Dansk pige smittet med mæslinger

Blev smittet i Thailand: Flere har fået forebyggende behandling på grund af smittefare

Mæslinger er er en af de mest smitsomme børnesygdomme overhovedet. Arkivfoto: Colourbox
Mæslinger er er en af de mest smitsomme børnesygdomme overhovedet. Arkivfoto: Colourbox
Følg Sundhed

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

En dansk pige i skolealderen, som bor i Storkøbenhavn, har fået konstateret mæslinger efter en turistrejse til Thailand.

Det oplyser Statens Serum Institut på sin hjemmeside.

Pigen, som ifølge afdelingslæge på Statens Serum Institut (SSI) Peter H.S. Andersen, er dansk statsborger, blev diagnosticeret under en indlæggelse på regionalt sygehus i Danmark.

Her viste en urinprøve, at det drejer sig om mæslingevirus type D8, hvilket 100 % matcher en type, som i øjeblikket cirkulerer i Asien - herunder Thailand.

Indlagt to gange
Allerede dagen efter hjemkomsten fra Thailand blev pigen kraftigt forkølet, men først 8 dage senere tilkom feber og lysskyhed.

Hun var to gange indlagt på en børneafdeling - både på enestue og i isolation. Nu er hun igen udskrevet og i bedring.

- Man har konstateret, at hun er blevet smittet i Thailand, da den type mæslinger, hun havde, er identisk med en mæslingevirus, som er i Thailand, siger Peter H. S. Andersen til Ekstra Bladet.

Han er afdelingslæge på Statens Serum Institut (SSI) afdeling for Infektionsepidemiologi, faglig sekretær for SSI's vaccinationsudvalg og medlem af Sundhedsstyrelsens vaccinationsudvalg, til Ekstra Bladet.

Patienten blev kraftigt forkølet allerede dagen efter hjemkomst, men først 8 dage senere tilkom feber og lysskyhed. Patienten var indlagt på en børneafdeling ad to omgange, henholdsvis på enestue og i isolation men er efterfølgende udskrevet i klinisk bedring. Hun havde fået den første men ikke den anden MFR-vaccine.

Kan give hjernebetændelse
- Mæslinger er normalt ikke livsfarligt og ikke noget, man bør dø af i Danmark. Men det kan være alvorligt, og der kan være tusindvis af komplikationer fra mellemøre til lungebetændelser til de sjældnere tilfælde af hjernebetændelse. Det er også, derfor vi prøver at bekæmpe sygdommen proaktivt med børnevaccinationsprogrammet.

Den mæslingeramte pige havde ifølge Statens Serum Institut fået den første, men ikke den anden MFR-vaccine.

Hun udsatte ifølge Peter H. S. Andersen uforvarende en stribe andre mennesker for smittefare.

Det skete både i skolen, fritidsklub, på hospitalet og i venteværelset hos sin praktiserende læge.

To ikke-vaccinerede og eksponerede voksne var i risikozonen, og mæslingeforebyggelse blev iværksat.

Det får Statens Serum Institut til at understrege, at mennesker, der er mistænkt for at være smittet med mæslinger, holder sig væk fra venteværelser med andre patienter.

Den mest smitsomme børnesygdom
I stedet bør potentielt mæslingesmittede ifølge Statens Serum Institut tilses på hjemmebesøg eller sidst på dagen, så smitterisikoen reduceres.

Samtidig minder instituttet læger om at informere hospitalet om mæslingemistanken, så patienten kan isoleres straks ved ankomsten.

Dertil kommer opfordringen om at huske MFR-vaccinerne, som er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Den bedste beskyttelse opnås efter to MFR-vaccinationer.

Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme overhovedet og den mest smitsomme af de børnesygdomme, man vaccinerer mod i Danmark.

Læger bør være særligt opmærksomme
En tilslutning på 95 procent til vaccinationsprogrammet udrydder stort set den pågældende sygdom og beskytter også ikke-vaccinerede, for eksempel babyer eller immunsvækkede personer, har Anja Poulsen, overlæge og ph.d. på BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet, tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

Det aktuelle tilfælde af mæslinger understreger, 'at læger bør være særligt opmærksomme på diagnosen hos børn og yngre voksne med symptomer forenelige med mæslinger i form af feber og udslæt hos hjemvendte rejsende fra områder, hvor mæslinger stadig er hyppigt forekommende', oplyser Statens Serum Institut.

'De fleste af dem, som ikke danner antistoffer efter første vaccination vil gøre dette efter anden vaccination. Hvis man ikke er blevet vaccineret til de anbefalede tidspunkter i børnevaccinationsprogrammet ved 15 måneder og 4 år, og ikke har haft sygdommen, bør man lade sig vaccinere', lyder det fortsat.

MFR-vaccinen er gratis, hvis man er under 18 år. Langt de fleste personer over 40-års-alderen har haft mæslinger og er derfor naturligt immune.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Fakta om mæslinger

Så meget smitter mæslinger

Mæslinger er en ekstremt smitsom luftbåren virus. Den smitter blandt andet via hoste.. Viruspartiklerne kan blive hængende i op mod 2 timer , og man kan dermed blive smittet uden overhovedet at have været i nærheden af den smittede person.

(Kilde: Statens Serum Institut)

Symptomer

Mæslinger viser sig ved feber, forkølelse og overfølsomhed over for lys. Tre til fire dage ses et udslæt, som starter i ansigtet og bevæger sig ned over kroppen.

En ud af 15 mæslingesmittede får mellemørebetændelse.

Lungebetændelse ses en ud af 25 med mæslinger.

Hjernebetændelse vil ses hos 1 ud af 2500 med mæslinger.

Blodplademangel vil ses hos 1 ud af 3500 med mæslinger.

I Danmark vil få børn takket være gode hospitalsforhold dø af mæslinger.

Alligevel vil mæslinger koste en ud af 2.500-3.000 livet. Dødeligheden er væsentligt højere i udviklingslande: Her dør mellem en og fem ud af 100 mæslingetilfælde.

(Kilde: Statens Serum Institut)

Hvornår gives vaccinen?

MFR-vaccinen gives i 15-måneders-alderen for at være sikker på, at virkningen ikke bliver forhindret af de medfødte antistoffer. De første 6-12 måneder efter fødslen er barnet beskyttet af sin mors antistoffer mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, som er overført under graviditeten - hvis mor altså er vaccineret eller er blevet immun efter sygdommene. Hvis MFR-vaccinen gives for tidligt, kan antistofferne derfor hindre vaccinen i at virke.

Barnet revaccineres ved fire års alderen. Ældre børn, som ikke har fået 4 års-vaccinen, får anden vaccination i 12 årsalderen.

(Kilde: Sundhed.dk)

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.