FN: Sådan undgår du at få kræft af at drikke kaffe

En ny undersøgelse har afvist en direkte sammenhæng mellem kaffe og kræft

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

De seneste mange år har forskere fra forskellige nationaliteter forsøgt at komme med bud på, hvorvidt den for mange nærmest livsnødvendige drikke kaffe kan være kræftfremkaldende.

Siden 1991 har den dominerende opfattelse været, at der er en mulig sammenhæng mellem kaffeindtag og kræft, men en ny undersøgelse fra FN-enheden IARC (International Agency for Research on Cancer) afviser nu, at der er en sammenhæng.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

I stedet viser undersøgelsen, at der er en sandsynlig sammenhæng mellem kræft og indtagelsen af væsker ved meget høje temperaturer - hvilket altså også omfatter meget varm kaffe. Til gengæld er der ikke påvist nogen skadelig virkning ved at indtage kaffe ved 'normal serveringstemperatur'.

- Disse resultater antyder, at det at drikke meget varme drikkevarer er en sandsynlig årsag til kræft i spiserøret, og at det er temperaturen, rettere end selve drikken, der ser ud til at være ansvarlig, siger Christopher Wild, der står i spidsen for IARC.

Jo varmere des større risiko
Resultaterne kommer på baggrund af en gennemgang af mere end 1000 videnskabelige studier om den formodede kræftfremkaldende virkning fra kaffe og den populære sydamerikanske urtedrik mate.

Men begge drikke er altså nu blevet frifundet for i sig selv at øge risikoen for kræft i spiserøret.

Til gengæld kan begge drikke - sammen med andre drikkevarer - betyde en øget risiko for kræft, hvis de indtages ved temperaturer over 65 grader.

- Studier i steder som Kina, Iran, Tyrkiet og Sydamerika, hvor te eller mate traditionelt bliver drukket ved meget høje temperaturer (omkring 70 grader) viser, at risikoen for kræft i spiserøret bliver øget i takt med temperaturen på den drik, der bliver drukket, lyder det fra IARC.

Anbefalingen fra FN er derfor indirekte, at varme drikke bør have nået en temperatur på under 65 grader, før de indtages.

Studierne har taget højde for, at andre faktorer kan have påvirket resultaterne, så som alkoholindtag eller rygning.

10 kommentarer
Vis kommentarer