Model mister ben efter tampon-forgiftning

24-årig skønhed var døden nær, da hun blev ramt af en sjælden, livsfarlig sygdom. Hun har sagsøgt tampon-virksomheden

Lauren Wasser (tv.) sammen med sin kæreste. (Privatfoto)
Lauren Wasser (tv.) sammen med sin kæreste. (Privatfoto)

Et alvorligt hjertetilfælde, organsvigt og en benamputation.

Det overgik en model fra Californien, da hun blev ramt af gift-chok efter - som millioner af kvinder verden rundt - havde brugt tamponer under sin menstruation. Det skriver magasinet Vice.

Forgiftningen, som ifølge lægerne nær havde kostet Lauren Wasser livet, hedder toksisk shock syndrom og er ifølge sundhed.dk en sjælden tilstand, som skyldes giftstoffer fra enten gule stafylokokker eller gruppe A-streptokokker.

Den beskrives som mest hyppig hos menstruerende kvinder, som har haft en tampon i skeden for længe.

Selv fastholder Lauren Wasser, som nu står frem med sin historie, at hun har brugt og skiftet dem i overensstemmelse med anvisningerne, og nu har den i dag 27-årige kvinde sagsøgt tampon-virksomheden.

Organerne var ved at svigte
Den dengang 24-årige kvinde havde følt sig lettere utilpas igennem kortere tid, da hendes mor blev så bekymret for hende, at fik politiet til at møde op i kvindens hjem.

Her lå hun bevidstløs på maven og blev i al hast bragt på sygehuset. Hun havde høj feber - omkring 42 grader -  og var ifølge lægerne døden nær.

På St. Johns Hospital kæmpede lægerne sig ind i kampen for at redde hendes liv og forhindre, at hun ville dø af det hjerteanfald, hun også var ramt af.

Lægerne anede ikke, hvad pigen fejlede, indtil en infektionsspecialist blev tilkaldt og straks spurgte: 'Har hun en tampon i sig'.

Tamponen blev fjernet og sendt til analyse, som bekræftede, der var tale om toksisk shock syndrom.

På hospitalet blev Lauren Wassers mor opfordret til at bede for datterens liv og forberede sig på det værste. Den dødssyge kvinde blev lagt i kunstig koma.

Overhørte snak om amputation
Infektionen havde forvandlet sig til koldbrand, som man forsøgte at afhjælpe blandt andet ved at lægge hende i trykkammer.

Lauren Wasser vågnede dog op, da hun var blevet overflyttet til et hospital i Texas. Hun var pumpet med medicin og havde svært ved at forstå, hvad der var sket.

Mens hun et øjeblik var overladt til sig selv i hospitalssengen overhørte hun en kvinde, der talte i telefon om en patient:

- Jeg har en 24-årig pige her, som får brug for en amputation fra knæet og ned af sit højre ben, lød de gruopvækkende ord, som fangede Lauren Wassers opmærksomhed:

- Jeg tænkte: 'oh my God, hun taler om mig. Jeg kommer til at miste mit ben', fortæller kvinden tre år senere til Vice.

Lauren Wasser har kæmpet sig tilbage til tilværelsen som en efterspurgt model og har ikke opgivet sin elskede sportsgren basketball, da hun har fået en benprotese.

Wasser og hendes advokat gør alt, hvad de kan, for at advare kvinder imod den sjældne, men potentielt livsfarlige risiko ved at bruge tamponer, som langt de fleste anser for at være et sikkert produkt.

Søgsmålet er bredt og både rettet mod producent, distributør og de butikker, der sælger tamponmærket.

37 kommentarer
Vis kommentarer