Annonce:
Annonce:

Godt nyt om dødelig sygdom

Livmoderhalskræft er blandt de kræftformer, der oftest rammer yngre mennesker - mens brystkræft, testikelkræft og hudkræft rammer stadigt flere unge, ses nu færre tilfælde af livmoderhalskræft

Flere kvinder overlever livmoderhalskræft, og færre får konstateret den frygtede sygdom. Foto: Shutterstock
Flere kvinder overlever livmoderhalskræft, og færre får konstateret den frygtede sygdom. Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Sundhed

I modsætning til flere andre kræftformer, der rammer unge mennesker under 40 år, er der godt nyt om livmoderhalskræft. Her er tendensen nemlig, at antallet af tilfælde falder år for år. Desuden er overlevelsesprocenten steget de seneste år, og lidt over to ud tre overlever i dag diagnosen.

Årsagen bag de gode nyheder med færre tilfælde er vaccination af unge piger og screening af voksne.

- Vi har de seneste år kunnet se en nedgang i antallet af tilfælde med livmoderhalskræft og svære forstadier til kræft i livmoderhalsen, altså celleforandringer, siger Susanne Krüger Kjær, som er professor og forskningsleder ved Center for Kræftforskning.

Susanne Krüger Kjær forsker i livmoderhalskræft og HPV. Hun glæder sig over, at man nu kan se resultatet af HPV-vaccinen, der blev indført i 2009. Pressefoto
Susanne Krüger Kjær forsker i livmoderhalskræft og HPV. Hun glæder sig over, at man nu kan se resultatet af HPV-vaccinen, der blev indført i 2009. Pressefoto
 

Annonce:

Hun forklarer, at man efter at have indført HPV-vaccinen som en fast del af børnevaccinationsprogrammet i 2009 nu kan se, at der er færre tilfælde ikke blot af svære celleforandringer på livmoderhalsen – men også af selve kræftsygdommen blandt piger/kvinder, der er vaccineret mod HPV.

- Det var selvfølgelig det, vi håbede på ud fra resultaterne i de kontrollerede kliniske studier, men nu kan vi se, at det også virker ude i det virkelige liv. WHO har meldt ud, at vi går imod en eliminering af livmoderhalskræft, siger hun og oplyser, at vaccinen desuden også har vist sig effektiv som beskyttelse mod kræft i skamlæber og i skeden - og hos skeden - og hos begge køn mod analcancer.

HPV stadig et mysterium
Livmoderhalskræft rammer cirka 370 danske kvinder om året og udgør knap to procent af alle kræfttilfælde. Den altovervejende årsag er HPV-virussen (human papillomavirus), som overføres seksuelt.

Annonce:

- HPV er utrolig hyppig, og vi får den næsten allesammen. Der er sjældent symptomer, så mange af os aner ikke, at vi har den. Hos de fleste forsvinder den af sig selv igen, men hos nogle bliver den til forstadier til kræft eller til kræft i livmoderhalsen, siger Susanne Krüger Kjær.

Symptomer kan være

  • Blødning fra skeden, når du har sex.
  • Pletblødninger mellem menstruationer. Sommetider forværres det, når du er fysisk aktiv.
  • Øget (ofte ildelugtende) udflåd, der kan enten være klart, brunligt eller blodigt.

Man kan få smerter og symptomer fra blæren og tarmen, hvis kræften har bredt sig.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 

Det er endnu uvist, hvorfor HPV-infektionen hos nogle bliver kronisk og kan udvikle sig til kræft, mens den hos andre forsvinder uden at gøre opmærksom på sig selv. Det er dog kendt, at mindst 12 af de cirka 100 kendte HPV-typer giver risiko for udvikling af kræft. Og det er disse typer, der nu kan vaccineres for.

- Med den nuværende vaccine kan vi forebygge op mod 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft, og sammen med de forebyggende undersøgelser mod livmoderhalskræft (screening) vil vi stort set kunne udrydde denne kræftform, siger hun.

12 vira kan føre til kræft

Omkring 12 af de cirka mere end 100 kendte HPV-vira kan føre til forstadier og livmoderhalskræft. Man ved i dag, at typerne 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58 er årsag til omkring 90 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft - mens typerne 16 og 18 står for 70 procent.

Siden 2017 har man i Danmark brugt den såkaldte ni-valente HPV-vaccine, der beskytter mod netop de syv HPV-typer.

Hun opfordrer til, at man lader sine børn vaccinere som del af vaccinationsprogrammet. Men vaccinen beskytter også i langt de fleste tilfælde voksne mod de farlige HPV-vira.

Annonce:

- Det er en udbredt og vedholdende myte, at den ikke virker på ældre end teenagere. Det gør den. Hvis man ikke har HPV-virus, eller hvis man har haft én, men den er forsvundet igen, så vil vaccinen kunne beskytte mod den – men det er vigtigt at understrege, at HPV-vaccinen er forebyggende – den kan ikke behandle nuværende HPV-infektion, celleforandringer eller kræft, siger Susanne Krüger Kjær.

Ekstra Bladet sætter fokus på de kræftformer, der oftest rammer folk under 40

Hvert år får 1400 danskere mellem 20-40 år konstateret kræft. Og det er ofte meget aggressive kræfttyper, der rammer den gruppe, forklarer ekspert.

Dett er heldigvis ikke noget, de fleste 20-40-årige går og tænker på i hverdagen. Alligevel bliver omkring 1400 unge mennesker hvert år diagnosticeret med netop kræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelses tal er de kræftramte i denne gruppe 61 procent kvinder og 39 procent mænd.

Og når det rammer, rammer det ofte hårdt.

- Det ser ud til, at det er de mere aggressive kræfttyper, der rammer den aldersgruppe, og det kan være sværere at behandle, siger Gedske Daugaard, professor i klinisk onkologi og overlæge på Rigshospitalet.      .

- Det går ofte bedre for børn og ældre, men den aldersgruppe er ikke rigtigt fulgt med, siger hun med henvisning til, at det tit er sjældne kræfttyper, der rammer netop gruppen af 20-40-årige.

Ekstra Bladet+ sætter i denne artikelserie fokus på de kræftformer, der oftest rammer folk under 40.

For mænd er det:

For kvinder er det:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: