Forskere: Alkoholmisbrug skader mere end stoffer

Du kan få lungekræft af at ryge cigaretter. Du kan blive narkoman af stoffer. Men det værste for helbredet er ifølge to danske forskere et for højt indtag af noget, som de fleste af os bruger: alkohol

Øl og andet alkohol skader mere end stoffer. (Foto: Colourbox)
Øl og andet alkohol skader mere end stoffer. (Foto: Colourbox)

Både stoffer, alkohol og cigaretter kan være meget skadelige. Men hvad er egentlig værst?

Spørgsmålet er meget omdiskuteret, men en psykiatriprofessor og en psykiater er enige: Alkoholmisbrug har langt de største skadevirkninger for kroppen, fortæller de i en artikel på Videnskab.dk.

Psykiatriprofessor fra Aarhus Universitet og psykiater på Psykiatrisk Center Amager, Raben Rosenberg, og psykiater og overlæge i Fonden Lænkeambulatorierne, Thomas Fahmy, henviser til en skala, som den internationalt anerkendte psykiatriprofessor, David Nutt, udviklede i år 2010. Her blev forskellige rusmidler rangeret efter, hvor skadelige de er, hvis man er afhængig af dem.
Se skalaen over rusmidlernes skadevirkninger på Videnskab.dk

Her kommer alkohol altså ind på en suveræn førsteplads, mens for eksempel cannabis og flere andre ulovlige stoffer ligger meget længere nede.

Skalaen er udviklet ved, at en gruppe forskere fra the Independent Scientific Committee on Drugs har givet de forskellige rusmidler point, alt efter hvor skadelige de er for ens fysik, for ens psyke og ikke mindst for ens sociale liv.
Den er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Her ligger alkohol faktisk nummer et og trumfer dermed både heroin, kokain og hash. Det skyldes, at et misbrug af alkohol både ødelægger ens fysik, ens sociale relationer og i yderste konsekvens også ens hjernekapacitet.
-Hvis vi for eksempel tager hash, så er der meget, der tyder på, at det faktisk er meget mindre skadeligt, end man tidligere har troet, påpeger Thomas Fahmy.

Læs også hos Videnskab.dk: Dansk rapport: Her er konsekvenserne af hashrygning

Men hvad så, hvis man ikke har et alkoholmisbrug? Hvis man 'bare' går på druk hver fredag og lørdag og drikker 10-15 genstande begge aftener?
Er alkohol så stadig mest usundt?

-Det er lidt som at sammenligne pest eller kolera. De fysiske skader ved at ryge cigaretter hver dag er store. Skader ved alkohol handler i første omgang mere om, at du kan blive afhængig af det, men du kan jo også dø af akut overdosering, siger Raben Rosenberg.

Professor i humanbiologi på Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tostrup, vurderer, at selvom både weekenddruk og hverdagsrygning er meget usundt, så er rygning farligst.
-Jeg vil sige, at det er farligere at ryge hver dag. Også fordi det er meget svært ved at få bugt med afhængigheden af nikotinen igen, siger hun.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: 'Englefisse' er ikke farligt

Forskellen på alkohol og cigaretter er, at alkohol først bliver skadeligt, hvis du drikker for meget. Som kvinde mere end syv genstande om ugen og som mand mere end 14 genstande om ugen. Til sammenligning er cigaretter skadeligt fra og med første cigaret.

-Hvis du bare ryger tre cigaretter om dagen, er det farligt. Med alkohol er der stor forskel på, om du drikker én øl om dagen eller otte. Hvis du har et regulært alkoholmisbrug, vil jeg sige, at det er mere skadeligt end kun at ryge få cigaretter om dagen, siger Thomas Fahmy.

Det er Raben Rosenberg enig i.
-Alkohol kan drikkes med måde, og så er der ikke store skadevirkninger, påpeger han.

Læs også hos Videnskab.dk: Strækker penis lidt længere

Janne Tolstrup forsker i voksnes adfærd og helbred. Hun har skrevet ph.d. om sammenhængen mellem alkohol og udvikling af hjerte-kar-sygdomme og overvægt, og hun er ikke i tvivl om, at cigaretter er det mest usunde. Hvis man vel at mærke ser på det ud fra et samfundsmæssigt perspektiv.

-Stiller vi os op i Rundetårn og kigger ud over den danske befolkning og spørger, hvad tager flest liv. Så er der ingen tvivl om, at det er rygning. En person, der ryger dagligt mister i gennemsnit 10 år af sit liv, siger hun.

Ser man på det med de øjne, og vil man som sundhedsminister gribe ind et sted, så vinder man flest leveår ved at udrydde rygning, vurderer Janne Tolstrup.

Læs også hos Videnskab.dk: Tag testen: Er du klog nok til universitetet?

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter