Influenza-epidemien dræber op mod 2000 danskere

122 mennesker er registreret døde i forbindelse med det store udbrud, vi oplever lige nu. Professor er langtfra tilfreds med behandlingsmulighederne

Overlæge Tyra Grove Krause forklarer om influenza-epidemien.

Influenza er en af de infektionssygdomme, der koster flest menneskeliv i den vestlige verden. Sundhedsmyndighederne estimerer, at mellem 1000 og 2000 hvert år dør i Danmark som følge af influenza. Indtil videre har Statens Serum Institut i denne sæson registreret 122 dødsfald i forbindelse med influenza.

– Når vi taler om en epidemi, skyldes det, at influenzaaktiviteten er højere i forhold til tidligere sæsoner, siger Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef hos Statens Serum Institut. I denne influenzasæson har Statens Serum Institut kun målt en let forhøjet dødelighed blandt ældre, og antal indlagte på intensivafdelinger er ikke højere end de seneste fem sæsoner.

100 isolationssenge på Nordsjællands Hospital. Foto: Torben Åndahl Sundhed Influenza-kaos rammer hospitaler

I 2012 og 2013 fastslog myndighederne en markant overdødelighed i influenza-perioden.

Tyra Grove Krause påpeger, at folk, der dør af influenza, typisk i forvejen er svækket af andre sygdomme.

– Det er yderst sjældent, at børn dør af influenza, og hvis det sker, er det fordi de også fejler nogle andre ting. Det hører også til sjældenhederne at normalt raske voksne bliver syge og dør af influenza.

Vaccine ramte forkert
Jens Lundgren er en af Danmarks førende eksperter i influenza, som han overvåger nøje.

– Årets udbrud er kompliceret af, at der er to forskellige typer involveret. Der har været influenza B, som har domineret i januar og skabte noget sygdom, der var rimelig alvorlig, men ikke så kraftig, som influenza A. Type A er kommet i februar, har forværret situationen og har spidset til den seneste og denne uge, siger professoren i infektionsmedicin på Rigshospitalet til Ekstra Bladet.

Den stakkels fyr her er hårdt ramt af influenza. Men han har det ikke værre end en kvinde i samme situation. Foto: Privat Sundhed Læger afliver myte: Mandeinfluenza findes IKKE

Årets influenzavaccine har ikke beskyttet særlig godt mod begge typer influenza:

– Mange gange rammer man rigtigt med vaccinedesignet, men nogle gange rammer man forkert. Det sker, når virus pludselig på en uforudsigelig måde ændrer sig efter at beslutningen er truffet om hvordan vaccinen skal se ud, siger Jens Lundgren.

Mange danskere døjer med influenza for tiden, men er der nogen der benytter chancen for at pjækkedage? Foto: Colourbox nationen Influenza-syg på 11. dag: Har aldrig haft det så skidt

40 pct bliver syge
Influenza kan godt behandles med midler, som rammer virus, men de er ifølge professoren ikke særlig effektive, og behandlingen skal begynde omgående, når symptomerne viser sig. Desuden bruges behandlingen kun til patienter, som risikerer et alvorligt forløb af influenzaen - f.eks. immundefekte, ældre mennesker og indlagte med kompliceret influenza sygdom.

Professoren finder ikke behandlingsmulighederne tilfredsstillende:

– Derfor er der desværre fortsat folk, som dør af influenza. Vi arbejder på at udvikle mere virksomme midler.

– Vi regner med, at op mod 30-40 pct af befolkningen bliver syge af influenza i løbet af sådan et udbrud. Heldigvis bliver relativt få alvorligt syge, så opgaven er at finde frem til dem, der begynder at udvikle alvorlig sygdom - enten pga. infektionen selv eller pga de komplikationer, der kan støde til, og få dem i kontakt med læger til behandling og evt. indlæggelse på hospital.

Medarbejdere på 1813 har travlt med at tale med influenza-syge danskere. Foto: Jonas Olufson Sundhed 1813 om influenza-epidemi: Telefonerne gløder

Hold øje med hinanden
Bliver du efter to til fire dage, siden symptomerne startede, på ny dårlig, kortåndet, omtåget eller oplever hukommelsesbesvær, skal du omgående søge læge. Det kan være tegn på en bakteriel superinfektion, som kan blive livstruende uden antibiotikabehandling.

– Derfor er almindelig medmenneskelighed afgørende. Hold øje med hinanden. Kig til gamle fru Petersen på anden sal, og hjælp hende igennem influenzaen, siger professor i infektionsmedicin Jens Lundgren.

'Man flu' - findes der en særligt slem influenza, som kun rammer mænd? Video: Tariq Mikkel Khan

Foto: Tariq Mikkel Khan

Symptomer

1. Feber (39 grader og over).

2. Muskelømhed og ondt i hovedet.

3. Børn tager typisk influenzaen mildere som en forkølelse.

(Kilder: Professor Jens Lundgreen og overlæge Asmus Tuhn Bisgaard)

Sådan bliver du rask

Oplever du influenzasymptomer, men er til daglig sund og rask, er kuren mod influenza:

1. Bliv under dynen, og hold dig i ro.

2. Drik masser af væske.

3. Besøg ikke ældre og eller svage familiemedlemmer.

4. Hold god håndhygiejne.

5. Bliver du efter to til fire dage siden symptomerne startede på ny dårlig, kortåndet, omtåget eller oplever hukommelsesbesvær, skal du omgående søge læge. Det kan være tegn på en bakteriel superinfektion, som kan blive livstruende uden antibiotikabehandling.

– Derfor er almindelig medmenneskelighed afgørende. Hold øje med hinanden. Kig til gamle fru Petersen på anden sal, og hjælp hende igennem influenzaen, siger professor i infektionsmedicin Jens Lundgren.

(Kilder: Professor Jens Lundgreen og overlæge Asmus Thun Bisgaard)

55 kommentarer
Vis kommentarer