Lider af hjernerystelser: Kæmper også mod kommunerne

Personer, der lider af langvarig hjernerystelse kæmper ofte også mod systemet i kommunerne

Flere hjernerystelesramte, som Ekstra Bladet har talt med, føler sig ikke taget hånd om i sundhedsvæsnet. (Foto: Polfoto)
Flere hjernerystelesramte, som Ekstra Bladet har talt med, føler sig ikke taget hånd om i sundhedsvæsnet. (Foto: Polfoto)

Det kan være op ad bakke at få den rigtige behandling i sundhedssytemet, hvis du lider af en langvarig hjernersytelse.

Som Ekstra Bladet i går kunne fortælle, føler mange af de over 2.500 danskere, der hvert år rammes af langvarige følger af en hjernerystelse, tabt på gulvet i sundhedssystemet, fordi lægerne ikke ved, hvordan de skal behandle hjernerystelsen, eller hvor patienten skal henvises til i systemet.

Men ikke kun i sundhedsvæsnet kan det være en kamp at få den nødvendige hjælp. I kommunerne møder patienterne ofte heller ikke forståelse for deres lidelse.

Hjernerystelses-alarm: Ladt i stikken af lægerne

Det fortæller en række eksperter, hjernerystelsespatienter og patientforeninger, som Ekstra Bladet har talt med.

Problemerne opstår eksempelvis, hvis de hjernerystelsesramte har lange sygeperioder, hvor kommunen kommer ind over, eller hvis de mister jobbet, fordi de ikke længere er i stand til at arbejde fuldtid.

- Det kan godt være, at den her viden om hvor slemme hjernerystelser kan være, er til stede ved de højtspecialiserede sygehusafdelinger, men hvis ikke man ved det på jobcentret eller kommunen, så bliver der ikke taget hånd om problemerne, og så får de her mennesker ikke den støtte, de har brug for, siger Hjernesagens direktør, Lise Beha Erichsen.

- Så kan de stå nok så meget og sige, at de ikke har det godt, men de møder ikke nogen forståelse for, at de faktisk har det dårligt, tilføjer hun.

Pas på hjernen: Hjelm reddede muligvis Martins liv

Også i Hjernerystelsesforeningen har man lagt mærke til problemerne og fortæller, at nogle af bumpene på vejen kunne glattes ud, hvis bare skadestuelægerne huskede at skrive i patientjournalen, at den tilskadekommende har slået hovedet.

- Lægerne på skadestuerne kigger mest på, om du bløder, har brækket noget eller har forstuvet noget. Nogle gang glemmer de hovedet. Problemet er så, at der ikke engang står i din lægejournal, at du har fået en hjernerystelse. Og jounalen skal forsikringsselskaberne og kommunen have. Men hvordan skal man overbevise dem om, at man skal have hjælp, når der står, at man kun har fået en hudafskrabning på skulderen? spørger foreningens formand Kim Freidrich.

Læs mere om hjernerystelser via nedenstående links:

Læger om hjernerystelser: Vi kan gøre det bedre

Behandling for dårlig: Efterlyser hjernerystelsespakker

Heidi slog hovedet: Hjernerystet på femte år

Christiane: Jeg lå i en kælder i fire måneder