Forskere overrasker: Vi har taget fejl om øl og kaffe

Britiske forskere afliver myte om øl, kaffe og sodavand

Britiske forskere har fundet ud af, at sodavand, kaffe og øl hydrerer kroppen lige så godt som vand. Mælk og appelsin-juice er mere effektivt end vand ifølge studiet.
Britiske forskere har fundet ud af, at sodavand, kaffe og øl hydrerer kroppen lige så godt som vand. Mælk og appelsin-juice er mere effektivt end vand ifølge studiet.
Følg Sundhed

Har du også altid troet, at din krop ikke kunne blive hydreret af at drikke, kaffe, øl og sodavand?

Den myte har et hold forskere fra Loughborough University nu afkræftet i et nyt studie, skriver Jyllands-Posten.

Her lyder konklusionen, at vand, kaffe, øl og sodavand faktisk er lige gode til at holde kroppen hydreret.

Bag studiet står hydreringsekspert Ronald J. Maughan, som sammen med en gruppe forskere har testet 13 forskellige drikke, og hvordan de virker på kroppens væskebalance.

De britiske forskere bad 72 raske mænd i 20’erne om at drikke en liter vand. Den mængde væske, som ikke var blevet tisset ud efter to timer, svarede til en score på 1,0 i det såkaldte ’hydreringsindeks’, der blev udviklet til formålet.

Det samme gjorde man med 12 andre drikke, som også fik en score i indekset, og det viste sig, først og fremmest, at skummet- og sødmælk er langt bedre til at hydrere kroppen – med en overbevisende score på 1,5. Også appelsinjuice scorede højere end vand med et resultat på 1,1.

- Grunden til, at mælk og appelsinjuice bliver så længe i kroppen, er, at de indeholder forskellige næringsstoffer, som kulhydrater, salte og elektrolytter. Derfor bliver væsken i kroppen i længere tid, og har en større hydrerende effekt, siger Birgitte Klindt, overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, til Jyllands-Posten.

Både kaffe, øl og sodavand scorede 1,0 ligesom vand. Ifølge den danske ekspert, er koffein dehydrerende, men ikke i så små drikke, som vi får dem i almindelige kaffedrikke.

Hun forklarer, at øllets høje score skyldes, at drikken indeholder mange næringsstoffer, som kan modvirke det faktum, at alkohol virker dehydrerende.

Men du skal skynde dig lidt at nyde en god, hydrerende kop kaffe, for en ny rapport peger på, at vi kommer til at vinke farvel til vores daglige caffé latte: Kaffen er nemlig ved at uddø.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.