Din julemad er en bakteriebombe - sådan undgår du at blive syg

Her er seks gode råd til, hvordan du undgår at få julehyggen spoleret af sygdomsfremkaldende bakterier

Fødevarestyrelsen har en række råd til dig, der gerne vil undgå, at du og dine gæster bliver syg af julemaden. Foto: Colourbox
Fødevarestyrelsen har en række råd til dig, der gerne vil undgå, at du og dine gæster bliver syg af julemaden. Foto: Colourbox

Julen står for døren, og der er for længst taget hul på julefrokostsæsonen, som fortsætter mellem jul og nytår, og for mange også et stykke ind i det nye år.

Julen er lig med varme, hygge og traditioner. Og så er den i høj grad lig med mad. Masser af mad.

Men vidste du, at en af julebordets specialiteter – de lune retter – er et regulært voksested for bakterier, hvis maden bliver stående for længe på bordet?

Fødevarestyrelsen har lavet en liste med gode råd til, hvordan du undgår, at julehyggen bliver forvandlet til dårlig mave, opkast og diarré.

1. Varm maden igennem

De lune retter hører til julefrokosten. Men sørg for, at retterne er rygende varme, når de bliver serveret. Ved at varme maden ordentligt igennem, dræbes eventuelle skadelige bakterier nemlig.

Planlægger du at servere rester fra julefrokosten dagen derpå, skal de igen varmes helt igennem.

 

2. Sæt rester hurtigt på køl

Hverken de lune retter og de kolde anretninger som sild og laks må ikke stå for længe på spisebordet. Maden opnår hurtigt en temperatur, hvor bakterier trives. Vil du gerne gemme rester, bør du servere retterne i rækkefølge, og sætte dem i køleskabet, så snart, de er er serveret for sidste gang.

Forbereder du julefrokosten derhjemme, gør du formentlig nogle af retterne klar allerede dagen før. Bager du eksempelvis leverpostej, koger skinke, eller laver risengrød til din ris à la mande, så sørg for at nedkøle retterne med det samme. Sæt maden i køleskabet lige efter den er dampet af, og er der meget, kan retterne eventuelt fordeles i mindre portioner inden nedkøling.

Det kan også være en god idé at nedkøle maden i iskoldt vandbad, inden den sættes på køl.

 

3. Hold øje med temperaturen i køleskabet

Letfordærvelige fødevarer som kød, pålæg, middags- og frokostretter bør altid opbevares i køleskabet ved højst fem grader. De fleste bakterier kan nemlig ikke vokse, når temperaturen er fem grader eller derunder.
 

Hvis du køber stort ind, så pas på, at varerne ikke ligger for tæt i køleskabet. I et overfyldt køleskab er der for lidt luftcirkulation, hvilket kan få temperaturen til at stige. Overskrider temperaturen fem grader, skal der skrues op for kulden på termostaten.

 

4. Ryd op i køleskabet

Hvis det kniber med pladsen i køleskabet, er det en god idé at starte juleforberedelserne med at gøre rent og rydde op i køleskabet. Ting som konservesdåser, øl, sodavand, frugt og grønsager skal ikke nødvendigvis opbevares på køl.

 

5. Hold råvarer og spiseklar mad adskilt

Når julefrokosten eller julemiddagen tilberedes, skal råvarerne holdes adskilt fra den færdige mad. Det er især vigtigt at undgå, at der kommer bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk eller æg oven på mad, som spises uden at blive varmet yderligere op.

 

6. Husk at vaske hænder

Det er bedst at tilberede én ret ad gangen og at vaske hænder og skærebræt, knive og andre redskaber mellem håndtering af de forskellige råvarer og retter. På den måde undgår du at sprede bakterier via hænder og redskaber.

 

27 kommentarer
Vis kommentarer