Kræftsyge Ritt raser: Rigshospitalet kan ikke være det bekendt

Københavnske kræftpatienter skal vente op til to uger på at få svar fra deres scanning. I Region Syddanmark kan patienterne nøjes med at vente i fire dage

Ritt Bjerregaards scanningsbilleder viste, at metastaserne ikke havde udviklet sig yderligere. Hun går derfor en sommer i møde uden kemoterapi (Foto: Anthon Unger).
Ritt Bjerregaards scanningsbilleder viste, at metastaserne ikke havde udviklet sig yderligere. Hun går derfor en sommer i møde uden kemoterapi (Foto: Anthon Unger).

Kender du noget til sagen? Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

Kræftpatienter venter alt for længe på at få svar fra deres scanningsbilleder.

Sådan lyder meldingen fra kræftramte Ritt Bjerregaard i hendes klumme i Ekstra Bladet i dag, som man kan læse her.

Hun er selv patient på Onkologisk Afdeling på Rigshospitalet, hvor hun har oplevet at skulle vente op til 14 dage, før hun fik at vide, om hendes kræft havde spredt sig til andre dele af kroppen.

En ventetid, hun mener, er fuldstændig urimelig.

- Jeg synes ikke, at Rigshospitalet kan være bekendt, at der går så lang tid. Det er ubehageligt, for man går og tænker på, om kemoen nu har hjulpet. I den periode er man jo i et tomrum, og det synes jeg er unødvendigt. Det handler jo bare om at se på nogle røntgenbilleder, siger Ritt Bjerregaard til Ekstra Bladet.

Sidste år stod hun frem i medierne og fortalte, at hun havde fået konstateret kræft i endetarmen. Hun fik efterfølgende fjernet to svulster i tarmen, men en scanning i efteråret viste, at kræften havde spredt sig som metastaser i lungerne.

Ritt i ny kemo-kur: Kræften har bredt sig til lungerne

Hun begyndte derfor i kemoterapi, og for nyligt fik hun foretaget endnu en scanning, der skulle vise, om kræften igen havde spredt sig.

Kan gøres bedre

Ritt Bjerregaard mener, at Rigshospitalet burde prioritere de lange ventetider.

- Jeg synes, det må være et spørgsmål om en bedre tilrettelæggelse på afdelingen. Det er en lille ting, som man bør kunne gøre noget ved. Men det skal helt sikkert være sådan nogle som mig, der skal komme i klemme i det, før man får gjort noget ved det, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Sygehus Lillebælt bekræfter over for Ekstra Bladet, at man her arbejder med en ventetid på fire dage - og skulle der ske et akut-tilfælde kan ventetiden kortes ned til én dag.

Ritt Bjerregaard fremhæver derfor Sygehus Lillebælt som et pragteksemplar.

- Jeg synes, at jeg - udover ventetiden - har fået en fin behandling på Onkologisk Afdeling på Rigshospitalet, men jeg hæfter mig ved, at Sygehus Lillebælt har fået nogle midler til i højere grad at arbejde sammen med patienterne. Det tyder jo på, at der måske ligger et mere generelt problem, som flere hospitaler måske skulle kigge på, siger Ritt Bjerregaard.

Beklager ventetiden
Efter Ekstra Bladet har bragt Ritt Bjerregaards klumme, har Bettina Lundgren, centerdirektør for Diagnostisk Center ved Rigshospitalet, sendt en uopfordret mail til Ekstra Bladet, hvori hun beklager den lange ventetid.


Ekstra Bladet har kontaktet henholdsvis Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital for at få at vide, hvor længe kræftpatienter skal vente på at få svar på deres scanningsbilleder. Det er endnu ikke lykkedes Ekstra Bladet at få et svar.

En sommer uden kemo
Ritt Bjerregaard har omsider fået svar på scanningsbillederne, og det var heldigvis en positiv tilbagemelding.

- Det går den rigtige vej. Kræften har ikke spredt sig. Den er stabiliseret, og det vil sige, at jeg kan tage den med ro hen over sommeren og så møde op til en ny scanning om tre måneder, fortæller Ritt Bjerregaard og fortsætter:

- Lægerne forventer ikke, at kræften bliver ved med at holde sig i ro. På et tidspunkt vil den igen begynde at vokse, og så skal jeg på den igen med kemoterapien.