Havkolera åd Torstens ben

Et angreb af bakterien havkolera kostede Torsten Vogelsang et amputeret ben efter en badetur i juni sidste år

- Det er lidt af et chok. Det var hårdt. Men ja, så ligger man nogle dage der, og så tænker man, nåh ja, så skal jeg kun klippe negle på en fod, siger Torsten Vogelsang. Han ønsker dog ikke at vise det amputerede ben. (Foto: Jan Unger)
- Det er lidt af et chok. Det var hårdt. Men ja, så ligger man nogle dage der, og så tænker man, nåh ja, så skal jeg kun klippe negle på en fod, siger Torsten Vogelsang. Han ønsker dog ikke at vise det amputerede ben. (Foto: Jan Unger)

Torsten Vogelsang fra Benløse havde nok aldrig drømt om, at lidt havearbejde og en efterfølgende dukkert ved Karrebæksminde i juni sidste år skulle koste ham benet.

Men i dag må den ellers så aktive mand, leve med en benprotese på venstre fod.

- Det er lidt af et chok. Det var hårdt. Men ja, så ligger man nogle dage der, og så tænker man, nåh ja, så skal jeg kun klippe negle på en fod, så kommer der lidt galgenhumor i det, siger 70-årige Torsten Vogelsang.

I juni sidste år havde Torsten Vogelsang lavet lidt havearbejde, og havde i den forbindelse fået en lille rift i foden på omkring en centimeter, der havde åbnet sig lidt.

- Jeg havde måske skåret mig på en lille torn på en rosengren, så det var stort set ingenting. Det var ikke dybt, det var nede ved hælen ved akillesscenen, siger Torsten Vogelsang.

Det skete den 26. juni sidste år og to dage efter, den 28. juni, blev han inviteret på strandtur ved Karrebæksminde.

- Der er så en mole ud, og så nede i det hjørne ved molen er der dejligt stillestående vand med lidt søgræs og tang, og vandtemperaturer på over 20 grader. Og så har de der bakterier tænkt 'haps', fortsætter den benamputerede mand.

Store smerter
Han var i den tro, at man jo ellers plejer at kunne rense sår med saltvand.

I hans tilfælde var der et sammentræf med andre bakterier, men det var havkoleraen, der var hovedårsagen til, at det udviklede sig så kraftigt.

- Der gik nogle dage, og jeg var på camping ovre ved Assens, og var hos læge og fik penicillin. Det gjorde stadig ondt i foden, og så kommer jeg tilbage til egen læge, og så kan de jo se ved en vævsprøve, at der var noget galt.

Der var ingen på noget tidspunkt, der spekulerede på havkoleraen, og der gik derfor 14 dage inden han kom til egen læge.

- Jeg havde virkelig smerter, siger Torsten Vogelsang.

Der fik han meldingen, at det ikke var en opgave hun kunne klare, og han blev sendt på Sårklinikken, Knud Lavard Centeret.

Herfra blev han sendt videre til Ortopædkirurgisk Ambulatorium på Slagelse Sygehus, hvor han blev indlagt den 7. august.

Larver åd dødt kød

Her blev han blandt andet behandlet med larver, der skulle æde det døde kød i hans ben.

- De kommer med sådan en lille tepose med nogle larver de havde hentet nede fra Tyskland. Og de gnaver så i det, og bliver nogle dejlige fede mider, men det var ikke nok til at tage det døde kød, siger Torsten Vogelsang.

På et tidspunkt havde de gnavet så langt, at akillesscenen blev synlig hele vejen rundt, og lægerne måtte tage en drastisk beslutning.

- De var kede af det, men nu havde den altså gnavet sig op på lægmusklen. Og de blev nødt til at tage mit ben ved knæet, siger Torsten Vogelsang.

På trods af det amputerede ben, har han dog ikke mistet selvironien.

- Som min datter sagde: Nåh ja, nu er der da lidt fornuft i, du bor i benløse.

24 kommentarer
Vis kommentarer