Hækkerups store kræftløgn

Så godt går det ikke: Sundhedsministeriet bruger misvisende tal, som tegner et alt for rosenrødt billede af kræftbehandlingen i Danmark

Sundhedsminister Nick Hækkerup melder fire gange årligt de nyeste tal for kræftbehandlingen ud, men de er misvisende. Foto: Simon Fals/Polfoto
Sundhedsminister Nick Hækkerup melder fire gange årligt de nyeste tal for kræftbehandlingen ud, men de er misvisende. Foto: Simon Fals/Polfoto

Danskerne bliver vildledt, når sundhedsminister Nick Hækkerup (S) fire gange om året roser de nyeste kræfttal.

Ekstra Bladet i dag afsløre, at de tal ministeriet melder ud, tegner et misvisende og alt for rosenrødt billede af den danske kræftbehandling.

- Der har desværre i lang tid været en tendens til, at man overvurderer, hvor meget det går fremad, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse til Ekstra Bladet.

I 2012 begyndte Statens Serum Institut at registrere, hvor stor en andel af landets kræftpatienterne, der bliver behandlet inden for de tidsfrister, som er fastsat af kræftpakkerne. Overvågningen bliver til fire årlige kvartalsrapporter. Hver gang sender Sundhedsministeriet en pressemeddelelse ud, hvor sundhedsminister Nick Hækkerup (S) eller forgængeren Astrid Krag (S) udtaler sig om resultatet.

Hvad de dog ikke fortæller offentligheden er, at kvartalsrapporterne langt fra indeholder alle kræftforløb fra kvartalet. Efter rapporten er udkommet og ministeren har rost tallene, er der nemlig i gennemsnit blevet indrapporteret 1320 yderligere kræftforløb til Statens Serum Institut.

Andelen af patienter, der har ventet for længe på behandling, er større i de mange ekstrarapporteringer og det får tallene til at falde betydeligt.

I første kvartal 2014 fortalte Sundhedsministeriet for eksempel, at 57 procent af patienterne med prostatakræft var blevet opereret inden for tidsgrænsen.

Det tal byggede man på 74 indrapporterede kræftforløb. Senere fulgte 76 efterrapporteringer, som fik tallet til at falde til 35 procent, men det fortalte ministeriet ikke til danskerne.

- Hvis ministeriet ved, at tallene er en foreløbig opgørelse for det pågældende kvartal, må ministeriet gøre opmærksom på det i pressemeddelelsen, mener Søren H. Mørup, professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet.

Nick Hækkerup vil ikke stille op til interview om sagen. I stedet skriver ministeriet i en mail til Ekstra Bladet.

’Det er meget almindeligt, at man offentliggør foreløbige tal, der siden hen kan blive justeret. Og selvom efterregistreringer kan ændre monitoreringstallene, så er det samlede billede, at flere kræftpatienter kommer igennem kræftpakkeforløbene til tiden.'

Køb Ekstra Bladet fredag og se de rigtige behandlingstal og se hvad du selv kan gøre, hvis du ikke får behandling til tiden. Du kan også få hele pakken i Ekstra.

Gang på gang har sundhedsminister Nick Hækkerup (S) rost hvor mange patienter, der får behandling til tiden. Men de tal ministeren bruger i medierne, er misvisende. Foto: Adrian Joachim/Polfoto Plus Så misvisende er Hækkerups kræfttal

0 kommentarer
Vis kommentarer