Annonce:
Annonce:

Hvorfor er så mange syge lige nu? På jagt efter mystisk Roskildesyge

En lidt anderledes artikel, der begynder med en undren og slutter med kedelige fakta

Skyldes sommerens syge danskere Roskilde Festivalen? Ekstra Bladet forsøgte at finde svaret. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Skyldes sommerens syge danskere Roskilde Festivalen? Ekstra Bladet forsøgte at finde svaret. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Sundhed

Mange journalistiske historier begynder med en undren, og her på Ekstra Bladets redaktion har flere undret sig over antallet af syge venner og kolleger. Påfaldende mange har lagt sig på langs her midt om sommeren og flere af dem havde deltaget i årets Roskilde Festival.

Er landet generelt ramt af sygdom med i ferietiden eller kan der være tale om en ny form for Roskildesyge?

Tavse læger
Reporteren begyndte straks at ringe rundt til praktiserende læger i Roskilde, da det måske geografisk kunne være her, det hele var begyndt at udvikle sig. I en sky af urinstøv, alkohol, uvaskede unge og klamme toiletter.

Jeppe Engmark var en af mange, der forsøgte at beskytte sig mod støvet på Roskilde Festivalen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Jeppe Engmark var en af mange, der forsøgte at beskytte sig mod støvet på Roskilde Festivalen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
 

Annonce:

Historien var næsten hjemme. En opringning til samtlige læger og lægehuse i Roskilde og omegn blev nemlig besvaret med ... tavshed. Måske var de også syge allesammen. Enkelte havde telefonsvarere med henvisninger til hinanden i ét væk. Og flere af de indtalte svar henviste til et navn og nummer, man kunne ringe til ved 'akut og absolut nødvendig lægehjælp'.

Men heller ikke det nummer bød på andet en tavshed. Selv efter flere forsøg! Kun hos ét enkelt lægehus var der svar. Det var en sekretær, der stille bekræftede, at  'der kunne måske nok være noget maveonde igang, men ikke til citat'. Ellers var der kun stilhed. Var alle læger i Roskilde ramt eller holdt de bare fri og spillede golf eller nyd rosévin i sommerhuset?

Professor ramt  
Jagten fortsatte hos Roskilde Festivals presseafdeling - havde de hørt om en ny Roskildesyge?

Den ansvarlige kommunikationsmand havde indtalt mobilsvar og ville ifølge den ringe tilbage. Det skete aldrig. En flink mand i pressehjælpen ville derfor meget gerne hjælpe og forsøgte ihærdigt.

Men flere af de relevante var til frokost - og Martin, som ellers kunne have svaret på det her, var ... ja.. SYG!

Annonce:

Nu begyndte det for alvor at spidse til. Overskriften lå nu nærmere end nogensinde. Kun eksperten manglede. Reporteren var ikke i tvivl. Nu måtte en ekspert sætte det hele på plads.

Reporteren ringede. Denne gang svarede et levende menneske. Professor på Institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet, Thomas Bjarnholt.

Det var ikke støv, der manglede på årets Roskilde Festival. Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix
Det var ikke støv, der manglede på årets Roskilde Festival. Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix
 

- Mange er syge efter at have været på festival i Roskilde, og der er i øvrigt mange på mit arbejde, der har lagt sig syge. Hvad sker der. En ny type Roskildesyge eller en særlig sommer-snue?

- Det sker ofte, at man kan blive syg efter f.eks at have været på festival. Efter en uge med masser af alkohol, hvor man er sammen med en masse andre mennesker, hvor man bliver træt og får udtørrede slimhinder på grund af støv og temperatursvingninger gør, at ens immunforsvar kan være nedsat, og man bliver derfor nemmere ramt af en virus.

Annonce:

- Det ser man også hos mennesker, der har gennemstået en krævende idrætspræstation. Men generelt bliver man faktisk ofte syge om sommeren, fordi slimhinderne bliver udtørrede. Og så lægger man også mere mærke til, at folk bliver forkølede og syge om sommeren - vi tror, det hører vinteren til, svarede han med svag, nasal stemme, hostede og tilføjede hæst: 

- Jeg er også selv syg. Jeg tror, mine børn har smittet mig. Jeg mener ikke, der er en epidemi nu, men du kan se på Statens Serumsinstituts hjemmeside, om der er noget særligt udbrud, hostede han med stadig svagere stemme.

- Tak, og du må vist hellere se at komme under dynen og drikke en kom varm te eller noget.

 - Jo tak, det må jeg vist svarede han med plaget stemme.

Reporteren lagde røret og tjekkede seruminstituttet med et nedslående resultat - her var ingen meldinger om landsdækkende sygdom, så sandheden er bare, at folk bliver syge året rundt - uanset om de har været til festival eller ej.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: