Kvinde fik tredjegradsforbrændinger af velduftende olie: Nu advarer hun andre

En amerikansk kvinde advarer nu andre mod at begå den samme fejl, som hun selv begik

'Det har været en helvede'.

Sådan skriver Elise Nguyen i et Facebook-opslag, hvor hun advarer andre mod brugen af olier kombineret med sollys og UV-stråler.

Den amerikanske kvinde påførte den 25. marts i år en æterisk olie på sin hals og sine håndled, før hun drog afsted til hot yoga. Da timen var overstået, gik hun i solarie - for som hun beskriver i sit opslag på Facebook: Hun havde planer om at skulle til bryllup i Jamaica en måned efter, og hun ville forberede sin hud på øens skarpe sol.

Men det var langt fra blot en lækker teint, hun skulle få ud af besøget i solariet. Dagen efter vågnede hun op og bemærkede, at hendes hud var irriteret de steder, hun havde påført den velduftende olie.

I første omgang slog hun det hen. Måske det blot var en allergisk reaktion på hendes nye skyllemiddel, skriver hun.

Det med småt
De følgende dage udviklede irritationen sig. Hun begyndte af få blister de steder, hun havde påsmurt olien, hvilket fik hende til at læse det med småt på den lille flakon med olie. 'Undgå sol og UV-stråler 12 timer efter påførsel', stod der. Efterhånden udviklede Elise Nguyen både anden- og tredjegradsforbrændinger, men hun bebrejder ikke firmaet bag produktet.

- Jeg har stadig åbne sår, og det gør ondt, hvis jeg rammer den forkert. Jeg bebrejder ikke firmaet (bag produktet, red.), det var min egen skyld, skriver hun i opslaget.

Foto: Facebook/Elise Nguyen
Foto: Facebook/Elise Nguyen

Når Elise Nguyen kan komme så galt afsted, er det, fordi nogle æteriske olier kan gøre huden ekstra lysfølsom.

Æteriske olier er koncentrerede, aromatiske ekstrakter udvundet fra planter. De har været anvendt i tusinder af år til kosmetiske, naturmedicinske og religiøse formål, og nogle af dem kan gør huden ekstra følsom overfor sollys og UV-stråler, så der sker såkaldte 'fototoksiske effekter'. Det betyder, at huden bliver varm, rød og øm som ved solskoldning, og man kan få kløe og hovedpine.

Foto: Facebook/Elise Ngyuen
Foto: Facebook/Elise Ngyuen

Netop dette var Elise Nguyen ikke klar over, og i sit opslag forklarer hun, at alle, hun har talt med, ligeså har været uvidende om faren ved at bruge æteriske olier, når solen er for skrap. Derfor vil hun - særligt på grund af den kommende sommersæson - gøre andre opmærksomme på faren. Som hun skriver:

- Please, please læs på flaskerne med hudprodukterne. Jeg ønsker ikke, at dette sker for nogen anden.