Farlig cocktail: Hovedpinepiller kan øge risiko for ADHD

Sammenhængen mellem visse smertestillende produkter og adfærdsproblemer er påvist i en ny, stor undersøgelse

Den nye undersøgelse er ikke den eneste, der har nået frem til lignende resultater. Foto: Polfoto
Den nye undersøgelse er ikke den eneste, der har nået frem til lignende resultater. Foto: Polfoto
Følg Sundhed

Paracetamol, der er en af hovedingredienserne i en lang række smertestillende piller i håndkøb, er blevet kædet sammen med børn med adfærdsproblemer og ADHD.

Det viser en ny, engelsk undersøgelse, som er udgivet i JAMA Pediatrics.

Helt konkret handler det om, at kvinder, der under sidste del af deres graviditet tager paracetamol, har 42 procents øget risiko for at få et barn, der er hyperaktivt eller har adfærdsproblemer som ADHD.

Flere enige undersøgelser
7796 gravide kvinder har deltaget i den omfattende, engelske undersøgelse. Kvinderne fødte alle sammen i enten 1991 eller 1992, og siden har man fulgt børnenes udvikling for at kunne se, om man kan lave en sammenhæng mellem indtagelsen af smertestillende og adfærdsproblemer.

Således viser undersøgelsen også, at når børnene er syv år gamle, så er der 29 procents større risiko for, at et barn har adfærdsproblemer, hvis moderen har taget paracetamol efter graviditetsuge nummer 32.

I 2014 nåede en kæmpe, dansk undersøgelse foretaget blandt 64000 gravide kvinder, frem til nogenlunde samme resultater som den nye undersøgelse fra England.

I den danske undersøgelse nåede forskerne frem til, at risikoen for at få et barn med ADHD blev forhøjet med 10 til 30 procent, hvis man tager paracetamol under graviditeten. Især hvis man tager pillerne sent i graviditetsforløbet.

Sundhedsstyrelsen: Ingen direkte sammenhæng
På baggrund af den nye undersøgelse, har Ekstra Bladet taget kontakt til Sundhedsstyrelsen for at høre, hvad anbefalingen til gravide er.

I en mail skriver sektionsleder Marlene Øhrberg Krag, at man hos styrelsen er bevidste om, at der findes de her undersøgelser, som sætter paracetamol under graviditet under lup.

- Men man kan ikke nødvendigvis ud fra dette lede en direkte sammenhæng mellem de to dele. På nuværende tidspunkt finder Sundhedsstyrelsen ikke anledning til at ændre Sundhedsstyrelsens anbefaling, som generelt er at tage så lidt medicin under graviditeten som muligt, skriver sektionsleder Marlene Øhrberg Krag til Ekstra Bladet.

Hun uddyber, at anbefalingen også inkluderer håndkøbsmedicin og naturlægemidler.

Forskning: ADHD forsvinder med tiden

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+