Et lille stik i låret - og roden til en tilsyneladende evig diskussion om, hvorvidt man skal lade sine babyer vaccinere mod børnesygdommen mæslinger.
Samtidig med en ny ophedet debat om vaccinen mod mæslinger er blusset op, er to nye tilfælde dukket op i Danmark. Og sundhedsmyndighederne ser med dyb alvor på, at sygdommen, som var udryddet væk fra landkortet, nu er ved at vinde fodfæste igen.
Alt for mange forældre fravælger nemlig den såkaldte MFR-vaccinen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.
Ekstra Bladet har fået afdelingslæge i infektionsepidemiologi ved Statens Serum Institut, Palle Valentiner-Branth, til at vurdere, hvad der er er op ned i debatten om det lille MFR-stik, som vaccineskeptiske forældre i stor stil diskuterer og deler viden om på blandt andet de sociale medier.
For mange mæslinger i Danmark
- Hvad kan der ske, hvis vi ikke lader vores børn vaccinere?
- Vi har udbrud af mæslinger hvert år i Danmark. Ikke store udbrud som i udlandet - for eksempel i Berlin (her døde et kun halvandet år gammelt barn tidligere på måneden af mæslinger, red.), men selv om vi har en relativt høj vaccinationsdækning, er den ikke høj nok til at stoppe mæslinger fra at spredes. Hvis det skal lykkes, skal 95 procent være immune, og det bliver de ved at lade sig vaccinere.
Verdenssundhedsorganisationen WHO - og dermed også Danmark - har som mål at eliminere mæslinger i Europa senest i 2015.
Det betyder, at der højst må påvises ét tilfælde pr. million indbyggere om året. I Danmark svarer det til højst fem til seks tilfælde årligt. Kun otte gange siden 1994 har Danmark holdt sig under den grænse.
- Den eneste måde at opnå det på, er ved at mindst 95 procent får to doser MFR-vaccinationer, siger Palle Valentiner-Branth, som påpeger, at der blev registreret hele 27 tilfælde af mæslinger i 2014 og året før, og Danmark derfor slet ikke er i nærheden af WHO's mål.
Kan godt overleve mæslinger
- Hvis man er almindeligt sund og rask og bliver ramt af mæslinger, kan man så ikke sagtens komme fint igennem sygdommen?
- Sagtens. Før, mæslinger blev gjort til en del af børnevaccinationsprogrammet i 1987, havde vi alle sammen mæslinger. Men det er en alvorlig sygdom, og nogle af os vil få alvorlige komplikationer og nogle dø. Det vil vi gerne undgå i Danmark. I 1980 blev der registreret over to millioner dødsfald på grund af mæslinger på verdensplan, og det er blevet markant reduceret, efter indførelsen af mæslingevaccinationen.
I 2012 blev der registreret 120.000 dødsfald på verdensplan. Afdelingslægen forklarer, at børnevaccinationsprogrammerne i perioder bliver sat ud af kraft - for eksempel har Filippinerne haft store problemer med mæslingesmitte efter tyfonen i 2014, som lagde infrastrukturen ned og besværliggjorde vaccinationerne.
Kan give hjernebetændelse
- Blandt skeptikerne lyder det blandt andet, at vaccinen kan give autisme...,
- Internationale studier - blandt andet et stort registerstudie fra Danmark - har afkræftet, at der er risiko for autisme. Især i England fik den frygt i slutningen af 1990'erne stor betydning for vaccinationstilslutningen, og først nu, er man derovre ved at være oppe på niveau med de internationale mål.
- Hjernebetændelse beskrives som en alvorlig bivirkning?
- Det rammer mindre end en ud af en million mennesker, og man kan ikke være 100 procent sikker på, at et tilfælde af hjernebetændelse hos en vaccineret er på grund af vaccinen. Der er langt større risiko for at få hjernebetændelse af mæslinger. Det forekommer hos en ud af 2500 mæslingesmittede, så det kan man også tænke over, før man undlader at lade sit barn vaccinere.
