Frivillig ordning for tatovører slog fejl: Nu skal hele branchen registreres

Som frygtet nægter danske tatovører at lade sig frivilligt registrere - nu vil regeringen tvinge både registrering og tilsyn igennem

Der skal bedre styr på tatoveringsbranchen, mener regeringen. Foto: Ivan Riordan Boll/Ritzau Scanpix
Der skal bedre styr på tatoveringsbranchen, mener regeringen. Foto: Ivan Riordan Boll/Ritzau Scanpix

Næsten 10 års politisk tomgang uden reelle resultater.

Det er status på kampen for at få styr på landets tatoveringssteder. Men nu ser det ud til, at Folketinget snart vedtager regler, der kan sætte styr på branchen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har netop fremsat et forslag til en tatoveringslov. Den betyder, at landets tatoveringssteder både skal registreres og underlægges et tilsyn.

Skader som denne vil fortsat være en risiko i lotteriet om valg af tatovører. Politikerne afviser nemlig at lave ens regler for hygiejne og registrering af alle tatovører. (Foto: Bispebjerg Sygehus) Sundhed Folketinget stod fast: Dårligere tatovører kan fortsætte

Kritikere fik ret
Tilbage i 2013 vedtog Folketinget ellers - efter flere års tilløb og trods klare advarsler fra både branchen og hudlæger - den nuværende frivillige ordning. I dag konstaterer Sundheds- og Ældreministeriet så, at kritikerne havde fuldstændig ret:

'Det har imidlertid vist sig, at tatoveringsbranchen ikke bakker op om den frivillige ordning,' skriver ministeriet i sin overvejelser om nu at lave en obligatorisk ordning.

'Ingen brancheforening har således til dato søgt om at blive godkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed til at registrere tatovører. Loven er dermed uden praktisk betydning.'

Dokumentation: Det sagde minister om frivillig ordning

Daværende sundhedsminister Astrid Krag (SF) var i 2013 overhovedet ikke bekymret for den frivillige ordning, som dengang var under hård kritik:

'Det er selvfølgelig ærgerligt, at der indtil videre ikke er en brancheforening, der har søgt om godkendelse til at få lov til at registrere tatovører,' udtalte hun i en mail til Ekstra Bladet.

'Men det er alt for tidligt at dømme ordningen ude. Den træder først i kraft 1. januar næste år (2014, red.), og jeg tror fortsat på, at det nok skal lykkes at få ordningen op at stå,' vurderede Astrid Krag dengang.

Det er skader som disse, politikerne håbede, den frivillige registrering af tatovører kunne forhindre. Men kunderne kommer til at kigge langt efter en godkendt tatovør - landets eneste forening for tatovører gider nemlig ikke være med. (Foto: Bispebjerg Sygehus) Sundhed Total fiasko: Tatovører vil ikke bruge ny lov

DF: Ikke godt nok forslag
Dansk Folkeparti og dets ordfører på området, Liselott Blixt, har været en af de skarpeste kritikere. Og selv om hun er tilfreds med, at der endelig sker noget, forstår hun ikke, at det har skulle tage så lang tid:

- Lovforslaget er heller ikke godt nok i sin nuværende udformning, siger hun til Ekstra Bladet.

- Det er blandt andet ikke rimeligt, at små forretninger skal betale lige så meget som store for det kommende tilsyn. Og der mangler også klare krav til, hvor mange timers hygiejnekursus tatovørerne skal have, mener DF-ordføreren. Hun vil derfor fremsætte en række af ændringsforslag til den nye lov.

Jimmy Knigge har betalt en meget stor pris for sin kæmpe tatovering på det venstre ben. Han fik nemlig alvorlig allergi i benet og senere koldbrand. Benet er derfor blevet amputeret i flere omgange. Og i denne uge skal han igen under kniven. (Foto: Ole Frederiksen) Sundhed Tatoveringer kan skade dig for livet

Skærpede krav til kosmetologer
I dag er det forbudt at udføre kosmetiske tatoveringer af for eksempel øjenbryn og løber. Og det forbud skal ifølge lovforslaget fastholdes.

Men personer, der tager en branchegodkendt uddannelse, vil kunne få lov til at gennemføre kosmetiske tatoveringer, foreslår sundhedsministeren.

Kravet vækker dog kritik i flere af de høringssvar, der er afleveret, da kosmetologerne dermed stilles over for skrappere krav en andre tatovører, der fortsat ikke skal have en uddannelse.

Hvis loven vedtages som planlagt, træder den i kraft 1. juli 2018.

Her er kravene i den nye lov

Alle steder - hvor der mod betaling udføres tatoveringer, som ikke sker som en behandling - skal registreres hos Sikkerhedsstyrelsen.

Der oprettes et offentligt register med alle registrerede tatoveringssteder.

Alle tatovører på disse steder skal gennemføre et hygiejnekursus, men der er ikke krav om anden uddannelse. De enkelte tatovører skal heller ikke registreres.

Forbrugerne skal have udleveret skriftlig information om risici og andre væsentligt faktorer, inden de tatoveres.

Efter hver tatovering skal der i fem år gemmes informationer om, hvor tatoveringsfarverne kommer fra, og hvilke farver der er brugt til tatoveringen.

Det er fortsat forbudt at tatovere personer under 18 år.

Man må heller ikke tatovere personer i hovedet, på halsen eller på hænderne.

Personer, der har taget en uddannelse i kosmetisk tatovering, kan dog godt udføre kosmetiske tatoveringer af øjenbryn, hårbund, øvre og nedre øjenlåg og læber.

Sikkerhedsstyrelsen skal føre tilsyn med tatoveringsstederne, som skal betale et gebyr for tilsynet.

Kilde: Lovforslag til Tatoveringsloven

6 kommentarer
Vis kommentarer