Det hjælper at råbe av

Er du typen, der spiller hårdfør, når du slår dig? Det er helt forkert

Et højt og klart av, når det gør ondt, kan hjælpe på smerten, indikerer tests foretaget af forskere ved National University of Singapore. (Foto: AP)
Et højt og klart av, når det gør ondt, kan hjælpe på smerten, indikerer tests foretaget af forskere ved National University of Singapore. (Foto: AP)
Følg Sundhed

Rigtig mænd piver ikke, når de slår sig. Har du hørt det før? Måske tænker du det, når du lige har banket lilletåen ind i bordbenet og tænkt, at det har kostet en akut amputering, men det ikke må kunne høres og ses på dig?

Det er helt forkert.

I hvert fald hvis du vil mindske smerten. Forskere ved National University of Singapore har fundet ud af, at det faktisk hjælper at udbrude et av, når vi har slået os.

Det skriver Telegraph.

Forskernes undersøgelse baserer sig godt nok på en relativt beskeden testgruppe, der blev bedt om at stikke hænderne ned i smertefuldt koldt vand, men resultatet ganske slående. De personer, der gav verbal udtryk for deres smerte, kunne i snit klare at have hænderne i vandet i længere tid.

- Resultatet giver det første fingerpeg om, at det at sætte ord på smerte hjælper den enkelte med at håndtere smerte, skriver forskerne i forbindelse med offentliggørelsen af resultatet i Journal of Pain.

Forskerne er ikke helt sikre på, hvorfor det forholder sig således, men en teori er, at de muskler, der er involveret i forbindelse med at udbryde et av forstyrrer smertebeskederne til hjernen.

- Det er en ret simpel lyd, der egentligt ikke kræver den helt store artikulære kontrol, selv med høj volume. Det kan derfor bruges ret nemt og effektivt, når man er i smerte, lyder det fra forskerne.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?