Farligere at lade være
- Kan du forstå, at nybagte forældre kan blive nervøse og ikke lide at få sprøjtet sygdom ind i deres små børn?
- Når man lader dem vaccinere, foretager man et aktivt valg, og så vil det på et psykologisk plan være 'min skyld', hvis der sker noget. Hvis barnet bliver ramt af sygdom, føler man måske ikke på samme måde, at det er ens skyld.
- Men i virkeligheden tager man også et valg ved ikke vaccinere, da risikoen for alvorlige komplikationer ved at få mæslinger er mellem 100 og 1000 gange højere, end risikoen efter vaccination. Ved en mæslingevaccination får man sprøjtet en meget lille mængde mild naturlig virus ind i kroppen, og efterfølgende har man livslang immunitet. Der er langt mindre risiko for følger efter vaccinationen end efter en mæslingeinfektion.
- Kan man ikke få mæslinger, selv om man er vaccineret?
- Jo, en vaccine er aldrig 100 procent effektiv, men MFR-vaccinen er cirka 99 procent effektiv efter at man har fået to doser.
Send mail til ehren@eb.dk, hvis du ikke har vaccineret eller ikke vil vaccinere dine børn, overvejer at lade være eller er blevet frarådet det.
- Nogen kan være bekymrede for, at der pludselig om mange år viser sig bivirkninger, man ikke havde kunnet forudse?
- Der er blevet givet milliarder af doser, og det er vanskeligt at forestille sig, at vaccinen kan give værre bivirkninger end mæslinger i sig selv. Når du spørger til effekten om 40 år, har vaccinen allerede nu reddet millioner af liv hvert år i verden, og det skal man også huske på.
- Vi har for lav vaccinationsdækning. Og hvert år, der går, vil der være flere, der ikke er immune. Jo flere, der ikke er immune, desto større mæslingeudbrud risikerer vi. Risikoen er, at de, der ikke er vaccineret endnu - børn under 15 måneder eller kræftsyge - bliver ramt.
Mange blev indlagt
I 2011 havde Danmark 84 mæslingetilfælde, hvoraf en tredjedel var unge voksne.
- Det var måske dem, hvor forældrene besluttede, at de ikke skulle vaccineres. 70 procent blev indlagt, og det var de ikke glade for.
Palle Valentiner-Branth understreger, at der ikke findes nogen udløbsdato på risiko for at få mæslinger.
- Selv om man kan holde et barn mæslingefri igennem barndommen i et land som Danmark, risikerer man at blive smittet som ung person, når man for eksempel der rejser ud i verden. Det er en alvorlig og meget smitsom sygdom, som i øvrigt rammer voksne hårdere end børn.
Håber folk tror på myndighederne
- Hvad vil du sige til dem, der er af den overbevisning, at mæslinger bare er noget, man skal igennem?
- Jeg tror, at mange ikke aner, hvad det er for en sygdom, fordi de ikke har set den. Hvis man så læser historier på nettet, som der vokser meget forkert ud af, så kan folk have svært ved at holde proportionerne op mod hinanden. Vi håber bare, at man tror på os.
- Hvad skal man gøre, hvis man mistænker at ens familiemedlem mæslinger?
- Man skal ringe til sin læge og under ingen omstændigheder møde op i konsultationen, for så risikerer man at smitte hele venteværelset. Så må lægen vurdere, om han vil komme på hjemmebesøg, eller aftale at komme på et tidspunkt hvor der ikke er andre patienter i konsultationen.
Læs Statens Serum Instituts tema om mæslinger her.
Del dine erfaringer om mæslinger og mening om MFR-vaccinen under artiklen. Eller send mail til ehren@eb.dk, hvis du ikke har vaccineret eller ikke vil vaccinere dine børn, overvejer at lade være eller er blevet frarådet det.