Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Den første time – og det første år: Det sker med din krop, når du stopper med at ryge

 

Shutterstock
Shutterstock
Annonce:
Følg Sundhed

REKLAME

Rygning er skadeligt. Det er et faktum.

Derfor findes der heller ikke et dårligt tidpunkt at stoppe på, for din krop begynder at få det bedre med det samme. Men de rigtig store fordele ved rygestoppet viser sig første efter måneder og år, ja endda årtier.

Et rygestop er bedre sent end aldrig, men jo før du træffer den store – men gode – beslutning om at kvitte tobakken, jo bedre.

Din krop kommer nemlig til at takke dig.

Rygestop gavner på kort og lang sigt

Kroppen reagerer hurtigt på et rygestop. Faktisk hurtigere, end der normalt vil være mellem to cigaretter, hvis du ryger en pakke om dagen.  Men glæd dig til senere i livet, for det er her, du virkelig mærker effekten af dit rygestop. Især fordi ’senere i livet’ efter et rygestop indebærer, at du kan leve længere.  

Se selv her, hvordan din krop reagere på dit rygestop:

1 time efter den sidste cigaret

Der går faktisk kun 20 minutter fra det sidste sug, til effekten kommer. Din puls falder til det normale niveau, og så stiger temperaturen i dine hænder og fødder også til et normalt niveau.

Efter 1 døgn

Allerede efter 24 timer uden cigaretter, vil du kunne mærke forskel. Kultilte fra cigaretter skader din kondition, men efter et døgn er kulilten næsten ude af dit system. Derfor kan du optage mere ilt, og din kondition vil være forbedret med 5-10 procent.

Risikoen for blodpropper er også allerede nedsat på dette tidspunkt.

Efter 1 måned

I dagene og ugerne efter den sidste smøg er det muligt at du hoster en del. Kemikalierne i cigaretrøgen har skadet de såkaldte ’fimrehår’ væk, som er der for at rense dine lunger fra generende partikler. Heldigvis forsvinder partiklerne fra rygningen, og du kommer til at hoste mindre. Med tiden vil fimrehårene også vende tilbage til normalen.

I løbet af de første par uger vil du også opleve, at lugte- og smagssansen efterhånden forstærkes – og så vil du forhåbentlig i endnu højere grad efter før kunne nyde livet med god mad og drikke.

Efter 1 år

Nu kan du virkelig mærke effekten af at have lagt rygningen på hylden. Mange ting i kroppen er nemlig blevet forbedret et år efter den sidste cigaret. Iltoptagelsen i lungerne er steget, og du har desuden mere overskud og mindre stress. Du hoster mindre og kan nemmere trække vejret bedre, end dengang du fyldte lungerne med røg. Mindst lige så vigtigt er det, at risikoen for blodpropper nu er halveret.

Et årti efter rygestoppet

10 år er lang tid efter et rygestop. Men det er netop også de langsigtede konsekvenser af rygningen, der er blevet mindre sandsynlighed for. Eksempelvis er risikoen for at dø af en blodprop nu tæt på den samme, som for en ikke-ryge. Læg dertil at risikoen for at bukke under for lungekræft halveret til sammenligning med ikke-rygere. Også risikoen for kræft i spiserøret, strubehovedet, munden, nyrerne, bugspytkirklen og urinblæren er nu nedsat. Kort sagt er der nu markant større chance for at leve længere, end hvis du var fortsat med at ryge.

Som du kan se, bliver din krop i høj grad påvirket af rygning og derfor vil det også altid gavne at du stopper.

Vil du have hjælp til dit rygestop, er der heldigvis masser at hente. Blandt andet med produkter der nedsætter din rygetrang i tiden efter, du er stoppet.

Så der er ingen grund til at fortsætte med at ryge. Til gengæld er der rigtig mange grunde til at stoppe.

Nicorette®

Vi ved, at det kan være svært at holde op med at ryge, men også at det er en af ​​de mest fantastiske ting, du kan gøre! Vi hos Nicorette® er her for at hjælpe dig. Læs mere om, hvordan du kan få hjælp til at holde op på vores hjemmeside:

Der er forskellige måder at holde op med at ryge på - læs mere her
Her finder du flere tips til, hvordan du kan få succes med et rygestop - læs mere her
Bliv på rette spor og overvind trangen til at ryge - læs mere her
Læs altid vejledningen. For mere information se www.nicorette.dk DK-NI-2100115
 


Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: