Flere unge døde af frygtet meningitis-sygdom: Her er de skjulte faresignaler

(Kopi) Indenfor blot en måned er to danske unge mænd døde af den alvorlige sygdom ’smitsom meningitis’. Sygdommen udvikler sig hurtigt og kan være svær at spotte, men der er en række særlige symptomer, du under ingen omstændigheder må ignorere

Søndag 1. januar i år døde en kun 17-årig mand af smitsom meningitis. Kun en måned senere, den 30. januar, døde en 18-årig mand også af den frygtede sygdom.

Meningitis er en sjælden sygdom, hvor der opstår betændelse i hjernehinden. Sygdommen kan ramme alle og stammer enten fra en virus eller en bakterie.

Skyldes den en virus, går sygdommen over af sig selv og kræver ikke hjælp fra en læge.

Er det derimod en bakterie, der er på spil, er der tale om den smitsomme meningitis, som skyldes meningokokbakterier. Det er en langt mere alvorlig tilstand.

Cirka fem procent af os bærer meningokokbakterien i næsen uden at blive syge. En person, der bærer bakterien, kan i sjældne tilfælde smitte en anden med den, hvis de har været i tæt kontakt med hinanden.

Bliver du smittet med smitsom meningitis, har du brug for akut behandlig og indlæggelse, da der efter få timer kan opstå betændelse i hjernehinden og alvorlig blodforgiftning. Får du ikke hjælp og bliver behandlet i tide, kan du dø af det.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Mange diffuse faresignaler


Symptomerne på smitsom meningitis minder på mange måder om symptomerne på influenza. Foto: All Over
Symptomerne på smitsom meningitis minder på mange måder om symptomerne på influenza. Foto: All Over

Hvis du tror, at du er ramt af en harmløs influenza, så kan dine symptomer være tegn på noget langt mere alvorligt. Smitsom meningitis giver nemlig ofte de samme symptomer som influenza eller andre fredelige infektionssygdomme, og derfor kan den være svær at opdage.

Ifølge overlæge fra Aarhus Universitetshospital Carsten Schade Larsen, der er specialist i infektionssygdomme, giver smitsom meningitis nogle helt særlige symptomer, du skal være opmærksom på.  

- Hvis du bliver smittet med den her meningokokbakterie, så vil det typisk starte med høj feber. Det afgørende faresignal er i den forbindelse, hvis du samtidig med feberen får hudblødninger. Det kan være punktformede røde eller sorte pletter, som ikke forsvinder, hvis du trykker på dem, eller plamager. Hvis du får de her pletter, så tyder det på, at du har meningokokbakterien, og at den har forgiftet dit blod, siger han.

Det er langt fra alle, der bliver ramt af sygdommen, som får de karakteristiske røde pletter, og derfor kan det være svært at opdage den.

- Det kan være vanskeligt at få mistanke om smitsom meningitis, fordi sygdommen ofte har uspecifikke symptomer, som andre infektionssygdomme også giver. Et symptom er eksempelvis kraftig eller tiltagende hovedpine, opkast og muskelsmerter, og det kan du også have, hvis du har andre mere fredelige sygdomme. Oplever du derimod nakkestivhed, hvor du ikke kan se din navle eller bevidstløshed, så er det et klart tegn på, at der er tale om meningitis og ikke en normal influenza, siger Carsten Schade Larsen.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Det skal gå stærkt


Opdager du blødninger på armene eller andre steder på kroppen, skal du med det samme ringe 112. Det er ofte tegn på smitsom meningitis. Foto: All Over
Opdager du blødninger på armene eller andre steder på kroppen, skal du med det samme ringe 112. Det er ofte tegn på smitsom meningitis. Foto: All Over

Tiden er afgørende for, om du overlever smitsom meningitis. Derfor er det ifølge Carsten Schade Larsen et stort problem, at folk ofte opdager sygdommen sent, fordi de forbinder symptomerne med andre mere fredelige sygdomme.

- Problemet med den her sygdom er, at du kan have det godt om morgenen, og så kan du i princippet være død indenfor et døgn. Der er kun tale om timer. Så hurtigt går det. Hvis du så tror, at det bare er almindelig feber eller hovedpine og går op og sover, og det så viser sig at være smitsom meningitis, så er det rigtig kritisk, for så når du ikke at få hjælp. Tiden, fra du får symptomer, til du kommer i behandling med antibiotika, er afgørende, hvis du skal overleve, siger han.

