Fejl koster kræftpatienter dyrebar ventetid

Ny undersøgelse: Lægefejl betød, at kræftpatienter fik op til et års unødvendig ventetid

Lægefejl har ifølge ny undersøgelse kostet op til et års unødvendig ventetid for kræftpatienter.
Lægefejl har ifølge ny undersøgelse kostet op til et års unødvendig ventetid for kræftpatienter.

En blodprøve rejser faresignaler, men lægen reagerer ikke. En henvisning går tabt i lægens it-system og patienten bliver glemt.

Svigt og logistisk rod risikerer at koste danske kræftpatienter måneders ekstra og dyrebar ventetid. Det viser en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse offentliggjorde fredag.

Rapporten kommer blot to dage efter, at Ekstra Bladet kunne afsløre, at mere end 4600 danskere det seneste år har ventet længere tid på behandling, end de såkaldte kræftpakkerne siger, at de må.

Kræftbehandling består typisk i operation, kemoterapi eller strålebehandling. Det har mere end hver femte kræftpatient det seneste år ventet for længe på. Sundhed Kræft-chok: 4600 venter for længe på behandling

- Nogle af patientforløbene i rapporten er blevet forsinket med uger og måneder, enkelte helt op til et år. For disse patienter har det haft meget alvorlige følger på grund af kræftsvulster, der har vokset sig så store, at de ikke kan opereres væk, eller har spredt sig til knoglerne, siger sundhedsfaglig konsulent i Kræftens Bekæmpelse, Lotte Linnemann Rønfeldt, der har lavet undersøgelsen.

Lotte Linnemann Rønfeldt har gennemgået 531 fejl, som er blevet meldt til Dansk Patientsikkerheds Database. 84 procent af de fejl, som de praktiserende læger har indberettet har ført til skade på patienten eller ekstra ventetid, fastslår undersøgelsen.

Nogle kræfttyper er sværere for lægerne at finde end andre. Næsten halvdelen af patienter med blærekræft venter for længe på deres diagnose. I den anden ende af skalaen ligger knoglemarvskræft, hvor tallet kun er fem procent. Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto Vagthund Her er kræftformerne, din læge ikke kan finde

Ifølge undersøgelsen er det ofte, når ansvaret for kræftpatienterne skifter hænder, at fejlende sker - for eksempel når en patient bliver henvist fra egen læge til hospitalet eller fra en hosptialsafdeling til en anden.

- Foruden forsinkelse og fysiske skader medfører hændelserne, at både kræftpatient, praktiserende læge og hospitalet bruger tid og kræfter på at udrede trådene og få forløbet tilbage på sporet, siger Henriette Lipczak, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Hun påpeger, at der er brug for klare aftaler om, hvem der har ansvaret for patienten i de forskellige faser af kræftforløbet, og at der etableres arbejdsgange og procedurer, der sikrer, at henvisninger og prøvesvar ikke går tabt.

Lægeformand: Rod med it og henvisninger

Elektronik. Det er ifølge formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen en af årsagerne, når kræftpatienter må vente for længe på behandling.

- Man arbejder meget forskelligt hos de praktiserende læger og på sygehusene, og det er adskilte it-systemer man bruger. Det er en af de udfordringer, der er, når en patient skal henvises fra egen læge til et sygehus, siger lægeformanden.

- Det er meget let at skyde skylden på it-systemerne. Men når en blodprøve viser problemer, der ikke bliver reageret på, så er det vel også lægen, som fejler?

- Ja, men i dagligdagen ser man rigtig mange patienter, og man kan ikke løbe an på, at man lige skal huske at tjekke op på en patient. Der er man afhængig af, at it-systemerne minder om, at der er en blodprøve, som ikke er godkendt, forklarer Mads Koch Hansen.

Han kalder undersøgelsen fra Kræftens Bekæmpelse lærerig og peger på, at et af de tiltag, der kan løse nogle af problemerne, er en nemmere måde at henvise patienter fra almen praksis til diagnostiske undersøgelser på for eksempel hospitalerne.

- Det har jo været sådan, at skal man have lavet diagnostiske undersøgelser som eksempelvis ultralyds- eller CT-scanning, så skal henvisningen forbi en specialist, som skal sende den videre, forklarer Mads Koch Hansen.

- De praktiserende læger skal have mulighed for at lave direkte henvisninger, så bliver det meget lettere for dem at følge op på, om der bliver reageret på henvisningen, mener han.

1 af 2 7. januar kunne Ekstra Bladet afsløre, at over 4600 kræftramte danskere det seneste år har ventet for længe på behandling.
2 af 2 Lægefejl har ifølge ny undersøgelse kostet op til et års unødvendig ventetid for kræftpatienter.
0 kommentarer
Vis kommentarer