Annonce:
Annonce:

Etisk Råd vil genoverveje holdningen til organdonation

Organdonation handler om noget at det mest centrale ved at være menneske og dødelig, siger Etisk Råds formand

Annonce:
Følg Sundhed

På Det Etiske Råds dagsorden i oktober måned vil et af punkterne være organdonation.

Det fortæller rådets formand, læge Gorm Greisen.

Det ekstra punkt på dagsordenen skyldes, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil bede Det Etiske Råd vurdere, om danskerne automatisk skal være tilmeldt Donorregistret.

Det betyder, at man i stedet for aktivt at tilmelde sig, som man gør i dag, aktivt skal framelde sig. Det kaldes formodet samtykke.

- Organdonation drejer sig om forholdet mellem liv og død og er dermed noget at det mest centrale ved at være menneske og dødelig, siger Gorm Greisen.

- I det vestlige samfund har vi besluttet, at når man er hjernedød, så er man død, men man er jo ikke mere død, end at hjertet slår. Det er en meget bevidsthedscenteret opfattelse, der ligger bag det, som ikke deles af alle.

Sundhedsminister vil have dine organer

Annonce:

I første omgang skal Det Etiske Råd tage stilling til, om spørgsmålet skal arbejdes igennem igen, fortæller Gorm Greisen.

Det er otte år siden, Det Etiske Råd senest tog stilling til spørgsmålet om formodet samtykke. Dengang anbefalede et lille flertal på ni medlemmer mod syv, at man ikke indførte formodet samtykke.

Ifølge formanden har rådet brug for at tale med fagfolk og se på, hvad der er sket, siden debatten blevet taget sidste gang.

- Der er mange hensyn at tage. Både til patienterne på ventelisten og donorerne. Og så er der alle os andre, der bliver tvunget til at tage stilling, siger formanden.

- Det er en lille privat omkostning, ligesom når man står og venter på toget, og én kommer og spørger efter ti kroner. Her bliver man ligesom konfronteret med sin egen søllehed.

Gorm Greisen kender ikke de øvrige 16 rådsmedlemmers holdning til spørgsmålet. Han kan derfor ikke give et bud på, hvor polerne i diskussionen kommer til at ligge.

Ministeren har samtidig bedt Etisk Råd se nærmere på de etiske problemstillinger, der knytter sig til at tillade anonym nyredonation fra levende donorer, skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: