'Hvordan føles en depression? Tro mig du ønsker ikke at vide det'

Mere dyster end sorg og en følelse af at være helt alene. Den britiske forfatter Tim Lott sætter ord på depressionens væsen

(Modelfoto: Polfoto).
(Modelfoto: Polfoto).

I England er det i denne uge 'Depression Awareness Week' og i den anledning forsøger den engelske forfatter Tim Lott, at sætte ord på depressionens væsen.

Tim Lott har selv lidt af depression i årevis og selv om der er kommet mere fokus på sygdommen, oplever den snart 60-årige forfatter, at hans omgivelser har svært ved at forstå, hvad et menneske med en depression gennemlever:

'Mit mål er at forsøge at forklare noget der, trods masser af bøger og artikler om emnet, ikke møder reel forståelse hos andre mennesker. De 97,5 procent af befolkningen, der ikke lider af en depression, har ingen anelse om hvordan det føles og kan som sådan ikke vise forståelse, hjælpe med at tackle problemet, eller tage lidelsen seriøst', skriver Tim Lott i sin klumme for avisen The Guardian under rubrikken, 'Hvordan føles en depression? Tro mig du ønsker ikke at vide det''.

Ifølge Tim Lott er en depression så skærende ubarmhjertig, at det føles værre end selv dødsfald i den nærmeste familie:

'Set udefra kan en depression opleves som om personen overdriver, er i ekstremt dårligt humør, eller opfører sig irrationelt. Hvem kan vise empati overfor sådan nogle grimme karaktertræk? I virkeligheden er depressionen meget mere kompleks og meget mere nuanceret, end det umiddelbart ser ud til. Det føles - kort sagt - som om man er ved at implodere.

nationen Veninden skrev: Helene - du skal vide, at du er ynkelig

Hårdere end min mors selvmord
For at give en fornemmelse af hvor frygtelig en depressions væsen er, må jeg sammenligne med det trauma, jeg gennemlevede, da jeg som 31-årig mistede min mor (hun begik desværre selvmord). Det var voldsomt, men betydeligt mindre hårdt end det, jeg havde gennemgået i årene op til hendes død (jeg var kommet mig over min depression, da hun døde)', forklarer Tim Lott i sin klumme:

'Du har en konstant og blytung følelse i brystet - så voldsom, at det føles som om, en du elskede højt, er død. Men ingen er død - jo, måske dit eget væsen. Du føler dig helt alene. Tilstanden beskrives ofte som at se verden gennem et tykt lag panserglas, men det er mere præcist at beskrive det som at se verden gennem et tykt lag is. Din personlighed - dit normale jeg - er forandret, men denne forandring er sjældent synlig for dine omgivelser. Måske opleves du som mere irritabel, eller mere tilbagetrukket, men inden i dig raser en mørk og voldsom storm. Nogle gange kan man have lyst til at stille sig på gaden og skrige af sine lungers fulde kraft (forfatteren Andrew Solomon har beskrevet følelsen som at have en ustyrlig træng til at brække sig, men uden at have en mund).

Man kan få andre negative følelser som skyld, selvmedlidenhed, pessimisme, narcissisme, hvilket gør det til en meget belastende sygdom for dine omgivelser. Det kræver virkelig stor forståelse og tolerance fra venner og familie. For på trods af hvor frygtelig denne sygdom egentlig er, påkalder den sig sjældent den helt store sympati.

Du opfattes som uansvarlig
Man kan blive opfattet som en ynkelig, kedelig og trist og så skal man forholde sig til at nogle opfatter dig som en tosse, en af den type mennesker, man ikke kan betro større ansvar som eks. at være en pålidelig forælder, kæreste, eller arbejdskraft', mener Tim Lott, der ikke selv har de store forhåbninger om at flertallet vil kunne lære, at forstå depressionens inderste væsen:

'Den store del af befolkningen kommer formentlig aldrig til at forstå, hvordan det føles at have en depression.

Ikke blot fordi de (helt forståeligt) ikke har fantasi til at forestille sig hvor frygtelig sygdommen er. Eller fordi de (utilgiveligt) ikke tror på, at det er så slemt som den ramte person giver udtryk for.  Men mest af alt fordi de - når alt kommer til alt -  ikke ønsker at forstå. Det er simpelthen bare for deprimerende, at sætte sig ind i', slutter den engelske forfatter.

Omkring 160.000 danskere kæmper lige nu med en depression. Hver femte vil i løbet af deres liv blive ramt. Gennem fire kendte danskeres beretning sætter EKSTRA derfor fokus på folkesygdommen.

27 kommentarer
Vis kommentarer