Det er særligt den blodforgiftning, som kan følge med den smitsomme meningitis, som ifølge Carsten Schade Larsen er livstruende, og som kræver hurtig behandling.

- Selvom der ofte er fokus på den her hjernehindebetændelse, som man ofte får, hvis man har smitsom meningitis, så er det blodforgiftningen, der er dødelig. Hvis en blodforgiftning ikke bliver behandlet, så får du kredsløbskollaps, og dit blodtryk falder meget kraftigt. Bakterierne i blodet bliver også sat i fuld gang, så der vil begynde at blive dannet små blodpropper og blødninger overalt i kroppen, siger han.

Oplever du eller dit barn symptomer som høj feber, opkast, nakkestivhed, bevidstløshed eller røde blødninger på huden, er det ifølge Carsten Schade Larsen derfor vigtigt, at du ikke tøver med at ringe 112.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Ingen grund til panik

Kraftig hovedpine kan også være tegn på smitsom meningitis. Foto: All Over
Kraftig hovedpine kan også være tegn på smitsom meningitis. Foto: All Over

Selvom der i årets første måneder allerede er to personer, der er døde af smitsom meningitis, er det ifølge Carsten Schade Larsen vigtigt at huske, at sygdommen trods dens navn, ikke er særlig smitsom.

- Det er sådan, at antallet af folk, der bliver smittet med den her farlige smitsomme meningitis, er meget begrænset. Vi er nede på 40 personer om året her i Danmark, og her er det et fåtal, der dør af det. Så sygdommen er meget sjælden, og der er en meget minimal risiko for, at man som dansker bliver ramt af den, siger han.  

Ifølge Carsten Schade Larsen smitter sygdommen også kun, hvis du har været i nærkontakt med en person, som bærer meningokokbakterien.

- Dem, der bliver smittet, er som regel personer, som deler husstand med en person, der bærer meningokokbakterien. Bakterien kan også smitte via host og nys, men det kræver nærkontakt. Derfor ser man ofte, at der er nogle, der får meningitis, når de er samlet mange personer på samme sted, eksempelvis på en kaserne eller i et kollegiemiljø, siger han.

Viser det sig, at du har været i kontakt med en person, der har fået konstateret smitsom meningitis, vil du blive tilbudt forebyggende behandling i form af vaccine og antibiotika hos din læge for at undgå, at du også bliver smittet.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Mulighed for vaccine


Smitsom meningitis kan også vise sig ved muskelsmerter. Foto: All Over
Smitsom meningitis kan også vise sig ved muskelsmerter. Foto: All Over

Smitsom meningitis kan skyldes flere forskellige bakterier. I Danmark er der udviklet en vaccine, som beskytter mod nogle af de bakterier, der er årsag til sygdommen, men ikke alle. Derfor kan du ikke være sikker på, at du ikke udvikler smitsom meningitis, selvom du har fået vaccinen. 

Alligevel kan det ifølge Carsten Schade Larsen være en god idé, at du bliver vaccineret, hvis du er meget bekymret for at blive ramt af sygdommen. Vaccinationen kan du få hos din egen læge mod betaling.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Gode råd - det skal du være opmærksom på

Høj feber kan være tegn på smitsom meningitis. Foto: All Over
Høj feber kan være tegn på smitsom meningitis. Foto: All Over

Du skal være særligt opmærksom, hvis du oplever et eller flere af følgende symptomer, da det kan være tegn på smitsom meningitis:

 • Høj feber
 • Muskelsmerter
 • Nakkestivhed
 • Kraftig eller tiltagende hovedpine
 • Træthed
 • Bevidstløshed eller bevidsthedsforstyrrelser
 • Røde eller sorte blødninger på huden
 • Røde eller sorte plamager på huden

Hvis dit barn eller andre i din omgangkreds oplever en eller flere af symptomerne, er det vigtigt, at du:

 • Tjekker til personen regelmæssigt
 • Kontrollerer om personen er ved bevidsthed og kan vækkes
 • Holder øje med feberen
 • Tjekker om personen udvikler røde blødninger på huden eller svær nakkestivhed – er det tilfældet, skal du ringe 112 med det samme