Flere danske klager over HPV-vaccine end norske og svenske

I Norge og Sverige er det kun få piger, der har klaget over hpv-vaccinen. Flere hundrede har klaget i Danmark

Patienterstatningen i Danmark har behandlet markant flere sager om hpv-vaccinen end i vores nordiske nabolande Norge og Sverige.

I Danmark har 242 piger anmeldt sager til Patienterstatningen, mens man i Sverige kun har modtaget 37 klager og i Norge otte klager.

Det skriver DR Syd.

Poul-Erik Svendsen (S), der er formand for Patienterstatningen og formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, undrer sig over, at der er så stor en forskel på antallet af anmeldelser.

- Det må skyldes den meget debat, der har været om mulige bivirkninger af vaccinen mod livmoderhalskræft herhjemme, siger han til DR Syd.

Mange af pigerne oplever træthed, svimmelhed og smerter, men der er ingen påvist sammenhæng mellem vaccinen og symptomerne, forklarer formanden.

Ud af de 242 danske sager har Patienterstatningen anerkendt symptomerne som bivirkninger i forbindelse med vacciner generelt, men ikke specifikt til hpv-vaccinen.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at 12-årige danske piger i høj grad siger nej til vaccinen. Således var det kun 27 procent af de 12-årige piger, der valgte at blive vaccineret med hpv-vaccinen i 2015 og starten af 2016.

hpv-vaccinen skal beskytte pigerne mod en stor del af de hpv-typer, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

4 kommentarer
Vis kommentarer