Nærsynethed er en global epidemi: Det gode syn er i fare – Ekstra Bladet
Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?

Nærsynethed er en global epidemi: Det gode syn er i fare

Andelen af folk med nærsynethed er nærmest eksploderet de senere år, og der tales nu om en global epidemi af nærsynethed. Og det er alvorligt, da nærsynethed kan være årsag til synstruende øjensygdomme.

 

”Den potentielt største synstrussel i historien.”

Det er, hvad optometrist Annette Slyngborg, leder af klinisk udvikling i Synoptik, kalder den store stigning af nærsynethed, der i disse år rammer folk særligt i Asien, men også viser sig herhjemme.

Tidligere betragtede man nemlig nærsynethed som en synsfejl, der nemt kunne rettes med briller eller kontaktlinser. Men i dag viser nye internationale retningslinjer, at vi skal tænke på nærsynethed som en anormal tilstand, hvor øjet vokser for meget, hvorved risikoen øges for en række øjensygdomme og synstab, jo mere nærsynet man bliver, fortæller hun.

 

Stigningen i, hvor mange der bliver nærsynede på verdensplan, har sågar fået verdenssundhedsorganisationen WHO til at tale om en global epidemi, hvor det forudsiges, at halvdelen af Jordens befolkning vil være nærsynet i 2050, hvis udviklingen fortsætter uændret.

Herhjemme kan udviklingen betyde, at andelen af meget nærsynede danskere kan stige fra de nuværende omkring én procent til omkring 10 procent i 2050.

Og det er ganske alvorligt, da nærsynethed ikke blot giver et dårligere syn, men også kan være årsag til alvorlige øjensygdomme, fortæller Annette Slyngborg.

-Der er tale om en udvikling, der på relativ kort tid kan gøre nærsynethed til den potentielt største årsag til synstab og blindhed, siger Annette Slyngborg med henvisning til, at nærsynethed øger risikoen for en række alvorlige øjensygdomme såsom glaukom (grøn stær), skader i nethinden og nethindeløsning samt tidligere forekomst af grå stær.

 

Rammer børn og unge

At udviklingen af nærsynethed er stigende i Danmark fremgår bl.a. af et nyligt studie fra Syddansk Universitet, der viser, at 18 procent af børn mellem 14 og 17 år i dag er nærsynede, og tager man de unge voksne med, er andelen af nærsynede danskere omkring 30 procent, fortæller Annette Slyngborg.

I tidligere års studier har tallet ligget stabilt på omkring 10 procent, men de senere år er der altså sket en markant stigning, der gør nærsynethed til den mest almindelige årsag til synsforandringer.

Men hvad vil det egentligt sige at være nærsynet? Jo, nærsynethed skyldes, at øjet vokser i længden, og derved fokuseres lyset fra det, vi ser, foran nethinden, og der opstår uskarpt syn.

Brydningsfejlen betyder, at nærsynede har svært ved at se klart på afstand, eksempelvis læse undertekster på fjernsynet eller genkende en person på det modsatte fortov, forklarer Annette Slyngborg.

 

Forebyggelse er vigtig

Og netop fordi nærsynethed både hæmmer synet og øger risikoen for sygdom, er det enormt vigtigt, at man som forældre og ung er opmærksom på at opdage, forebygge og behandle nærsynethed.

I Danmark ser man typisk, at nærsynethed opstår i ni til 12-års alderen, og derfor er det vigtigt at have fokus på, allerede fra børnene er små, fortæller Annette Slyngborg.

-Problemet i dag er også, at børn bliver nærsynede i en tidligere alder, og derved kan øjet vokse i mange flere år, hvorfor risikoen for, at det fører til øjensygdom, øges markant, siger hun.

Tidligere var det normalt, at nærsynethed stoppede med at stige omkring 18-års alderen, men i dag ser man ofte tilfælde, hvor øjet fortsætter med at vokse, og brillestyrken stiger, indtil man er sidst i 20’erne.

-Den udvikling gør, at vi får flere med større grad af nærsynethed og dermed større risiko for øjets sundhed, siger Annette Slyngborg.

