Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?

Den første time – og det første år: Det kan ske med din krop, når du stopper med at ryge

Der findes ikke et dårligt tidspunkt at stoppe på, for din krop kan faktisk begynde at få det bedre med det samme. Men de rigtig store fordele ved rygestoppet viser sig potentielt først efter måneder og år, ja endda årtier.

Shutterstock
Shutterstock
Følg Sundhed

REKLAME

Et rygestop er bedre sent end aldrig, men jo før du træffer den store – men med al sandsynlighed gode – beslutning om at kvitte tobakken, jo bedre.

Din krop kommer nemlig nok til at takke dig og her nogle af årsagerne.

Rygestop gavner på kort og lang sigt

Kroppen kan reagere hurtigt på et rygestop, men glæd dig især til senere i livet, for det er her, du virkelig mærker effekten af dit rygestop.

Læs selv her, hvordan din krop reagerer på dit rygestop:

1 time efter den sidste cigaret

Der kan faktisk gå helt ned til 20 minutter fra den sidste cigaret, til effekten kan komme. Din puls vil i så fald, falde til det normale niveau, og så vil temperaturen i dine hænder og fødder også stige til et normalt niveau.

Efter 1 døgn

Allerede efter 24 timer uden cigaretter, vil du måske kunne mærke forskel. Kultilte fra cigaretter kan skade din kondition, men efter et døgn er kulilten muligvis næsten ude af dit system. Sker det, kan du optage mere ilt, og din kondition kan være forbedret med 5-10 procent.

Risikoen for blodpropper kan også allerede være nedsat på dette tidspunkt.

Efter 1 måned

I dagene og ugerne efter den sidste smøg er det muligt at du hoster en del. Kemikalierne i cigaretrøgen kan skade de såkaldte ’fimrehår’ væk, som er der for at rense dine lunger fra generende partikler. Heldigvis bør partiklerne fra rygningen forsvinde, og du kommer til at hoste mindre. Med tiden bør fimrehårene også vende tilbage til normalen.

I løbet af de første par uger vil du muligvis også opleve, at lugte- og smagssansen efterhånden forstærkes – og så vil du forhåbentlig i endnu højere grad efter før kunne nyde livet med god mad og drikke.

Efter 1 år

Nu burde du virkelig kunne mærke effekten af at have lagt rygningen på hylden. Mange ting i kroppen kan nemlig være blevet forbedret et år efter den sidste cigaret. Iltoptagelsen i lungerne er muligvis steget, og du kan desuden have mere overskud og mindre stress. Du hoster måske mindre og vil derfor nemmere kunne trække vejret, end dengang du fyldte lungerne med røg. Mindst lige så vigtigt er det, at risikoen for at dø af blodpropper nu bør være halveret.

Et årti efter rygestoppet

10 år er lang tid efter et rygestop. Men det er netop også de langsigtede konsekvenser af rygningen, der er blevet mindre sandsynlighed for. Eksempelvis er risikoen for at bukke under for lungekræft næsten den samme som for ikke-rygere. Også risikoen for kræft i spiserøret, strubehovedet, munden, nyrerne, bugspytkirklen og urinblæren er nu potentielt også nedsat. Kort sagt kan der nu være markant større chance for at leve længere, end hvis du var fortsat med at ryge.

Som du kan se, bliver din krop i høj grad påvirket af rygning og derfor vil det også altid gavne at du stopper.

Vil du have hjælp til dit rygestop, er der heldigvis masser at hente. Blandt andet med produkter der nedsætter din rygetrang i tiden efter, du er stoppet. Eksempelvis nikotinprodukter, såsom Nicorette® QuickMist, der reducerer din rygetrang – det begynder at lindre nikotintrangen allerede efter 30 sekunder.

Så der er ingen grund til at fortsætte med at ryge. Til gengæld er der rigtig mange grunde til at stoppe.

Nicorette®

Vi ved godt, at det kan være svært at stoppe med at ryge, men også at det er en af de mest fantastiske ting, du kan opnå. Hos Nicorette® er vi her for at hjælpe dig.

Vidste du, at hvis du kan komme igennem den første uge uden røg har du 9 gange større chance for at blive røgfri?*

Klik her for at finde ud af hvordan du kommer igennem den første svære uge.

*Uanset om du bruger nikotinprodukter eller ej

Læs altid vejledningen. For mere information se www.nicorette.dk. DK-NI-2100207

 


Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale