Har du symptomer? Her er synsproblemet, der rammer alle – Ekstra Bladet
Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?

Har du symptomer? Her er synsproblemet, der rammer alle

Alderssyn er den hyppigste årsag til synsproblemer, og det rammer alle, blot vi bliver gamle nok. Men allerede fra 40-års alderen bliver synet dårligere for mange, hvilket man bør gøre noget ved.

 

”Jeg skal vist lige have den skærm lidt længere væk og skriftstørrelsen lidt op.”

Sådan er der nok en del, der har tænkt foran deres computer det seneste stykke tid. Det er nemlig typisk foran skærmen, at mange bliver opmærksomme på, at deres syn ikke længere er, som det var engang, og bogstaverne skal længere på afstand for at blive tydeligere.

Derfor har tiden under corona også været en tid med øget træthed i øjnene samt koncentrationsbesvær for mange danskere.

Det fortæller optiker og produktspecialist hos Synoptik, Charlotte Cathrine Bonne, som forklarer årsagen med, at vi fra vores hjemmearbejdspladser typisk har tilbragt mere tid foran skærmen, end vi plejer, hvilket er særligt udfordrende for dem, der er ramt af alderssyn.

”Hos Synoptik oplever vi, at flere kunder under corona er blevet opmærksomme på, at der er noget galt med deres syn. De mange online-møder sammen med det øvrige skærmarbejde har betydet mere skærmtid, hvorfor det begyndende eller eksisterende alderssyn for mange er blevet mere tydeligt og generende,” fortæller Charlotte Cathrine Bonne.

 

Øjet mister evnen til at zoome

Alderssyn, der tidligere var kendt som gammelmandssyn og også kaldes presbyopi, skyldes, at linsen i øjet med tiden mister sin fleksibilitet og dermed evnen til at zoome og stille skarpt. Det betyder i praksis, at man skal have tingene længere og længere væk for at kunne se dem tydeligt.

Ifølge Charlotte Cathrine Bonne kommer alderssynet ofte snigende, hvorfor man ikke altid opdager det med det samme. Til gengæld oplever mange i stedet en række symptomer, som man bør reagere på.

Det kan udover træthed i øjnene og koncentrationsbesvær være hovedpine og  generel træthed.

”Folk tror måske, at symptomerne skyldes noget andet, men når de så får lavet en synsprøve og prøver et par briller på, er det tydeligt for dem, at de har haft problemer med at se,” fortæller hun og uddyber:

”Nogle kommer ind til os og klager over, at deres arme er blevet for korte til at kunne læse, eller fortæller, at lyset pludseligt er blevet deres bedste ven, når de skal se skarpt. Men i virkeligheden ved de godt, at de skal have enten briller eller kontaktlinser,” siger hun.

 

Find den rette løsning til dig

Typisk er det efter, man har rundet de 40 år, at problemerne med alderssyn begynder at vise sig. Og modsat andre og mere alvorlige øjenproblemer eller   sygdomme er alderssyn heldigvis nemt at korrigere, fortæller Charlotte Cathrine Bonne.

For langt de fleste vil briller eller kontaktlinser være en nem og effektiv løsning, der øjeblikkeligt retter synet op, så man igen kan arbejde og læse uden gener. Det er dog afgørende, at man får foretaget en synsprøve hos en optiker først, så man får den rigtige styrke.

”Det er også vigtigt, at man finder ud af, hvilke behov man har. Er det foran computeren, man har problemer, kan skærmbriller være en løsning, mens man derhjemme måske skal have et par læsebriller,” siger hun.

 

Få det gode syn tilbage

Briller med glidende overgang kan også være en løsning. Her kan udfordringen dog være, at man foran en skærm kan komme til at knejse med hovedet, da man bruger den nederste del af brillen til at læse med, fortæller hun.

”Derfor er det afgørende, at du får en snak med os eller en anden optiker om, hvad den bedste løsning er for dig,” siger hun og uddyber, at alderssyn desværre ikke går over.

Det gælder også for dem, hvor forfængelighed måske kan udsætte besøget hos optikeren.

”Det at få briller er et tegn på, at vi bliver ældre, og det betyder, at nogle trækker den til det sidste, inden de overgiver sig. Men der findes så mange løsninger med forskellige typer briller og linser, at alle kan finde en løsning, hvor de bliver glade. Og ikke mindst får deres gode syn tilbage,” siger hun.

 

Hurtig undersøgelse

Oplever du at have problemer med synet, er det - uanset den mulige årsag - altid en rigtig god idé at få det tjekket. Og har du rundet de 40 år, anbefales det, at du får tjekket dit syn minimum en gang hvert andet år.

Det gælder også, selv om man i forvejen bruger briller eller kontaktlinser.

”Alderssyn bliver kun værre med tiden, hvorfor det normalt er nødvendigt at justere styrken med jævne mellemrum, typisk cirka hvert andet eller tredje år,” fortæller Charlotte Cathrine Bonne og uddyber:

”De gener, som man oplever ved ubehandlet alderssyn, er der ingen grund til at gå rundt med, og det tager ikke lang tid at få det undersøgt hos optikeren. Vores anbefaling er derfor at kigge forbi til en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek, så snart man oplever gener,” afslutter Charlotte Cathrine Bonne.

Udvidet synsprøve med sundhedstjek

Den udvidede synsprøve indeholder både en synsprøve og et sundhedstjek hos vores autoriserede optikere. Vi undersøger bl.a. dine øjne for øjensygdomme som grå stær og grøn stær samt eventuelle tegn på alvorlige sygdomme som diabetes og forhøjet blodtryk. På den måde får du mulighed for at forebygge i tide og måske helt undgå synstab på sigt. En udvidet synsprøve hos Synoptik varer 30 min. 

Vi ta'r dit syn alvorligt.

Klik her for at læse mere om vores udvidede synsprøve

 

Dette er en annoncørbetalt artikel skrevet af Ekstra Bladets kommercielle journalister i samarbejde med Synoptik