Føj! Presser lang hvid sten ud af tungen

Stenen havde forårsaget smerter i dagevis før den endelig kom ud af tungen. ADVARSEL: Videoen herunder kan virke stødende

'Tandlægen sagde at det formentlig var en spytsten under udvikling, og fire dage senere ender jeg med at presse den her slambert ud', skriver Brandon Douglas om episoden, som han selv filmede. Se videoen her. Advarsel: Videoen herunder kan virke stødende. Video: ViralHog/Brandon Douglas
Følg Sundhed

En video med en mand, der presser en lang, såkaldt spytsten ud af spytkirtlen er - trods dens relativt uappetitlige indhold - blevet set næsten en million gange i løbet af knap to døgn.

Hovedpersonen i videoen, amerikanske Brandon Douglas, forklarer på internetforummet Reddit, hvordan hans ene spytkirtel under tungen var blevet øm og hævet.

'Tandlægen sagde, at det formentlig var en spytsten under udvikling, og fire dage senere ender jeg med at presse den her slambert ud', skriver han om episoden.

Efter at have spist morgenmad kunne Douglas mærke noget presse sig ud af hans mund, og han skyndte sig derfor ud foran et spejl hvor han filmede hvad det var. 30 sekunder senere stod han med den cirka fem centimeter lange hvide spytsten mellem fingrene.

Du kan se optagelsen i videoen over artiklen. ADVARSEL: Videoen kan virke stødende på nogle.

Brandin Douglas' tunge var hævet og øm på grund af denne sten.
Brandin Douglas' tunge var hævet og øm på grund af denne sten.

Brandon Douglas forklarer, hvordan det var en kæmpe lettelse at slippe af med spytstenen.

'Men smerten er meget ubehagelig i tiden før den forlader kirtlen', skriver han.

Spytkirtelsten

Hvert år får nogle hundrede mennesker i Danmark konstateret spytkirtelsten (sialolithiasis). Der er sandsynligvis et større antal som har spytsten, som ikke giver symptomer. Spytkirtelsten er en tilstand, med stendannelse i en udførselsgang fra en spytkirtel. Årsagen til dannelsen diskuteres, og der er formentlig flere forskellige årsager til det. Blandt teorierne er ændring i spyttets viskositet og størrelsen af spytproduktionen.

De værste symptomer kommer typisk i forbindelse med måltider, eller når man tænker på mad. Det mest almindelige er at mærke smerter og hævelse, nogle karakteriserer det som en sprængende fornemmelse i kirtlen. Hævelsen kan blive relativ stor, og bliver hurtigt synlig i ansigtet eller under kæberanden. Alle symptomerne opstår på grund af, at spytkirtlen ikke kan blive tømt.

(Kilde: Sundhed.dk)

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.