i hånden og kan afsløre, at organisationen nu advarer kraftigt mod at indtage forarbejdet kød, der ifølge WHO er lige så kræftfremkaldende som cigaretter, asbest, arsenik og alkohol.

Dette tang smager af bacon og er lige så sundt som kål

Selv i små mængder udgør bacon, skinke, pølser og andet forarbejdet kød en stor helbredsrisiko, advarer WHO og opgraderer denne type madvarer til det højeste niveau af kræftfremkaldende stoffer - og altså på linje med blot fire andre ting på kloden - nemlig cigaretter, asbest, arsenik og alkohol.

Ifølge WHO er forarbejdet kød carcinogent - altså kræftfremkaldende fordi stoffet ændrer cellers stofskifte og DNA, sådan at de vokser og deler sig ukontrollabelt.

TV-værtens kræft-tragedie: Veninden døde som nybagt mor

I rapporten advarer WHO desuden mod at indtage rødt kød, der ligeledes betragtes som stærkt kræftfremkaldende:

- Kød fra firbenede dyr og specielt forarbejdet, kød der er saltet og konserveret -  som pølser og bacon - det skal man spise mindst muligt af.  Jeg har ikke læst rapporten endnu. Umiddelbart er det måske lige i overkanten at sidestille forarbejdet kød med asbest. Når det er sagt, er der ingen tvivl om at der er en klar sammenhæng mellem det at spise forarbejdet kød og så risikoen for at udvikle kræft - specielt i tyktarmen.

- Det er noget man skal tage meget alvorligt. Forarbejdet kød er en af de ting som man bør reducere sit indtag af. I stedet bør man spise fisk, der faktisk har en beskyttende effekt mod kræft - og kød fra tobenede dyr - som f.eks. kyllingen - der ikke har samme risiko overhovedet, vurderer Anne Tjønneland, der er forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse.

Forskerne har talt: Derfor elsker du bacon

Også Jerk W. Langer, der er læge og ekspert i mad og ernæring, er enig med WHO i at forarbejdet kød er voldsomt skadeligt.

- Forarbejdede kødvarer er noget af det virkelig slemme i vores kostvaner. Fyldt med salt, tilsætningsstoffer og farligt fedt, der fremkalder skadelig betændelse i kroppen. Tilberedningen med kraftig varme, brankning osv. gør det endnu værre.  Omvendt mener jeg, at frygten for rødt kød af ordentlig kvalitet er overdreven, for det indeholder mange vigtige næringsstoffer, sunde fedtsyrer samt mættende proteiner.

- Derfor er det vigtigt at nuancere budskaberne, så det er forarbejdet kød, vi bør spise meget mindre af, mens der udmærket er plads til rødt kød, gerne friland og økologisk, på spisebordet, vurderer han.