Minister tavs: Manglende senge koster liv

OVERBELÆGNING: 27 procent af sengene i sundhedssystemet er skåret væk - det koster liv, viser anerkendt forskning

I dag ligger ansvaret for overbelægningen på de danske sygehuse hos denne mand. Men Magnus Heunicke (S) vil ikke stå på mål i sagen. Foto: Philip Davali
I dag ligger ansvaret for overbelægningen på de danske sygehuse hos denne mand. Men Magnus Heunicke (S) vil ikke stå på mål i sagen. Foto: Philip Davali

TIP OS: Har du oplevet konsekvenserne af overbelægning? Fortæl din historie i en mail til help@eb.dk

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har indtil videre valgt tavsheden som svar på den stigende overbelægning på landets sygehuse, som han netop har måtte orientere Folketinget om.

Sagen er politisk sprængfarlig, da den dokumenterer, at tidligere forsøg på at lappe på et sygt væsen slet ikke har været godt nok. Ifølge fagbladet Dagens Medicin i dag er tusindvis patienter mere end i 2016, hvor man vedtog en akutpakke, ramt af overbelægning.

I 2016 var der således 53.585 overbelægnings-sengedage i sundhedsvæsenet. Det tal var sidste år steget til 57.686 eller næsten otte procent flere.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Tjek listen: Alt for mange patienter på gangene

Koster liv
Forklaringen skal findes flere steder. Der er kommet flere ældre og mere plejekrævende patienter, men samtidig har politikerne valgt at fjerne et stort antal senge.

Det samlede antal senge, der er til rådighed, er faldet fra 19.132 i 2007 til 13.984 i januar 2020. Eller næsten 27 procent færre.

- Der er ikke noget nyt for mig i tallene. Sådan er virkeligheden.

- Det besynderlige er, at der ikke sker noget. At man ikke vågner op og siger, at det vil vi have gjort noget ved, siger speciallæge Flemming Madsen til Dagens Medicin.

Han er en af forskerne bag overbelægningsstudiet, der i 2014 blev offentliggjort i Health Affairs. Allerede dengang advarede han og andre eksperter om, at overbelægning på det niveau, vi ser herhjemme, koster liv.

Studiet viser, at hvis belægningen på en hospitalsafdeling er 110 procent eller derover sammenlignet med en belægning på under 80 procent, så vil ni procent flere patienter dø.

Syge behandles som 'charterturister'

Patienter: Kæmpe problem
Hos interesseorganisationen Danske Patienter kalder man de nye tal et kæmpe problem.

- Tallene viser, at der er brug for at sætte fokus på overbelægning igen, siger direktør Morten Freil til Ekstra Bladet.

- Det er et kæmpe problem, når man ser, at folk måske ligger på gangene, hvilket er meget uværdigt for patienterne. Det har vi jo set nogle steder, selvom det ikke sker overalt.

- Men vi ved, at overbelægning i værste fald kan føre til fejl, når der er for få hænder til det antal patienter, som findes på sygehusafdelingerne. Det fører til fejl og i sidste ende alvorlige fejl.

Overlæger slår alarm over forhold på landets hospitaler

Mangler ressourcer
Også blandt personalet på landets sygehuse er man kritisk over for udviklingen.

- Det er et utroligt hårdt presset sundhedsvæsen, vi i øjeblikket ser, hvor der ikke er overensstemmelse mellem den kapacitet, der er, og de behov, der findes, siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, til Ekstra Bladet.

- Det betyder, at man som ansat ofte oplever, at man skal åbne stuer, der måske allerede er lukket. For nu er der flere patienter, end man er bemandet til. Og det lægger et voldsomt pres på de medarbejdere, der er de afdelinger, som typisk rammes af overbelægning.

Udsultet system
Hos Lægeforeningen er meldingen den samme. Sygehusvæsenet er udsultet og kan ikke presses yderligere.

- Vi kan tydeligt se og mærke på personalet og overbelægningstallene, at vi ikke rigtigt kan skrue mere, lyder det fra formand Camilla Noelle Rathcke.

- Og at vi for at kunne håndtere den store mængde af ældre, der kommer i årene fremover, er nødt til at tænke det anderledes. Her er det afgørende, at politikerne sætter de nødvendige midler af til sundhedsvæsenet, så vi kan tage hånd om alle de mange patienter, mener hun.

Den tavse sundheds- og ældreminister trækkes nu i et samråd om sagen, hvor han bliver nødt til at forklare sig.

Læger: Patienter på gangene øger risikoen for fejl

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) plejer ikke at være mundlam, men han ønsker ikke at lade sig interviewe af hverken Ekstra Bladet eller Dagens Medicin om overbelægningen. I stedet 'siger' ministeriet noget i en skriftlig kommentar. Foto: Philip Davali
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) plejer ikke at være mundlam, men han ønsker ikke at lade sig interviewe af hverken Ekstra Bladet eller Dagens Medicin om overbelægningen. I stedet 'siger' ministeriet noget i en skriftlig kommentar. Foto: Philip Davali
 

Ministerium: Ikke tilfredsstillende

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et interview med sundheds- og ældreministeren om sagen, men har modtaget denne skriftlige udtalelse fra ministeriet:

'Vi kan konstatere, at der ikke er blevet mindre overbelægning på landets hospitalsafdelinger de seneste år. Det er ikke tilfredsstillende for hverken patienter og medarbejdere på landets sygehuse.'

'Derfor har regeringen siden den tiltrådte i 2019 givet sundhedsvæsenet et solidt løft på bl.a. finansloven samt med økonomiaftalerne med regionerne og kommunerne sidste år. Med finanslovsaftalen for 2020 afsatte regeringen f.eks. midler til at ansætte 1000 nye sygeplejersker på sygehusene. Og regeringen har indgået en aftale med Danske Regioner om, hvordan det skal ske konkret. Derudover tilføres psykiatrien med Finansloven for 2020 årligt ekstra 600 millioner kroner fra 2020 og frem. Og regeringen har fortsat i år med at løfte sundhedsvæsnet i årets økonomiaftaler.'

'Men ud over at lægge en bund under velfærden har regeringen også en ambition om at forbedre vores sundhedsvæsen strukturelt. Regeringen ønsker bl.a., at der løftes flere opgaver i det nære sundhedsvæsen, og at kommunale og regionale funktioner samles i fx nærhospitaler. Her skal der udvikles nogle konkrete værktøjer, som selvfølgelig skal drøftes med kommuner og regioner og andre aktører i forbindelse med arbejdet med sundhedsaftalen.'