Laver dine børn slim? De kan blive syge resten af livet

Børn dør ikke af IKKE at lege med slim: Astma og hudproblemer er bare noget af det, som børn bliver udsat for, når de brygger hjemmelavet legetøj med f.eks. lim og barberskum

- Mor mor, jeg har lavet en slimboble!, lyder det måske også hjemme hos dig. Hjemmelavet slim er dog ifølge sundhedseksperter en rigtig dårlig idé. Foto: Privat
- Mor mor, jeg har lavet en slimboble!, lyder det måske også hjemme hos dig. Hjemmelavet slim er dog ifølge sundhedseksperter en rigtig dårlig idé. Foto: Privat
Følg Sundhed

Er du også træt af, at børnene har forvandlet hjemmet til et slimværksted, så har du hermed den perfekte grund til at få stadset udryddet.

Flere myndigheder advarer nemlig nu mod ingredienserne i det hjemmelavede legetøj, som kan være sundhedsskadeligt og potentielt give mén resten af livet.

- Man skal slet ikke gøre det. Find noget andet legetøj. Udvis en helt almindelig forsigtighed. Der er ingen børn, der dør af ikke at lege med slim. Det har jeg i hvert fald aldrig hørt om. Det er ekstremt betænkeligt at tilføre ting på huden, som ikke er beregnet til det, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, til Ekstra Bladet.

Hun refererer til nogle af de ingredienser, som børn landet rundt mikser til en klistret cocktail, som mange finder skideskægt at lege med.

Hører ikke til på børns hud
I stribevis af videoer og artikler på nettet er der opskrifter på den hjemmelavede slim, som typisk indeholder lim, barberskum, kontaktlinsevæske, bagepulver og frugtfarve. Nogle tilfører desuden f.eks. perler og flamingo-kugler for at gøre slimen mere 'crunchy' eller 'fluffy', som Youtubere ynder at formulere det.

- Produkter som lim og barberskum hører ikke til på børns hud. Derudover ved vi ikke, hvad der er i. Der kan være konserveringsmidler som MI, som er ekstremt allergifremkaldende, i, og det er der i rigtig meget lim, siger Anne Holm Hansen, som tilføjer, at de færreste forældre ville smøre den slags ting på huden, hvis de kendte til risiciene.

- Mange forældre optagede af, hvad der er i cremer, fordi det sidder på huden i rigtig lang tid på deres børn. Så er det her blevet et mørkt område, hvor man ikke tænker, at det kan være kemikalier af værste karat, som man påfører barnet. Det er en ting, man skal være klar over.

Allergi resten af livet
MI, som anvendes i forskellige forbrugerprodukter til at forhindre vækst af bakterier og andre mikroorganismer, er én af de hyppigste årsager til allergi over for konserveringsmidler.

Ifølge Astma-Allergi Danmark er cirka fem procent af eksem-patienter allergiske over for MI - en ifølge foreningen alarmerende udvikling, som kan ses i hele Europa.

- Det her handler om allergi og risiko for kontaktallergi, som vi er meget ude efter. Hvis man får en allergi, fordi man har med langvarig påvirkning af uhensigtsmæssige stoffer, så er det resten af livet. Så er det ikke bare sådan, at man kan sige: 'Så holder jeg mig fra slim'. MI kan fx også være i andre produkter, som man så kan reagere på.

Kan udløses af maling
Hvis et barn udvikler MI-allergi f.eks. ved langvarig kontakt med lim, vil barnet resten af livet også reagere ved kontakt med andre dagligdagsprodukter:

- Det stof findes i rigtig mange andre ting. Det vil sige, hvis du bruger et andet produkt - det kan være et malingsprodukt eller noget andet - så vil du pludselig få problemer, og du aner ikke hvorfor, men så er det din MI-allergi, der blusser op der. Det er det væmmelige ved at få en kontaktallergi. Den forfølger en og opstår nogle steder, man ikke selv er klar over, at stoffet er til stede.

MI-allergien er tricky, for den kan også give hudirritation som udslæt, kløe, svie og rødmen, også udløse astma:

- Dvs. du risikerer at få allergi- og astma symptomer, når du går ind i et rum, hvor konserveringsmidlet er brugt i malingen på væggene, uden at have rørt ved det. Det ser man ikke med andre konserveringsmidler, siger Anne Holm Hansen.

Barberskum er endnu en af de problematiske ingredienser i hjemmelavet slim:

- Barberskum er beregnet til voksne mænd og kvinders hud, men slet ikke til børn. Børns hud er sart, ny og ung, og der er et andet ansvar i forhold til børns hud, hvor man er ekstra forsigtig. Barberskum hører ikke til på børns hud, siger Anne Holm Hansen, som uddyber, at barberskum kan være fyldt med parfume.

Parfumeallergi for livet
Har du først fået parfumeallergi går det ikke væk:

- Det giver allergi overfor det parfumestof for livet, så hver gang du bliver udsat for det på huden, kan du få rødme, voldsom kløe og svie og i værste fald sårdannelse og hævelse, som gør, at du kan have svært ved at passe dit job, hvis det er rigtig rigtig slemt. Den moderate udgave giver opblussen i din eksem, og det er superubehageligt.

Også Miljøstyrelsen slår alarm over den omsiggribende slimproduktion rundt omkring i hjemmene og anfører bl.a., at hjemmelavet slim ikke er 'vurderet i forhold til de sundheds- og sikkerhedskrav, der gælder for legetøj i EU'.

Hvis dine børn absolut selv vil lave slim, anbefaler Miljøstyrelsen, at du køber et færdigt sæt med ingredienser, hvor man eksempelvis kun skal tilsætte vand.

Læs flere tips om køb og brug af slim her.

Anne Holm Hansen vil langtfra anbefale, at man udskifter den hjemmeproducerede slim med f.eks. slim fra legetøjsbutikker

- Selv om noget er ce-mærket, så betyder det ikke, at det ikke kan give allergi, selv om det sikkert ikke er så slemt som lim direkte på huden, understreger hun og tilføjer, at der må være andre ting for børn at finde på i det gode sommervejr end at lave slim.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.