Kræft er oftest sort uheld: Læger ikke overraskede

Forskere i Baltimore i USA siger, at tilfældige dna-mutationer er hovedårsag til mange cancerformer

- Man vil gerne tro, at der er en grund. Men i mange tilfælde er det ikke fordi, at man har gjort noget forkert eller har været udsat for dårlige påvirkninger fra omgivelserne. Det er slet og ret fordi, at den ramte personer har været uheldig. Det er at tabe i lotteriet, siger forskeren bag undersøgelsen. (Arkivebillede: POLFOTO)
- Man vil gerne tro, at der er en grund. Men i mange tilfælde er det ikke fordi, at man har gjort noget forkert eller har været udsat for dårlige påvirkninger fra omgivelserne. Det er slet og ret fordi, at den ramte personer har været uheldig. Det er at tabe i lotteriet, siger forskeren bag undersøgelsen. (Arkivebillede: POLFOTO)

De fleste, der bliver ramt af kræft, er bare uheldige.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse publiceret fra det respekterede Johns Hopkins University i USA.

Studiet, som er publiceret i magasinet Science, hævder, at totredjedele af alle kræfttilfælde af forskellige typer skyldes tilfældige mutationer - og ikke arveanlæg eller farlige vaner som for eksempel rygning.

Arkivfoto: Helle Arensbak Samfund Sort uheld: Derfor får man kræft

Du får kræft fordi du er uheldig
Overordnet anslår forskerne, at 65 procent af kræfttilfælde skyldes tilfældige mutationer i gener.

- Når nogle bliver ramt af cancer, så vil de øjeblikkeligt vide hvorfor, siger kræftforskeren Bert Vogelstein på Johns Hopkins Universitetets medicinske fakultet.

Vogelstein har gennemført undersøgelserne sammen med biomatematikeren Cristian Tomasetti.

- Man vil gerne tro, at der er en grund. Men i mange tilfælde er det ikke fordi, at man har gjort noget forkert eller har været udsat for dårlige påvirkninger fra omgivelserne. Det er slet og ret fordi, at de ramte personer har været uheldige. Det er som at tabe i lotteriet, siger Vogelstein.

Rapporten har trukket forsider i Storbritannien og generelt fået stor omtale verden over.

Vagthund Tjek dig selv for tegn på kræft

Hos Kræftens Bekæmpelse i Danmark er de ikke overraskede over de nedslående resultater.

- Det som er rigtigt, er jo, at man kan leve nok så sundt - her kan man jo tage et eksempel som Charlotte Bircow, som i hvert fald har haft en supersund livsstil, men alligevel får brystkræft - så der er ingen garanti. Du kan godt få en cancer alligevel, siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

Tidligere har det i følge Cancer Research UK været kendt, at omkring 60 procent af alle kræfttilfælde skyldes ting, der intet har at gøre med gener eller livsstil. Dette tal har Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse også kendt til. I den nye rapporten, publiceret 1. januar, er tallet hævet til 65 procent.

- Om det er 60 procent eller 65 procent, så er den kedelige konklusion, at der ikke er nogen garanti. Omvendt så skal du jo ikke tro, at du bare kan ryge videre, fordi du øger din risiko ganske betragteligt, siger Iben Holten.

Kræftdiagnosen skal stilles tidligt
En af de andre pointer i undersøgelsen er, at kræftdiagnosen skal stilles tidligere, så chancen for at blive helbredt kan forøges.

- Hvis man vil overleve det her, så handler det om at blive behandlet tidligt. Jo før du kommer i gang jo bedre. Hvis man synes, at man har for eksempel meget ondt i maven, eller har modermærker, der er mistænkelige, så gå til lægen med det, opfordrer Iben Holten og tilføjer:

- Det er en vigtig pointe, at folk ikke bare smider håndklædet i ringen, fordi de læser i Ekstra Bladet, at der er en undersøgelse, der siger, at det er lige meget, om de ryger eller ej. Det er ikke lige meget. Vi kan gøre noget.

For overlæge Hans Storm betyder det, at rapporten konkluderer, at 65 procent kræfttilfælde skyldes 'sort uheld', ikke det store.

- Det viser, hvad vi har vidst i ret mange år. Nemlig at vi ikke kender årsagen til cirka totredjedele af cancerformerne. Det er derfor, vi laver forskning. Jeg tror heller ikke, at deres forskning kan afvise, at det er muligt at finde årsagerne, siger Hans Storm, som er lægefaglig vicedirektør ved Kræftens Bekæmpelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer