Amerikanske forskere står bag et substantielt gennembrud på kræftområdet.
Forskerne fra Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore har udviklet en blodprøvetest kaldet CancerSEEK, der kan påvise visse typer kræft væsentligt tidligere, end det ellers har været tilfældet.
Dermed kan kræftbehandlingen sættes i gang, før kræftcellerne spreder sig til andre organer og dermed bliver sværere at behandle.
Gennembruddet blev offentliggjort i går i det videnskabelige tidsskrift Sciene og har siden fået opmærksom verden over.
- Jeg er virkelig begejstret. Det her er den hellige gral, lyder det eksempelvis fra Gert Attard, der er teamleder ved Centre for Evolution and Cancer på Institute of Cancer Research i den britiske hovedstad, London.
'Jeg er imponeret'
Også her i Danmark ser Kræftens Bekæmpelse positivt på opdagelsen.
- Jeg er imponeret over, hvor meget den her prøve kan vise, og hvor sikker og præcis den er. Og så har prøven her, hvis den er positiv, et meget sikkert bud på, hvilket organ der kan være ramt, så man ikke skal ud i en større undersøgelse, siger cheflæge og professor i brystkræftkirurgi Niels Kroman fra Kræftens Bekæmpelse til Ekstra Bladet.
Indtil videre, understreger cheflægen, er der dog tale om positive resultater fra et indledende forsøg. For at blodtestprøven reelt kan bruges til at påvise kræft, skal den testet i større sammenhænge.
50.000 kvinder
Netop en større test er allerede sat i gang, hvor målet er at teste 50.000 kvinder i alderen 65 til 75.
Bekræfter den større undersøgelse resultaterne fra det indledende forsøg, vil blodprøvetesten inden for en overskuelig fremtid kunne bruges i et screeningsprogram af alle danskere over en vis alder, forudser Niels Kroman.
- Jeg tror, at det er realistisk med et perspektiv på mellem fem og 10 år, hvis det viser sig at holde vand, siger han.
60 procent af dødsfaldene
Testen kan påvise kræft i æggestokkene, leveren, maven, bugspytkirtlen, spiserøret, tarmen, lungerne og brysterne.
Mest præcis er den over for æggestok- og leverkræft, mens den er mindst nøjagtig i forhold til brystkræft.
- Eksempelvis ser den ud til at være meget præcis over for æggestokkræft, hvor vi ikke har nogen scanningsmetoder. Der er undersøgt otte kræftformer og fem af dem, er nogle hvor vi i dag ikke har en screeningsmetode. De kræftformer, som den kan gå ind og påvise med overraskende stor træfsikkerhed udgør 60 procent af kræftdødsfaldene i Danmark, siger Niels Kroman.
Han er samtidig imponeret over testens træfsikkerhed. I under en enkelt procent af tilfældene i det indledende forsøg slog testen ud, hvor der reelt ikke var kræft - en såkaldt falsk positiv.
- Det er meget, meget præcist. Hvis eksempelvis 10 procent var falsk positive, så ender du med at drukne i en masse patienter, der skal udredes, og som bliver dødbekymrede uden grund. Og spørgsmålet er, om de stopper med at være bekymrede, selvom de er blevet scannet på kryds og tværs. Derfor er det meget vigtigt, at de falsk positive udslag udgør under en procent, siger Niels Kroman.
Ifølge forskerne fra Johns Hopkins University School of Medicine vil hver enkelt blodprøvetest koste i omegnen af 500 dollars - altså lidt mere end 3000 kroner.