Kræftsyge Ritt raser: Rigshospitalet kan ikke være det bekendt

Københavnske kræftpatienter skal vente op til to uger på at få svar fra deres scanning. I Region Syddanmark kan patienterne nøjes med at vente i fire dage

Ritt Bjerregaards scanningsbilleder viste, at metastaserne ikke havde udviklet sig yderligere. Hun går derfor en sommer i møde uden kemoterapi (Foto: Anthon Unger).
Ritt Bjerregaards scanningsbilleder viste, at metastaserne ikke havde udviklet sig yderligere. Hun går derfor en sommer i møde uden kemoterapi (Foto: Anthon Unger).

Kender du noget til sagen? Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

Kræftpatienter venter alt for længe på at få svar fra deres scanningsbilleder.

Sådan lyder meldingen fra kræftramte Ritt Bjerregaard i hendes klumme i Ekstra Bladet i dag, som man kan læse her.

Hun er selv patient på Onkologisk Afdeling på Rigshospitalet, hvor hun har oplevet at skulle vente op til 14 dage, før hun fik at vide, om hendes kræft havde spredt sig til andre dele af kroppen.

En ventetid, hun mener, er fuldstændig urimelig.

- Jeg synes ikke, at Rigshospitalet kan være bekendt, at der går så lang tid. Det er ubehageligt, for man går og tænker på, om kemoen nu har hjulpet. I den periode er man jo i et tomrum, og det synes jeg er unødvendigt. Det handler jo bare om at se på nogle røntgenbilleder, siger Ritt Bjerregaard til Ekstra Bladet.

Sidste år stod hun frem i medierne og fortalte, at hun havde fået konstateret kræft i endetarmen. Hun fik efterfølgende fjernet to svulster i tarmen, men en scanning i efteråret viste, at kræften havde spredt sig som metastaser i lungerne.

Ritt Bjerregaard er gået i gang med en ny kræftbehandling (Foto: Jens Dresling) Dansk politik Ritt i ny kemo-kur: Kræften har bredt sig til lungerne

Hun begyndte derfor i kemoterapi, og for nyligt fik hun foretaget endnu en scanning, der skulle vise, om kræften igen havde spredt sig.

Kan gøres bedre

Ritt Bjerregaard mener, at Rigshospitalet burde prioritere de lange ventetider.

- Jeg synes, det må være et spørgsmål om en bedre tilrettelæggelse på afdelingen. Det er en lille ting, som man bør kunne gøre noget ved. Men det skal helt sikkert være sådan nogle som mig, der skal komme i klemme i det, før man får gjort noget ved det, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Sygehus Lillebælt bekræfter over for Ekstra Bladet, at man her arbejder med en ventetid på fire dage - og skulle der ske et akut-tilfælde kan ventetiden kortes ned til én dag.

Ritt Bjerregaard fremhæver derfor Sygehus Lillebælt som et pragteksemplar.

- Jeg synes, at jeg - udover ventetiden - har fået en fin behandling på Onkologisk Afdeling på Rigshospitalet, men jeg hæfter mig ved, at Sygehus Lillebælt har fået nogle midler til i højere grad at arbejde sammen med patienterne. Det tyder jo på, at der måske ligger et mere generelt problem, som flere hospitaler måske skulle kigge på, siger Ritt Bjerregaard.

Beklager ventetiden
Efter Ekstra Bladet har bragt Ritt Bjerregaards klumme, har Bettina Lundgren, centerdirektør for Diagnostisk Center ved Rigshospitalet, sendt en uopfordret mail til Ekstra Bladet, hvori hun beklager den lange ventetid.

Kære Ritt Bjerregård

Du spørger i Ekstra Bladet d. 6/6, om det er rimeligt, at det tager 10 hverdage at vurdere skanningsbilleder for en kræftpatients behandlingsforløb på Rigshospitalet.

Det klare svar er, at det på ingen måde er rimeligt. Vi er frygteligt kede af at være i en situation, hvor vores patienter får svar senere, end vi gerne vil give dem.

Årsagen er et større nedbrud i maj og langsomhed i det it-system, der håndterer skanningsbillederne (RIS/PACS-systemet). Derfor har billederne kun vanskeligt kunne hentes frem for at blive beskrevet i røntgenafdelingen til brug for behandlingen andre steder på hospitalet. Vores personale har arbejdet ekstra for at holde trit - men også ekstraarbejdet har været udfordret af et langsomt system. Og fra regionalt hold har man samtidig arbejdet med det tekniske problem.

De aktuelle svartider er 3 – 5 dage på skanningsbilleder, der bruges til kontrol af patientens behandling – forudsat at systemet ”er oppe”. Billeder fra patienter med akut sygdom bliver straks beskrevet.

Vi er udfordret af, at it-systemet er af ældre dato. En udskiftning er i gang regionalt, men Rigshospitalet står ikke først i rækken. Vores håb og forventning er, at it-systemet fortsat vil køre i noget nær normal drift frem til den planlagte udskiftning.

Vi arbejder på, at vores RIS/PACS-system fremover kan leve op til det udgangspunkt, du beskriver: At alle mennesker, der er syge, har brug for at få besked, at blive godt behandlet og taget alvorligt.

Vores ønske er som dit.

Af Bettina Lundgren, centerdirektør, Diagnostisk Center, Rigshospitalet.


Ekstra Bladet har kontaktet henholdsvis Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital for at få at vide, hvor længe kræftpatienter skal vente på at få svar på deres scanningsbilleder. Det er endnu ikke lykkedes Ekstra Bladet at få et svar.

En sommer uden kemo
Ritt Bjerregaard har omsider fået svar på scanningsbillederne, og det var heldigvis en positiv tilbagemelding.

- Det går den rigtige vej. Kræften har ikke spredt sig. Den er stabiliseret, og det vil sige, at jeg kan tage den med ro hen over sommeren og så møde op til en ny scanning om tre måneder, fortæller Ritt Bjerregaard og fortsætter:

- Lægerne forventer ikke, at kræften bliver ved med at holde sig i ro. På et tidspunkt vil den igen begynde at vokse, og så skal jeg på den igen med kemoterapien.

255 kommentarer
Vis kommentarer