 

Dagslys hjælper

Men hvad skyldes nærsynethed så? Nogle af årsagerne til nærsynethed skal findes i livsstil og den teknologiske udvikling. Der er dog også en genetisk disponering, der betyder, at man har en større risiko, hvis ens forældre er nærsynede.

- Forskning har vist, at manglen på sollys er en markant årsag til den stigende forekomst af nærsynethed. Og i dag tilbringer børn langt mindre tid udendørs end før i tiden. Og fra undersøgelser ved vi, at to timers dagslys om dagen året rundt mindsker risikoen for at blive nærsynet betragteligt, ligesom dagslys kan reducerer tendensen til stigning, når man først er blevet nærsynet, fortæller Annette Slyngborg.

Og så er der anden ”synder”. Nemlig de små skærme i form af smartphones og tablets.

-Det er ikke skærmene i sig selv, der er skadelige, men det at man holder dem tæt på for at kunne se. Det presser nemlig synsmekanikken, når vi holder ting tæt på øjet, og man skal derfor helst have mindst samme afstand til skærmen som til sin albue, forklarer Annette Slyngborg, der uddyber, at man i tilfælde af meget læsning på skærm bør holde pauser undervejs:

-Det anbefales at kigge ud på lang afstand i ca. 20 sekunder hvert 20. minut, siger hun.

 

Briller og kontaktlinser hjælper

Tidligere har det været almindelig god praksis blot at korrigere nærsynethed med briller eller kontaktlinser. Men de nyeste internationale retningslinjer siger, at man skal gøre mere for at bremse udviklingen af tilstanden og ikke blot sikre skarpt syn.

Og når vi skal begrænse stigningen i nærsynethed, er det, ud over vejledning om dagslys og god læseafstand til skærme, også vigtigt at tænke i optimal optisk behandling, fortæller Annette Slyngborg.

-Sløret syn på grund af ukorrigeret nærsynethed får nemlig øjet til at vokse endnu hurtigere, hvilket fører til øget stigning i nærsynethed, siger hun.

Afgørende er det også, at man som nærsynet ikke har for lav styrke i sine briller, da det kan gøre graden af nærsynethed værre. Og for nogle betyder det, at de måske skal skifte styrke flere gange om året for at følge med øjnenes udvikling.

-Derfor er det en god ide at overveje vores brilleabonnement, hvor man løbende kan få tjekket sit syn og skiftet styrke uden ekstraudgifter. Med de alvorlige følger, som ubehandlet nærsynethed kan føre med sig, er det vigtigt, at man hele tiden har de rigtige styrker, så man passer bedst muligt på sit syn, siger Annette Slyngborg.

Og så er der heldigvis også sket nogle vigtige teknologiske fremskridt, der kan bremse nærsynethed.

Hos Synoptik har de eksempelvis fået kontaktlinser, der bremser udviklingen af nærsynethed med helt op til 50-60 procent, og samme resultat forventes med nye brilleglas, der snart er på vej til Synoptiks hylder.

”Vi tager udfordringen med nærsynethed alvorligt, og er man i tvivl, om man har brug for briller, eller om man har de rigtige styrker, bør man komme ind til os og få det tjekket,” slutter Annette Slyngborg.

 

Udvidet synsprøve med sundhedstjek i Synoptik

En Udvidet Synsprøve i Synoptik indeholder både en præcis udmåling af dine styrker og et omfattende tjek af dine øjnes sundhed. Kædens autoriserede optikere undersøger bl.a. dine øjne for eventuelle tegn på grå og grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk. På den måde får du mulighed for at forebygge i tide og måske helt at undgå synstab på sigt. En Udvidet Synsprøve med sundhedstjek varer 30 minutter.

Vi ta'r dit syn alvorligt.

Klik her for at læse mere om vores udvidede synsprøve

Bestil tid til den udvidede synsprøve her

Dette er en annoncørbetalt artikel skrevet af Ekstra Bladets kommercielle journalister i samarbejde med Synoptik

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær