Dansk ekspert advarer: Derfor skal du ikke gå i Crocs

De populære gummi-træsko Crocs får hårde ord med på vejen af fodeksperter

De populære badetøfler møder kritik fra fodterapeuter. (Arkivfoto: Polfoto)
De populære badetøfler møder kritik fra fodterapeuter. (Arkivfoto: Polfoto)

Vi elsker at hade dem og hader at elske dem.

Men uanset, hvad man måtte mene om de skrigfarvede sandaltræsko, er der ifølge Crocs’ internationale hjemmeside blevet solgt over 300 millioner par i 90 forskellige lande, siden de ramte skohylderne i 2002. Det svarer groft sagt til, at stort set samtlige indbyggere i USA har erhvervet sig et par af de populære plastiktøfler.

Men hvad mener fodvidenskaben egentlig om, at så mange ynder at erstatte deres øvrige fodtøj med en gummitræsko?

Ifølge Huffington Post er fodlægerne bestemt ikke glade for tendensen.

- Desværre er Crocs ikke egnede til at have på hele dagen, siger Megan Leahy, der er fodterapeut i Chicago.

Hun tilkendegiver, at plastiktræskoen giver god støtte i svangen. Men de støtter ikke hælen godt nok, siger hun, og det betyder, at man har en tendens til at ’gribe med tæerne’, hvilket kan føre til senebetændelse, deforme tæer, problemer med neglene, ligtorne og hård hud.

- Det samme kan ske med klipklappere og andre sko uden hælkappe, fordi hælen ikke er støttet, siger Megan Leahy.

Hun bakkes op af Charlotte Vestergaard, der er fodterapeut hos Klinik For Fodterapi i Herluf Trolles Gade i København.

For selvom Crocs er en bred, let og bøjelig sko, som føles behagelig at have på, hvis man har trætte fødder, som er nem at træde i uden at skulle besvære sig med at binde sine sko, så skal træskosandalen ikke fungere som en erstatning for almindelig sko, siger hun:

- Vi hører desværre mange af vores patienter klage over smerter i mellem- og forfod sidst på sommeren, som nogen gange er opstået efter overdrevent brug af Crocs eller klipklapper. Det er selvfølgelig langt fra optimalt, og det betyder også, at de ikke skal bruges som primært fodtøj.

Charlotte Vestergaard, der ligesom sine kolleger hos Klinik for Fodterapi er meget enig med den Chicago-baserede terapeut, forklarer, at problemerne opstår, fordi gangafviklingen bliver unaturlig, når man går i for løse sko:

- For ikke at tabe dem, knuger vi nemlig tæerne sammen, spænder unødvendigt meget mere i musklerne og overbelaster hermed senerne, forklarer Charlotte Vestergaard, der ligesom sine kolleger hos Klinik For Fodterapi er meget enig med den Chicago-baserede terapeut.

- Hvis man endvidere har udviklet eller har tendens til hammertæer, vil denne konstante gentagelse af øget krumning i tæerne naturligvis forværre tilstanden, og det øger igen risikoen for hård hud og ligtorne, siger den danske fodterapeut, der derfor plejer at anbefale sine klienter at bruge sandaler med en eftergivelig blød sål og justerbare remme.

- Crocs har også en rem, men den skal ikke bruges ovenpå som mange gør, men sættes bagom hælen, hvilket gør, at den sidder en kende mere fast på foden.

En kynisk spøg mod babyer har spredt sig til Danmark. Se her, hvad en dybt rystet Pernille fandt i barnevognen.

74 kommentarer
Vis kommentarer