Gigtbombe: Hver femte dansker lider af slidgigt

En epidemi af slidgigt har langsomt men sikkert spredt sig i Danmark. Forskning viser, at 19,7 procent af befolkningen lider af sygdommen, som kun ser ud til at vokse sig større de kommende år

Følg Sundhed

Lige nu breder en smertefuld ledsygdom sig især blandt ældre og overvægtige danskere. Sygdommen hedder slidgigt og havde i 2013 ramt 19,7 procent af befolkningen, viser en befolkningsundersøgelse.

Alt tyder på, at den siden da kun er taget til i styrke. Sygdommens eksplosive vækst fik i 2014 Gigtforeningen til at slå alarm over for myndighederne. Selv om politikerne nu anerkender, at gigt er et problem, så mangler der pengene til at forbedre behandlingen, og det frustrerer gigtpatienterne.

- Ressourcerne til forebyggelse og behandling står langt fra mål med omfanget af sygdommen. Konsekvensen er, at folk helt unødvendigt lever i årevis med stærke smerter, siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen

Hun fortæller, at det især er de 110.000 danskere, der er direkte invalideret af sygdommen, der har brug for hjælp.

Alvorlig sygdom

Slidgigt er en fremadskridende sygdom, der med god og tidlig behandling kan holdes i skak. Men i dag opdages sygdommen ofte for sent, og det betyder, at den uopretteligt og helt unødvendigt forværres.

- Det er meget vigtigt, at man opdager sygdommen tidligt og sætter ind med træning, uddannelse og vægttab. Det bliver absolut ikke gjort nok nu, siger Søren Thorgaard Skou fra Aalborg Universitetshospital og Syddansk Universitet, der forsker i slidgigt, og fortsætter:

- Vi kommer alt for sent i gang med at behandle sygdommen. Typisk venter man til folk nærmest er helt nedslidte.

Gigtforskeren forventer kun stigningen vil blive endnu større de næste år.

Under finanslovsforhandlingerne og seneste i statsministerens nytårstale blev slidgigt nævnt som en af de tre store kroniske folkesygdomme, som regeringen ville gøre noget ved.

- Den nuværende regering har som de første taget slidgigt med i deres politiske program. Det at slidgigt bliver nævnt er starten.

- Nu ser vi frem til at kommer handling bag ordene, siger Lene Witte.

Hækkerup: Gigtpatienter får mere hjælp i år

På finansloven for 2015 blev der afsat 1,6 mia kroner til kronikerområdet. Først i køen til at få hjælp står KOL og diabetes, men herefter kommer gigtsygdomme. Fordi gigt står bagerst i køen af de tre store folkesygdomme, er der ikke lavet konkrete tiltag for sygdommen endnu.

Hidtil har det været uvist, hvornår de op mod 900.000 danskere, der menes at være ramt af sygdommen, vil få glæde af millionerne. Men sundhedsminister Nick Hækkerup (S) fortæller til Ekstra Bladet, at han lige nu arbejder på at fordele pengene

- Min forventning er, at vi gerne skulle nå at komme i gang med forløbsplaner for gigt i det kommende år, siger Nick Hækkerup (S).

- Altså i 2015?

- Ja.

- Hvor stor en del af de 1,6 mia kroner vil blive brugt på gigt?

- Det kan jeg ikke sige, fordi vi ikke har sagt, at 'så mange skal der gå til dem der har KOL, og så mange skal der gå til dem der har diabetes'. Men gigt er en af de sygdomme, der er prioriteret.

- Hvornår vil du sørge for at afsætte et konkret beløb til gigtsygdomme, så dine planer kan implementeres?

- Nu er finansloven på plads. Det her er noget jeg sidder med hver eneste dag i de her måneder, for at få det implementeret og få pengene ud at arbejde så godt som muligt, siger sundhedsministeren.

Fakta om slidgigt

* 19,7 procent af danskerne skønnes at være ramt af slidgigt. Heraf er 110.000 så invalideret, at de har alvorlige funktionsnedsættelser og langvarige smerter. Begge tal vurderes at være i konstant stigning.´

* Gigt har udviklet sig konstant over de sidste årtier. Folkesundhedsforskning viser, at 13,0 procent af befolkningen var syge i 1987. I 2000 var det tal steget til 16,3 procent, og i 2013 var tallet vokset til 19,7 procent.

* Ved slidgigt nedbrydes brusken mellem knoglerne, så knoglerne skraber/knaser mod hinanden. Man kan ikke behandle slidgigt medicinsk endnu.

* Slidgigt rammer kroppens led. Det drejer sig især om led i fingre, nakke, knæ. og hofte. Især slidgigt i knæ og hofter er slemt, da disse led er afgørende for evnen til at bevæge sig.

* Det er primært ældre og overvægtige der er i risikozonen for at blive ramt af slidgigt. Har du en gammel sportsskade i knæet, eller har du udført ensformigt arbejde, så er du også i risikozonen for at blive ramt af sygdommen.

Kilde: Gigtforeningen og Statens Institut for Folkesundhed.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.