Annonce:
Annonce:

Frygter du meningitis? Her er faresignalerne

Mange ved, de skal være opmærksomme på nakkestivhed, men færre er klar over nogle mindst lige så alvorlige symptomer

Annonce:
Følg Sundhed

Sundhedsvæsenet overser i stadig høj grad tydelige tegn på smitsom meningitis, der i værste tilfælde koster den smittede livet inden for få timer, som vi har set det med flere unge danskere.

- Petekkier og feber er mindst lige så alvorlige symptomer som nakkestivhed, men det er ofte kun sidstnævnte, folk tror, de skal være opmærksomme på, siger Carsten Schade Larsen, overlæge og ekspert i infektionssygdomme til Ekstra Bladet.

Værre er det dog, når også faguddannede i sundhedsvæsenet ikke registrerer de tydelige tegn, som det har vist sig i flere sager, Ekstra Bladet har indsigt i.

Vagtlægen ignorerede brune pletter: 15 minutter efter var Mikkel død

- Der har nok siddet nogen og passet telefoner, som ikke engang ved, hvad petekkier er. Det er det indtryk, jeg får. Og det er for dårligt, mener eksperten.

Annonce:

Som borger er det derfor en god idé selv at være opmærksom på de forskellige faresignaler.

Mikkel Andresen mistede livet, da vagtlægen underprioriterede moderens henvendelse. (Foto: DR/privat)
Mikkel Andresen mistede livet, da vagtlægen underprioriterede moderens henvendelse. (Foto: DR/privat)

Kan ramme alle
Meningitis er en sjælden sygdom, hvor betændelse opstår i hjernehinden. Sygdommen kan ramme alle og stammer enten fra en virus eller en bakterie.

Virusen går over af sig selv, men bliver du smittet med bakterien, er det potentielt langt mere alvorligt.

Cirka fem procent af os bærer meningokokbakterien i næsen uden at blive syge. En person, der bærer bakterien, kan i sjældne tilfælde smitte en anden med den, hvis de har været i tæt kontakt med hinanden.

Får du overført smitsom meningitis, skal du søge akut behandling og indlæggelse, da der efter få timer kan opstå betændelse i hjernehinden og alvorlig blodforgiftning. Får du ikke hjælp og bliver behandlet i tide, kan du dø af det.

Akuttelefonen 1813 fejlede: Nu er 17-årige Hans død

Annonce:

Hold øje med pletter
Hvad der kan føles om en harmøs influenza, kan i værste tilfælde være tegn på noget langt mere alvorligt. Smitsom meningitis giver nemlig ofte de samme symptomer som influenza eller andre fredelige infektionssygdomme, og derfor kan den være svær at opdage, har eksperten tidligere forklaret:

- Det vil typisk begynde med høj feber. Det afgørende faresignal er i den forbindelse, hvis du samtidig med feberen får hudblødninger. Det kan være punktformede røde eller sorte pletter, som ikke forsvinder, hvis du trykker på dem, eller plamager. Hvis du får de her pletter, så tyder det på, at du har meningokokbakterien, og at den har forgiftet dit blod, siger han.

Større hudblødninger kaldet ekkymoser. (PR-foto)
Større hudblødninger kaldet ekkymoser. (PR-foto)

Det er langt fra alle, der bliver ramt af sygdommen, som får de karakteristiske røde pletter, og derfor kan det være svært at opdage den.

Annonce:

- Det kan være vanskeligt at få mistanke om smitsom meningitis, fordi sygdommen ofte har uspecifikke symptomer, som andre infektionssygdomme også giver. Et symptom er eksempelvis kraftig eller tiltagende hovedpine, opkast og muskelsmerter, og det kan du også have, hvis du har andre mere fredelige sygdomme. Oplever du derimod nakkestivhed, hvor du ikke kan se din navle eller bevidstløshed, så er det et klart tegn på, at der er tale om meningitis og ikke en normal influenza, siger Carsten Schade Larsen.

Hurtighed er altafgørende
Tiden er afgørende for, om du overlever smitsom meningitis. Derfor er det ifølge Carsten Schade Larsen et stort problem, at folk ofte opdager sygdommen sent, fordi de forbinder symptomerne med andre mere fredelige sygdomme.

- Problemet med den her sygdom er, at du kan have det godt om morgenen, og så kan du i princippet være død inden for et døgn. Der er kun tale om timer. Så hurtigt går det. Tiden, fra du får symptomer, til du kommer i behandling med antibiotika, er afgørende, hvis du skal overleve,lyder vurderingen.

Oplever du eller dit barn symptomer som høj feber, opkast, nakkestivhed, bevidstløshed eller røde blødninger på huden, er det ifølge Carsten Schade Larsen derfor vigtigt, at du ikke tøver med at ringe 112.

Voldsomt meningitis-tilfælde med kraftige petekkier. (Privatfoto)
Voldsomt meningitis-tilfælde med kraftige petekkier. (Privatfoto)

Annonce:

Panik ikke
Selvom der i årets første måneder allerede er to personer, der er døde af smitsom meningitis, er det ifølge Carsten Schade Larsen vigtigt at huske, at sygdommen trods dens navn, ikke er særlig smitsom.

- Det er sådan, at antallet af folk, der bliver smittet med den her farlige smitsomme meningitis, er meget begrænset. Vi er nede på 40 personer om året her i Danmark, og her er det et fåtal, der dør af det. Så sygdommen er meget sjælden, og der er en meget minimal risiko for, at man som dansker bliver ramt af den. 

Mors opråb efter søns død: Vaccinér jeres børn!

Sygdommen smitter også kun, hvis du har været i nærkontakt med en person, som bærer meningokokbakterien.

- Dem, der bliver smittet, er som regel personer, som deler husstand med en person, der bærer meningokokbakterien. Bakterien kan også smitte via host og nys, men det kræver nærkontakt. Derfor ser man ofte, at der er nogle, der får meningitis, når de er samlet mange personer på samme sted, eksempelvis på en kaserne eller i et kollegiemiljø, siger han.

Annonce:

Viser det sig, at du har været i kontakt med en person, der har fået konstateret smitsom meningitis, vil du blive tilbudt forebyggende behandling i form af vaccine og antibiotika hos din læge for at undgå, at du også bliver smittet.

Mulighed for vaccine
Smitsom meningitis kan skyldes flere forskellige bakterier. I Danmark er der udviklet en vaccine, som beskytter mod nogle af de bakterier, der er årsag til sygdommen, men ikke alle. Derfor kan du ikke være sikker på, at du ikke udvikler smitsom meningitis, selvom du har fået vaccinen. 

Alligevel kan det ifølge Carsten Schade Larsen være en god idé, at du bliver vaccineret, hvis du er meget bekymret for at blive ramt af sygdommen. Vaccinationen kan du få hos din egen læge mod betaling.

GODE RÅD

Et eller flere af følgende symptomer kan være tegn på smitsom meningitis:

  • Høj feber
  • Muskelsmerter
  • Nakkestivhed
  • Kraftig eller tiltagende hovedpine
  • Træthed
  • Bevidstløshed eller bevidsthedsforstyrrelser
  • Røde eller sorte blødninger på huden
  • Røde eller sorte plamager på huden

Oplever dit barn eller andre i din omgangkreds et eller flere af symptomerne, er det vigtigt, at du:

  • Tjekker til personen regelmæssigt
  • Kontrollerer om personen er ved bevidsthed og kan vækkes
  • Holder øje med feberen
  • Tjekker om personen udvikler røde blødninger på huden eller svær nakkestivhed – er det tilfældet, skal du ringe 112 med det samme

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: