Kræftpatienter på Rigshospitalet kan risikere at skulle vente op til fjorten dage, før de får svar på deres scanningsbilleder.
Det er kommet frem, efter Ritt Bjerregaard i en klumme i Ekstra Bladet fortæller om sine oplevelser som kræftpatient på Onkologisk Afdeling på Rigshospitalet.
Hos Kræftens Bekæmpelse er man chokeret over, at nogle patienter skal vente op til to uger på at få at vide, om deres kræftsygdom har spredt sig.
- Det er helt uforståeligt, at der på nogle afdelinger er så lang ventetid. To uger er rigtig lang tid, for som patient bliver man hurtigt bekymret for, hvad scanningen mon viser. Og hvis man ligger søvnløs, er fjorten nætter rigtig lang tid, fortæller Leif Vestergaard, direktør for Kræftens Bekæmpelse, til Ekstra Bladet.
Han understreger, at de lange ventetider kan ende med at få alvorlige konsekvenser.
- Fjorten dage kan være altafgørende. Man ved jo, at jo længere tid, der går, jo større er risikoen for, at en alvorlig sygdom har udviklet sig til noget, der er endnu mere alvorligt. Taler vi om kræft, kan det i værste fald ende med at blive forskellen på, om patienten kommer igennem et sygdomsforløb eller ej, lyder det fra Leif Vestergaard.
Ventetider skal mindskes
Ifølge Leif Vestergaard får Kræftens Bekæmpelse løbende henvendelser fra kræftpatienter, der er trætte af de lange ventetider.
- Vi kender udmærket til problemet. Der har nogle gange været læger, der siger, at behandlingen af scanningsbillederne også kan gå for hurtigt. Det er måske én procent af alle patienter, der den opfattelse. Langt de fleste patienter siger, at det godt måtte gå lidt stærkere, siger direktøren for Kræftens Bekæmpelse.
Sygehus Lillebælt i Vejle fortæller til Ekstra Bladet, at man her arbejder med en ventetid på bare fire dage - og skulle der ske et akut-tilfælde kan ventetiden kortes ned til bare én dag.
Leif Vestergaard anerkender, at det er urealistisk med en generel ventetid på bare én dag. Men hvis afdelingerne sætter hårdt ind mod problemet, tror han, at man kan få ventetiden ned på tre dage.
- Det kan lade sig gøre i Vejle i dag, så det burde jo også kunne lade sig gøre på Rigshospitalet om et halvt år. Jeg kan ikke se argumentet for, at det ikke kan lade sig gøre, fortæller Leif Vestergaard til Ekstra Bladet.
Han mener, at de høje ventetider hænger sammen med hospitalernes arbejdsmetoder. Regionerne skal derfor i højere grad effektivisere arbejdet for de mange læger og sygeplejersker på landets hospitaler.
- Man skal kunne styre arbejdet på en effektiv måde. Man skal arbejde på, hvordan man gør det, der betyder så meget for patienten. Nemlig at man ikke skal ligge søvnløs i flere dage, fordi man bekymrer sig.
Beklager ventetiden
Efter Ekstra Bladet har bragt Ritt Bjerregaards klumme, har Bettina Lundgren, centerdirektør for Diagnostisk Center ved Rigshospitalet, sendt en uopfordret mail til Ekstra Bladet, hvori hun beklager den lange ventetid.
Ekstra Bladet har kontaktet henholdsvis Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital for at få at vide, hvor længe kræftpatienter skal vente på at få svar på deres scanningsbilleder. Det er endnu ikke lykkedes Ekstra Bladet at få et svar.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.