Hospitalsdirektør om egyptisk læge: - Vi tvivlede på, at han var uddannet

Den lægefaglige direktør på Regionshospitalet Viborg er rystet over, at Sundhedsstyrelsen ikke førte skærpet tilsyn med Mohamed Zaki Bayoumi. - Man prioriterer lægen højere end patienternes sikkerhed, siger han

Christian Møller-Nielsen er meget kritisk overfor Sundhedsstyrelsen måde at håndtere sagen på. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Christian Møller-Nielsen er meget kritisk overfor Sundhedsstyrelsen måde at håndtere sagen på. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Følg Sundhed

I et år var Mohamed Zaki Bayoumi ansat i en introduktionsstilling på Regionshospitalet Viborg. Hvis forløbet blev godkendt, kunne han begynde uddannelsen som speciallæge i gynækologi og obstetrik. Men det blev det ikke.

– Jeg har siddet næsten tyve år i hospitalsledelser, og det er sket under ti gange, at vi ikke har godkendt et introduktionsforløb eller ment, at lægen ville kunne opnå de nødvendige kompetencer, hvis vi forlængede forløbet, fortæller Christian Møller-Nielsen, lægefaglig direktør på Hospitalsenhed Midt, som Regionshospitalet Viborg hører under.

Ekstra Bladet har lørdag afsløret, at 18 læger, har mistet eller fået indskrænket deres autorisationer i vores nordiske nabolande, men beholdt dem i Danmark. Da Mohamed Zaki Bayoumi arbejdede på Regionshospitalet Viborg havde han netop mistet sin norske autorisation, fordi han havde forsøgt at indføre anabole steroider i landet.

Taget med steroider i Norge: Arbejdede videre som læge i Danmark

I Viborg mente overlægerne på hans afdeling, at den egyptiske læges faglige niveau var så dårligt, at de tvivlede på, at han var uddannet læge.

– Under hele forløbet mente vi, at der var udfordringer ved vedkommendes faglige kompetencer og viden. Det var faktisk så udtalt, at vi kontaktede Sundhedsstyrelsen og gav udtryk for, at vi gerne ville have dokumentation for, at vedkommende havde en lægefaglig uddannelse, fortæller Christian Møller-Nielsen.

Sundhedsstyrelsen fandt frem til, at Mohamed Zaki Bayoumi var uddannet læge fra Kairo Universitet. Men da to andre danske hospitaler tilsluttede sig kritikken fra Viborg, kaldte man lægen ind til et møde. Her besluttede man dog at lade ham fortsætte uden skærpet tilsyn eller andre sanktioner.

Den beslutning møder skarp kritik fra Christian Møller-Nielsen.

– Det er et udtryk for, at Sundhedsstyrelsen i denne sag prioriterer lægens anonymitet og fremtidsmuligheder højere end patienternes sikkerhed. Det er uacceptabelt, mener den lægefaglige direktør.

– Når vi går så vidt, at vi ikke vil godkende vedkommendes introduktionsstilling, og vi heller ikke vil bruge mere tid på ham, fordi vi ikke forventer, at vedkommende kan nå et niveau, som vil gøre ham acceptabel som læge, så finder jeg det uacceptabelt, at man ikke i det mindste indfører et skærpet tilsyn, siger Christian Møller-Nielsen.

Mister autorisationen hos vores naboer: Skræklæger kan fortsætte i Danmark

– Men har I ikke også et ansvar for at tjekke de personer i ansætter?

– Jo, og det gør vi også. Men når det kommer til yngre læger i uddannelsesstillinger, så foregår det på en måde, hvor de bliver fordelt, og vi modtager dem blot. Derfor har vi desværre ikke haft mulighed for at indhente referencer på den pågældende læge, forklarer Christian Møller-Nielsen.

Det er først, da Ekstra Bladet kontakter ham, at han bliver bekendt med, at Mohamed Zaki Bayoumi har mistet sin norske autorisation, fordi han blev taget med anabole steroider i tolden. Hosptalsdirektøren vil dog ikke udtale sig om, hvorvidt man ville have ansat den egyptiske læge, hvis man havde kendt til sagen fra Norge.

Da denne artikel først blev bragt ønskede Mohamed Zaki Bayoumi ikke at udtale sig til Ekstra Bladet. Efterfølgende har han dog sendt en mail til avisen, hvor han forklarer, at steroiderne skulle bruges til forskning, men at det er hans fejl, at han ikke havde søgt om tilladelse til at indføre dem i Norge.

Samtidig understreger han, at flere af de danske overlæger, som han har arbejdet under, har vurderet hans faglige niveau som "passende".

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.