Glem alt om honning og citron - chokolade er bedst mod hoste

En af verdens førende eksperter melder nu ud efter en længere undersøgelse, at chokolade er det bedste middel til at lindre eller stoppe hoste

Godt nyt til alle med hoste. Spis masser af mørk chokolade og spis det langsomt. Det er det bedste middel mod hoste.(Foto: PR Foto)
Godt nyt til alle med hoste. Spis masser af mørk chokolade og spis det langsomt. Det er det bedste middel mod hoste.(Foto: PR Foto)

Hvis man normalt er syg med med ondt i halsen og voldsom hoste,  er en af danskernes mest normale måder at lindre hosten på at drikke the med honning og citron. Men glem alt om honning og citron. Chokolade er faktisk det bedste middel mod hoste.

- Chocolade kan lindre hoste. Jeg ved, at det lyder som noget, der kommer direkte ud af munden på Mary Poppins, men som en uafhængig forsker, der har brugt år på at researche mekanismerne omkring hoste, kan jeg forsikre, at beviserne er meget klare.

Således siger professor Alyn Morice i en klumme i den britiske avis Daily Mail, der blandt andet er chef for hjerte-kar sygdomme og respiratoriske studier ved Universitet i Hull i England samt grundlægger og medlem af 'The International Society for the Study of Cough', der i årevis har forsket i hoste.

Meget lovende undersøgelse
- Vi har netop set resultaterne af den største undersøgelse af hoste, der nogensinde er foretaget i Europa. Undersøgelsen viser, at en ny medicin, der indeholder kakao er bedre end de normale søde tyktflydende hostesafter.

En sammenligning i undersøgelsen, der involverede 163 patienter, viste, at patienter, der tog den chokoladebaserede medicin havde en mærkbar forbedring af deres symptomer i løbet af to dage. Resultaterne fra undersøgelsen, der har navnet Rococo, vil blive offentliggjort i løbet af de kommende 12 måneder.

Men det er dog ikke den første undersøgelse, der viser, at chokolade kan lindre hoste. Tidligere har forskere på Imperial College i London fundet ud af, at theobromin, der er et alkaloid i kakao, fungerer bedre til at lindre hoste end kodein, der er en af de mest etablerede ingredienser i hoste-medicin.

Den nye medicin, der er blevet solgt under navnet 'Unicough' har ifølge Alyn Morice vist sig at reducere både frekvensen af hoste-anfald samt søvn-afbrydelser på grund af hoste i løbet af kun to dage. Og dobbelt så mange patienter, der tog 'Unicough' var i stand til at stoppe behandlingen tidligere, fordi de var sluppet af med hosten.

Chokoladen beskytter nerve-ender i halsen
Ideen om at chokolade kan helbrede hoste lyder måske lidt sindssyg, men Rococo-forskerne mener, at det først og fremmest skyldes de lindrende egenskaber i kakaoen.

Og det skyldes ifølge Alyn Morice, at chokoladen er mere klæbrig end normal hostemedicin, så det skaber en slags belægning, der beskytter de nerve-ender i halsen, der udløser hosten.

- Denne lindrende effekt forklarer også, hvorfor honning og citron og andre former for sød sirup kan hjælpe, men jeg er sikker på, at chokolade er mere effektivt.

Alyn Morice forklarer imidlertid, at det ikke har samme effekt at drikke f.eks. varm kakao, fordi den flydende kakao ikke har kontakt i lang tid nok i halsen til at forme en beskyttende belægning, som det er tilfældet, hvis man langsomt spiser et stykke chokolade.

Dansk læge: Det lyder spændende
TV-lægen Peter Qvortrup Geisling stiller sig ikke afvisende overfor den nye undersøgelse omkring chokolades gavnlige virkninger mod hoste. Han vil dog gerne se de offentliggjorte resultater af undersøgelsen, før han vil udtale sig mere markant.

- Jeg har ikke tidligere set undersøgelser, der peger på, at chokolade har den effekt. Jeg håber bare på, at chokolade-industrien ikke står bag undersøgelsen. Men det lyder spændende. Og lad os se, hvad det handler om, når forsknings-resultaterne bliver offentliggjort. Det kan da godt være, at der ligger et eller andet der, siger Peter Qvortrup Geisling til Ekstra Bladet.

 

Så er meldt frit slag med henblik på at spise chokolade, hvis du vil af med din hoste. (Foto: All Over Press)
Så er meldt frit slag med henblik på at spise chokolade, hvis du vil af med din hoste. (Foto: All Over Press)